Γράμματα Aναγνωστών

Αγωνία για το ναυτικό επάγγελμα

Κύριε διευθυντά

Προ τριετίας –στις 13/10/2010– ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση σχετικά με τη ναυτική εκπαίδευση, όπου ερωτά τον τότε υπουργό «Θαλασσίων Υποθέσεων» Ι. Διαμαντίδη, διά τίνα λόγο, ενώ προσήλθαν προς εισαγωγή στις Ακαδημίες Ε.Ν. 2.800 υποψήφιοι μόνο 903 εισήχθησαν, και ακολούθως παρατηρεί: «Η μείωση αυτή είναι ανεξήγητη όταν είναι γνωστό ότι παρατηρείται έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού, τόσο στην ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία όσο και στην παγκόσμια ναυτιλία. Κι ενώ παράλληλα παρατηρείται τόσο μεγάλη ζήτηση από νέους/ες που επιθυμούν να εισαχθούν στις Ακαδημίες».

Ο κ. Ι. Διαμαντίδης απαντά στις 03/11 ότι «…ήδη φοιτά πολύ μεγάλος αριθμός σπουδαστών, οι οποίοι εισήχθησαν κατά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη» κ.λπ. Hτοι, δεν απήντησε.

Eκτοτε η κατάσταση έχει γίνει πιο «ανεξήγητη», φέτος δε προσήλθαν προς εισαγωγή στις ΑΕΝ 4.227 υποψήφιοι και μόνο 1.203 εισήχθησαν· ήτοι σε 3.024 νέους το κράτος αρνείται τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα του αξιωματικού του Ε.Ν.

Να σημειωθεί ότι η αγορά ναυτικής εργασίας είναι διεθνής, σύμφωνα με στατιστικές διεθνών οργανισμών (BIMCO – ISF) υπάρχει έλλειμμα αξιωματικών παρά την εισβολή Ασιατών, οι δε Ελληνες αξιωματικοί έχουν άριστο όνομα στη διεθνή ναυτιλία, και υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης. Σοβαρό έλλειμμα αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές ναυτιλίες, η δε Ε.Ε. χαρακτηρίζει τον Ευρωπαίο αξιωματικό «είδος απειλούμενο με εξαφάνιση». Αλλά, παρ’ ημίν ου φροντίς, Ιπποκλείδη. Υποθέτω ότι οι ως άνω 3.024 θα ικανοποιηθούν από το κονδύλι (260,24 εκατομμύρια ευρώ) που η Ε.Ε. θα δώσει στη χώρα μας στο πλαίσιο της «πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων» (60% ανεργία).

Να σημειωθεί επίσης ότι η δύναμη των συμπατριωτών μας αξιωματικών φθίνει, από 100.000 περίπου το 1980, σήμερα δεν υπερβαίνουν τις 12.000, ενώ διπλάσιος αριθμός αλλοδαπών απασχολείται στα πλοία μας. Αλλά και ότι οι τελευταίοι «είναι και αυτοί μια κάποια λύσις» και… συμφέρει (;).

Να σημειωθεί ακόμη ότι, όπως γνωρίζουμε, η διαρροή των δοκίμων ΑΕΝ είναι περί το 70%, σημαίνει δε τούτο ότι, εκ των ως άνω αναφερθέντων 1.203 φετινών νεηλύδων μόνο περί τους 360 θα ακολουθήσουν σταθερά –για περισσότερο από 2 χρόνια– το ναυτικό επάγγελμα. Και τέλος να σημειωθεί ότι στις 14 του περασμένου Οκτωβρίου η Boston Consulting Group παρουσίασε στον Πειραιά, σε πυκνό ακροατήριο ναυτιλιακών παραγόντων, μελέτη περί της συνεισφοράς της ναυτιλίας στην οικονομία και την κοινωνία, παρόντες οι κύριοι Κ. Χατζηδάκης – υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Βαρβιτσιώτης – Ναυτιλίας. Υποθέτω ο κ. Χατζηδάκης δεν θα παρέλειψε να θέσει στον συνάδελφό του Ναυτιλίας και κομματικό του ομόσταυλο την ίδια ακριβώς ερώτηση που είχε κάποτε καταθέσει (13/10/2010) στη Βουλή. Διερωτώμαι αν έλαβε απάντηση.

Σ. Ρανης – Πειραιάς

Απέναντι στη νέα πραγματικότητα

Κύριε διευθυντά

Το έτος 2013, πέρα από έναν προσωπικό απολογισμό για τα επιτεύγματα και τις ανησυχίες του καθενός, βαραίνει συνολικά στον καθένα μας από την παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο λ.χ. αδυνατεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, τη δαιδαλώδη πολυνομία ή, ακόμη, να επιβάλει ένα δικαιότερο και ηπιότερο φορολογικό σύστημα.

Σε ημέρες χαλεπές, όπου η αξιοσύνη του καθενός από εμάς είναι συνάρτηση της ευαισθησίας του, αλλά και της παιδείας του, καλούμεθα να αντικρίσουμε τη νέα πραγματικότητα, ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός αλλά και η αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας για το κράτος, αλλά και για τους πολίτες, επιβάλλει την αποκόλληση από τη μετριότητα και την ισοπέδωση του τρόπου ζωής. Γι’ αυτό όμως χρειάζονται παραδείγματα από τους ταγούς και ένα τέτοιο καλό παράδειγμα είναι να μειωθεί το τεράστιο και αναποτελεσματικό κράτος. Η δύσκολη συνθήκη που βιώνει η χώρα απαιτεί να αφήσουμε πίσω μας την εποχή της ευμάρειας και των επίπλαστων θριάμβων (Ηλ. Μαγκλίνης, «Καθημερινή», 29.12.2013, σελ. 4) και να επικεντρωθούμε, συλλογικά ως έθνος, αλλά και ατομικά, στην εξάλειψη των ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν εισέτι τη δημόσια σφαίρα.

Αφήσαμε τελευταίο κάτι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία και ποιότητα της δημοκρατίας, τη δημόσια διοίκηση. «Η ποιότητα του κράτους δικαίου καθώς και η ποιότητα της δημοκρατίας εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης… μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, στηριγμένη σε αξίες, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας» (Νικηφ. Διαμαντούρος, «Χρηστή διοίκηση, κράτος δικαίου και ηθική…», Νομικό Βήμα 2013, σελ. 1.145 και 1.153).

Νικος Ανδρουτσοπουλος – Δικηγόρος, Αθήνα

O πρώτος πρόεδρος

Kύριε διευθυντά

Στο άρθρο «Στο χείλος του εμφυλίου πολέμου η Oυκρανία» της έκδοσης της εφημερίδας «H Kαθημερινή» στις 30 Iανουαρίου εκ λάθους αναφέρεται ότι «ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Oυκρανίας μετά τη διάλυση της EΣΣΔ ήταν ο κ. Λεονίντ Kούτσμα» και ότι «στην έκτακτη συνεδρίαση του Kοινοβουλίου της Oυκρανίας στις 29 Iανουαρίου ήταν παρόντες οι πρώην πρόεδροι Λεονίντ Kούτσμα και Bίκτορ Γιούσενκο».

Σχετικά με αυτό έχουμε την τιμή να σας ενημερώσουμε ότι ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Oυκρανίας μετά τη διάλυση της EΣΣΔ ήταν ο κ. Λεονίντ Kραβτσούκ, ο οποίος ήταν παρών στην αναφερόμενη έκτακτη συνεδρίαση του Kοινοβουλίου της Oυκρανίας μαζί με τον δεύτερο πρόεδρο της Oυκρανίας κ. Λεονίντ Kούτσμα.

Volodymyr Shkurov – Πρέσβης της Oυκρανίας στην Aθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή