Ο ναύαρχος Γιαμαμότο, ο Κονδύλης, η «χαριτωμένη κουκλίτσα» , ο θαυμασμός Ιαπώνων για την Ελλάδα

Ο ναύαρχος Γιαμαμότο, ο Κονδύλης, η «χαριτωμένη κουκλίτσα» , ο θαυμασμός Ιαπώνων για την Ελλάδα

Ο ναύαρχος Γιαμαμότο, ο Κονδύλης, η «χαριτωμένη κουκλίτσα» , ο θαυμασμός Ιαπώνων για την Ελλάδα-1

Κύριε διευθυντά

Η πρόσφατη επίσκεψη της πριγκίπισσας Κάκο του Ακισίνο της Ιαπωνίας, μου δίνει αφορμή ν’ αναφερθώ αναδρομικά σε παλαιότερες επισκέψεις Ιαπώνων στην Ελλάδα.

Ετσι, κατά την αθηναϊκή εφημερία «Παλιγγενεσία» της 28.3.1873 «…αφίκετο εκ Παρισίων ερχόμενος διά της Ιταλίας, ο G. Foukoutsi πρώτος γραμματεύς της εις Ευρώπην αποσταλείσης μεγάλης ιαπωνικής πρεσβείας. Ο Ιάπων ούτος … και παρ’ ετέρου συνοδευόμενος συμπατριώτη του, είναι ο πρώτος εκ της Ιαπωνίας επισκεπτόμενος την Ελλάδα». Μια άλλη αξιομνημόνευτη επίσκεψη ανεύρον εις την αθηναϊκή εφημερίδα «Η Πρόοδος» της 19.9.1926, κατά την οποίαν «ο ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο (1884-1943), αρχηγός Ιαπωνικής μοίρας, προσέφερεν εις τον τότε Πρωθυπουργόν Γ. Κονδύλη, “χαριτωμένη κουκλίτσα”». Ο ναύαρχος Γιαμαμότο σχεδίασε και εξετέλεσε την αιφνιδιαστική αεροναυτική επίθεση της χώρας του κατά της αμερικανικής βάσης του Περλ Χάρμπορ, στις 7.12.1941.

Εξάλλου, κατά τον Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο του 1904-1905, η ανερχόμενη δύναμη της Ιαπωνίας κατενίκησε στην Απω Ανατολή την Τσαρική Ρωσία. Αρχιστράτηγος των Ρώσων ήτο ο Αλεξέι Κουροπάτκιν, ενώ των Ιαπώνων ο Ογιάμα.

Η κοινή γνώμη εις την Ελλάδα ήτο με την πλευρά της ομόδοξης Ρωσίας.

Ετσι, ένας πολυπράγμων εκδότης εφημερίδος, ο Πέτρος Κανελλίδης, με «περισπούδαστο» άρθρο του στην εφημερίδα του «ΚΑΙΡΟΙ» με τον τίτλο «Δεξιότερα Κουροπάτκιν» υπεδείκνυε εις τον Ρώσον αρχιστράτηγον πώς έπρεπε να δράσει για να νικήσει τους Ιάπωνες! Επίσης εις την εφημερίδα ΑΜΑΛΘΕΙΑ της Σμύρνης βρήκα μια «είδηση» κατά την οποίαν:

«ΑΜΑΛΘΕΙΑ, 12.2.1905 – Ιάπωνες περί Ελλήνων. Ο εν Καΐρω ομογενής κ. Α. Σκάρπας γράφει σήμερον τα επόμενα. ∆ύο Ιάπωνες έφθασαν ενταύθα και επεσκέφθησαν τον καθηγητήν Χαράλαμπον Μεσσάρην, μετά του οποίου ο δεύτερος εξ αυτών συνδέεται διά φιλίας. Είναι υιός του στρατάρχου Ογιάμα, ονομάζεται Κουσου – Τσουκαμότο. Ο πρώτος είναι ταγματάρχης του Πυροβολικού και ο δεύτερος λοχαγός του Πεζικού. […]

Ιδού τι είπεν περί της Ελλάδος εις τον κ. Μεσσάρην.

– Είναι ωραία η πατρίς σου όπως την εφανταζόμην, ωραία όπως την ονειροπόλουν.

Κατόπιν προσέθεσε:

– Ημείς, ως οδηγόν του βίου μας του πολιτικού έχομεν την ιστορίαν του Εθνους σας!

Οι Ελληνες το αγνοείτε τούτο, διότι είμεθα τόσον μακράν… φαντάσου όμως οι τόσον μακράν ευρισκόμενοι έχομεν ως υπόδειγμα την δόξαν της αρχαιότητος».

*Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT