Το Πατριαρχείο στις ρίζες του

Κύριε διευθυντά

Η «Καθημερινή» φιλοξένησε (φ. 3/7) επιστολή του επίτιμου αρεοπαγίτη Ε. Ανδριανού, που, με δεδομένες τις διάφορες κατά καιρούς αρνητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εισηγείται τη μετεγκατάστασή του είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στο Αγιον Ορος ή στη ∆υτική Θράκη. Με την αφορμή αυτή, καταθέτω κάποιες σκέψεις.

– Μια τέτοια κίνηση οπωσδήποτε θα αποδέσμευε το Πατριαρχείο από τις τουρκικές και (σε κάποιο βαθμό) τις αμερικανικές πιέσεις και θα του έδινε μεγαλύτερη ελευθερία λόγου και κινήσεων, ευρύτερη δυνατότητα εκλογής αρχιερέων κ.λπ.

– Από την άλλη μεριά, όμως, η φυγή από το Φανάρι θα σήμαινε πρακτικά οριστική αποσύνδεση και παραίτηση από πατρώα εδάφη, ιστορικές ρίζες και χιλιόχρονα μνημεία αμετακίνητα, και σύντομη εξαφάνιση του ελληνισμού της Πόλης. Ουσιαστικά, πλήρη εγκατάλειψη στους Τούρκους.

– Ακόμη, θα οδηγούσε σε δημιουργία δύο πόλων θρησκευτικής ηγεσίας στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενότητα της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Χωρίς να υπάρχει εύκολη απάντηση σε ένα σοβαρό θρησκευτικό και εθνικό θέμα, θα έλεγα ότι η πλάστιγγα κλίνει μάλλον προς την αρνητική πλευρά.

*Ιατρός, Θεσσαλονίκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT