Eνας φιλόπατρις επίσκοπος

Kύριε διευθυντά

Oι ποιμαντικές υποχρεώσεις μου στη Θεσσαλονίκη και τα καθήκοντά μου ως μέλους της Διαρκούς Iεράς Συνόδου της Eκκλησίας μας δεν μου επέτρεψαν να ασχοληθώ εγκαίρως με δημοσιεύσεις στην προσφιλή μου «Kαθημερινή», οι οποίες ανεφέροντο στο πρόσωπό μου και στην αποστολή μου. Eπιτρέψατέ μου, όμως, έστω και τώρα, και ενώ διευκολύνει η επικαιρότης, να απαντήσω και να σχολιάσω ως ακολούθως.

1. Oφείλω να ευχαριστήσω τον συνεργάτη της «K» κ. Tάκη Θεοδωρόπουλο, για το δημοσίευμά του της 29/7/2014 με τίτλο «Kυριακάτικο κήρυγμα» για την αντικειμενικότητά του και την ευθυκρισία του, στη δομή μιας κριτικής που διαφωτίζει τον αναγνώστη και τιμά τον κρινόμενο επίσκοπο που έχει την ατυχία να απουσιάζει ενώ κρίνεται δημόσια. Θα ευχαριστηθώ αν υπάρξει δημοσίευμα ή κήρυγμα ή πρωτοβουλία μου, να με σχολιάσει ή και να με επικρίνει.

2. Aνέλπιστη και υβριστική κριτική δέχθηκα από τον γνωστό συνεργάτη της «K» κ. Πάσχο Mανδραβέλη, με δημοσίευμά του την 7/8/2014 με τον τίτλο «Δέσποτα που δίδασκες…». Λυπούμαι βαθύτατα για το άηθες και απρεπές αυτό δημοσίευμα. Eίναι δε τόσον εμπαθές που με κάνει να υποθέσω μήπως από κάπου έχει ενημερωθεί, διότι παρ’ ότι διαβάζω κάθε φύλλο της «K», ουδέποτε ανέγνωσα κείμενο του κ. Π. Mανδραβέλη. Για να με δικαιολογήσει ο αναγνώστης για τη διαμαρτυρία μου, παραθέτω τις λέξεις που εχρησιμοποίησε σε μία μόνον παράγραφο του κειμένου του για τρίτα πρόσωπα «νεολαίοι φαιόμυαλοι, μαγαρίζουν, σπρέι, βανδαλισμοί, επαναστατικοφροσύνη» και το επιστέγασμα, κατονομάζει τα Σκόπια «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Mακεδονίας»! E, όχι κύριε. Για όλους τους Eλληνες και ιδιαίτερα για τους Mακεδόνες της Θεσσαλονίκης και των συνόρων μας υπάρχει μόνον το όνομα «Σκόπια». O Kωνσταντίνος Kαραμανλής, ως πρωθυπουργός, όταν ήλθε στη Θεσσαλονίκη το 1974, κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο και πατώντας στο Aεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, είπε: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Mακεδονία είναι μόνον μία και είναι ελληνική». Kαι το ευδιάκριτο δάκρυ του ικανοποίησε τους πάντες. Oκτακόσια και πλέον χρόνια μετά τους Eλληνες Mακεδόνες, ήλθαν οι Σλάβοι στη Mακεδονία!

3. Hθική ικανοποίηση αισθάνθηκα όταν είδα στην «K» την από 9-8-2014 επιστολή του επιτίμου δικηγόρου κ. Iωάννη Bούλτση, τον οποίο δεν είχα την τιμή να τον γνωρίζω, με την οποία εξεδήλωσε την πλήρη διαφωνία του για τις εις βάρος μου απόψεις του κ. Π. Mανδραβέλη, και τον ευχαριστώ.

4. Στη συνέχεια επηκολούθησε στην «K» νέα επικριτική επιστολή εναντίον μου από τον επίτιμο δικηγόρο κ. Γιώργο Aποστολίδη, ο οποίος δυστυχώς ατύχησε. Kαι αυτό, επειδή θεωρώ τιμή μου το γεγονός ότι είμαι εγγεγραμμένος στην κοινότητα Σαλμώνη του Δήμου Πύργου Hλείας. Στον Πύργο ετελείωσα το Δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο με άριστες επιδόσεις, και στην Aθήνα έλαβα το πτυχίο της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας και υπηρέτησα την πατρίδα επί 31 μήνες ως ανθυποσμηναγός. Eισελθών στις τάξεις του ιερού Kλήρου και μετά δεκαετή υπηρεσία στην Iερά Σύνοδο και στον Aγιο Bασίλειο της οδού Mετσόβου, εξελέγην μητροπολίτης Aλεξανδρουπόλεως, όπου υπηρέτησα τριάντα χρόνια, και μετατεθείς στην Iερά Mητρόπολη Θεσσαλονίκης, συμπληρώνω άλλα ένδεκα χρόνια υπηρεσίας με μια αρίστη συνεργασία με τις Aρχές του τόπου μας και τον ευσεβή λαό μας.

H καρδιά μου είναι γεμάτη από Mακεδονία και Θράκη, όπου δεν ήσκησα ποτέ πολιτική γραμμή, παρά μόνον εθνική τακτική. Tα περί «Aγιατολάχ» θα πρέπει να είναι μόνο στην ψυχολογία του κ. Γ. Aποστολίδη, αφού δεν γνωρίζει τη νεοτέρα ελληνική ιστορία. Tον ενημερώνω, λοιπόν, ότι στον αγώνα για την ελευθερία μας από τον τουρκικό ζυγό, απαγχονίσθηκαν ο Γρηγόριος ο E΄ και 10 Πατριάρχες και 9.000 κληρικοί και του υπενθυμίζω ότι κατά την απελευθέρωση της πατρίδος μας από τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Eλληνες και σύμμαχοι επέλεξαν προσωρινά ανώτατο άρχοντα της χώρας μας τον αείμνηστο Aρχιεπίσκοπο Aθηνών Δαμασκηνό. Aλλά και στην Kύπρο η Eκκλησία έδωκε ήρωα και πρόεδρο τον αείμνηστο Aρχιεπίσκοπο Mακάριο. Eγώ δεν φιλοδοξώ ούτε μπορώ να φθάσω τους ιερούς αυτούς άνδρες, αλλ’ επί 51 χρόνια, εκ των οποίων τα 41 στον βορειοελλαδικό χώρο, μέχρι και σήμερα στην ηλικία μου των 80 χρόνων υπηρετώ την πατρίδα μας που δοκιμάζεται πανταχόθεν, χωρίς να παραλείψω ποτέ τα πνευματικά μου καθήκοντα για τον ευαγγελισμό του λαού μας και την άσκηση της αγάπης χωρίς διακρίσεις. Eπισκεφθείτε τον Eβρο και τη Θεσσαλονίκη και λάβετε πληροφορίες για την ταπεινότητά μου. Θα είναι μια ευκαιρία να μετανοήσετε, κ. Γ. Aποστολίδη.

5. Tέλος, λυπούμαι και για τον συντάκτη της «K» που έθεσε τίτλο στο δημοσίευμα «Πολιτικός μητροπολίτης». Eίναι λάθος. Προσπαθώ να είμαι ένας φιλόπατρις επίσκοπος.

O μητροπολίτης Θεσσαλονίκης – Aνθιμος

Σύμβολο ενότητας

Κύριε διευθυντά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας –ο διάδοχος του κ. Παπούλια– πρέπει να εκλεγεί με τις ψήφους όλων των βουλευτών όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου. Ο Πρόεδρος δεν έχει μεν ουσιαστικές εξουσίες, είναι όμως το σύμβολο της ενότητας του ελληνικού λαού, ο εκπρόσωπος του έθνους. Η εκλογή του, επομένως, δεν έχει ούτε πρέπει να έχει σχέση με κομματικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες ή ακόμη και με σπουδαία, αλλά άσχετα πολιτικά ζητήματα. Η συνταγματική αστοχία της σύνδεσης της προεδρικής εκλογής με τη διάλυση της Βουλής όχι μόνο δεν υποχρεώνει τα κόμματα και τους βουλευτές να κάνουν αυτή τη λάθος επιλογή, αλλά τους υποδεικνύει ότι η πραγματική βούληση του συνταγματικού νομοθέτη ήταν να ενθαρρύνει τους εκπροσώπους του λαού να αρθούν στο ύψος των εθνικών εκλεκτόρων, αγνοώντας οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα.

Σε μια ιστορική περίοδο, όπως αυτή που ζούμε, περίοδο ακραίων θυσιών του λαού και συγχρόνως τεράστιων εθνικών προσπαθειών για την έξοδο της χώρας από την τραγωδία της κρίσης, είναι πολύ σημαντικό ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας να διαθέτει και απέναντι στο ίδιο το πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά και στη διεθνή σκηνή, το αυξημένο κύρος της εκλογής του από όλα τα δημοκρατικά κόμματα, ως Προέδρου –όχι μόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά– όλων των Ελλήνων. Σε κρίσιμες, άλλωστε, περιστάσεις το ηθικο-πολιτικό κύρος του Προέδρου μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας και δύναμης, και επομένως μεγάλης εθνικής χρησιμότητας.

Οι πολλαπλοί κίνδυνοι που απειλούν τη χώρα λόγω της ανεξέλεγκτης έντασης και της αστάθειας που επικρατεί στη γειτονική μας γεωγραφική περιοχή, επιβάλλουν σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις το χρέος να ενισχύσουν, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητά της. Τους οικονομικούς κινδύνους αυτής της ψυχροπολεμικής έντασης τούς αντιμετωπίζουν ήδη οι αγρότες.

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια καλή ευκαιρία για τα δημοκρατικά κόμματα και για καθέναν προσωπικά από τους βουλευτές, να αποδείξουν και να επιδείξουν στον ελληνικό λαό ότι είναι άξιοι φορείς της ευθύνης που τους εμπιστεύθηκε και της αποστολής που τους ανέθεσε.

Γιωργος Εμμ. Σαρειδακις – Πρ. ευρωβουλευτής

Το ρωσικό εμπάργκο

Κύριε διευθυντά

Υποφέρουν τα ελληνικά προϊόντα, και ενδεχομένως αύριο να υπάρξει και ζήτημα για την ενεργειακή μας επάρκεια, από τις αντιδράσεις της Ρωσίας στα οικονομικά κυρίως μέτρα της Δύσης εναντίον της. Για την κατάσταση αυτή δεν υπάρχουν δικαιολογίες από ελληνικής πλευράς. Oταν η Ευρώπη λάμβανε τις σχετικές αποφάσεις, δεν ήταν αναμενόμενο πως κάπως έτσι θα αντιδρούσε η Ρωσία; Η ελληνική αντιπροσωπεία πώς εκτίμησε τα πράγματα; Δεν θα έπρεπε από τότε να έχει φροντίσει για την αντιμετώπιση των σχετικών συνεπειών; Είναι δυνατόν να περιμένεις να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να σκεφθείς τι θα πρέπει να κάνεις;

Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα όφειλε να κάνει σαφή τη θέση της. Μας ρώτησε κανείς όταν από το ξεκίνημα η Ευρώπη προκάλεσε ζητήματα στην Ουκρανία, ενθαρρύνοντας την ανατροπή μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης; Και πώς δεχθήκαμε την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία όταν τόσο πολύ εξαρτάται η πληγωμένη μας οικονομία από τη στάση της;

Τι φόβους είχαμε στην περίπτωση ελληνικής διαφοροποίησης; Θα μας έκοβαν μήπως τα δάνεια και τις ενισχύσεις; Και θα εξέθεταν με δική τους πρωτοβουλία τους δανειστές μας (χώρες–μέλη της Ε.Ε. και το ΔΝΤ) σε καθεστώς στάσης πληρωμών και σε ένα άνευ προηγουμένου αδιέξοδο; Ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο εφαρμογής μέτρων αναδιάρθρωσης της οικονομίας μας με δική τους εποπτεία, πώς δεχόμαστε ανατροπές ριζικές των δεδομένων (όπως η κατάρρευση των εξαγωγών στη Ρωσία και ενδεχόμενη ενεργειακή στέρηση) δίχως συζήτηση και σχετικό ξεκαθάρισμα με τους δανειστές; Οι αδυναμίες των εξωφρενικών ερασιτεχνικών χειρισμών, και όχι μόνο στον τομέα αυτό, βγάζουν πλέον μάτια. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε όλους σχεδόν τους τομείς και νέες αντιλήψεις…

Ανδρεας Ανδριανοπουλος – Πρ. υπουργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή