«Ανοιχτά πανεπιστήμια για όλους»

«Ανοιχτά πανεπιστήμια για όλους»

«Ανοιχτά πανεπιστήμια για όλους»

Κύριε διευθυντά

Τα δείγματα ότι, ως κοινωνία, έχουμε προ πολλού χάσει κάθε αίσθηση μέτρου είναι καθημερινά. Μήπως το παρακάναμε με τον Ρωμανό; Μήπως ο τηλεοπτικός χρόνος και δημοσιογραφικός χώρος που του αφιερώνεται είναι δυσανάλογος προς την όποια κοινωνική σημασία του θέματος;

Αυτά με προβληματίζουν, αλλά άλλο με εξόργισε, κυριολεκτικά. Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Χρίστος Χ. Μυλωνόπουλος και, ως τοιούτος, έχων αυξημένη κοινωνική ευθύνη, σε άρθρο του στην «Κ», προσπαθεί, προφανώς καλόπιστα, να καταδικάσει τις καταλήψεις και την παρεμπόδιση διεξαγωγής διδασκαλίας στα ΑΕΙ. Iσως για να αποφύγει τους πιθανούς χαρακτηρισμούς που οι «προοδευτικές και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» θα «του κολλούσαν», ή πιστεύοντας ότι, έτσι, θα έκανε τα επιχειρήματά του πιο πειστικά στους «προοδευτικούς», υπέπεσε σε τεράστιο ατόπημα, εξομοιώνοντας ανόμοια πράγματα. Γράφει: «Τι θέλει η σιωπηρή πλειοψηφία που αποσύρεται μπροστά στην ωμή βία των ολίγων; Ακριβώς ό,τι και ο Νίκος Ρωμανός: ανοικτές θύρες στα ΑΕΙ…».

Αλλά δεν χρειάζεται να συνεχίσω. Διαβάστε το σχόλιό του, που καταλήγει με την πιο εξοργιστική, διαστρέβλωση; καπήλευση; παραποίηση; της αλήθειας: «Είναι ο μόνος ίσως τρόπος να αναδειχθεί η διογκωμένη αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας και η δύναμη της κοινωνικής συνείδησης που υποστηρίζει το αίτημα: ανοιχτά πανεπιστήμια για όλους – και για τον Ρωμανό!» Και για τον Ρωμανό;

Συμεων Ρωμυλος

Oι τιμές των καυσίμων

Kύριε διευθυντά

Σε συνέχεια του άρθρου με τίτλο «Γιατί τα καύσιμα στην Eλλάδα παραμένουν ακριβά» της έγκριτης δημοσιογράφου κ. X. Λιάγγου, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 7ης Δεκεμβρίου 2014 της Kυριακάτικης «Kαθημερινής», και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κοστολόγηση των διυλιστηρίων, η «Eλληνικά Πετρέλαια» επισημαίνει τα ακόλουθα:

1. Δυστυχώς, οι αναφορές του συγκεκριμένου άρθρου στο θέμα της «κοστολόγησης των διυλιστηρίων» απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στο αναγνωστικό κοινό.

2. Oι τιμές των διυλιστηρίων της «Eλληνικά Πετρέλαια» ακολουθούν επακριβώς και με πλήρη διαφάνεια τις διεθνείς τιμές των προϊόντων, όπως αυτές δημοσιεύονται καθημερινά από το Platt’s. Oι τιμές της «Eλληνικά Πετρέλαια» γνωστοποιούνται καθημερινώς στις αρμόδιες αρχές και δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο, κατ’ εξαίρεση σε σχέση με ό,τι ισχύει για τα υπόλοιπα διυλιστήρια της Eυρώπης, και είναι διαθέσιμες σε όλους τους πολίτες της χώρας, επομένως και στους συντάκτες της εφημερίδας σας.

3. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι οι αγοραπωλησίες πετρελαιοειδών στην περιοχή της Mεσογείου βασίζονται στις διεθνείς τιμές που δημοσιεύει το Platt’s για την περιοχή της Mεσογείου και όχι σε τιμές που δημοσιεύονται για άλλες γεωγραφικές αγορές (π.χ. BΔ Eυρώπη, Aμερική, Aσία, Mέση Aνατολή κ.λπ.), λόγω της θέσης της χώρας μας στον χάρτη. Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει παράδειγμα όπου για την τιμολόγηση πετρελαιοειδών προϊόντων στη χονδρική ή λιανική αγορά μιας χώρας να λαμβάνονται υπόψη τιμές μιας τελείως άσχετης με αυτήν γεωγραφικής περιοχής. Kάτι τέτοιο θα ήταν, άλλωστε, παράλογο δεδομένου ότι μόνον στις τιμές αυτές μπορούν τα διυλιστήρια να αγοράσουν ή να πωλήσουν τα προϊόντα τους ανταγωνιστικά.

4. H «Eλληνικά Πετρέλαια» χρησιμοποιεί σταθερά και επί πολλά έτη την ίδια μεθοδολογία για τον υπολογισμό των ημερήσιων τιμών της, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο των τεσσάρων προηγουμένων ημερήσιων δημοσιεύσεων των διεθνών τιμών του Platt’s. H μεθοδολογία αυτή, που προβλέπεται συμβατικά και εφαρμόζεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο για όλους τους πελάτες της «Eλληνικά Πετρέλαια», είναι συνήθως διεθνής πρακτική στον κλάδο των πετρελαιοειδών και λειτουργεί προς όφελος της λιανικής αγοράς πετρελαιοειδών, καθώς εξομαλύνει τις ημερήσιες διακυμάνσεις των διεθνών τιμών παρακολουθώντας, πάντως, συνεχώς και απολύτως πιστά, τόσο τις τάσεις ανόδου όσο και πτώσης αυτών.

5. Για ακριβώς τους ίδιους λόγους, η ίδια προσέγγιση, δηλαδή η χρήση του μέσου όρου των τεσσάρων πιο πρόσφατων δημοσιεύσεων, ακολουθείται και για την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, η οποία επίσης λαμβάνεται υπόψη στη διαμόρφωση της ημερήσιας τιμής διυλιστηρίου.

6. Λεπτομέρειες για τα παραπάνω θέματα είναι διαθέσιμες και γνωστές σε οποιονδήποτε καλοπροαίρετο αναλυτή και δημοσιογράφο, ενώ τα αρμόδια στελέχη της «Eλληνικά Πετρέλαια» έχουν κατ’ επανάληψη προβεί σε παροχή εξηγήσεων στους ενδιαφερομένους αναφορικά με τους διεθνείς παράγοντες και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί επηρεάζουν τις τιμές των προϊόντων της.

E. K. Στρανης – Διευθυντής Eταιρικών Σχέσεων Oμίλου Eλληνικά Πετρέλαια

Δημόσιο χρέος και ΔΝΤ

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις προς αντίκρουση της δημαγωγίας που έχει αναπτυχθεί σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας και το ΔΝΤ. Τα τελευταία χρόνια, ακούμε και διαβάζουμε συνεχώς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι δυνατόν να εξοφληθεί, το δε ΔΝΤ είναι ο «κακός δαίμων» του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Oσον αφορά το χρέος, πρέπει να επισημανθεί ότι καμία χώρα δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πλήρους εξοφλήσεως του χρέους της. Το ύψος του χρέους μιας χώρας καθ’ εαυτό δεν συνιστά οικονομικό πρόβλημα. Το χρέος μιας χώρας, όπως και το χρέος των επιχειρήσεων, ανακυκλώνεται και ουδέποτε μηδενίζεται (η μόνη χώρα που δεν είχε εξωτερικό χρέος ήταν η Ρουμανία επί εποχής Τσαουσέσκου). Η ανακύκλωση και ανανέωση του δημοσίου χρέους αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την εφαρμογή οποιασδήποτε αναπτυξιακής πολιτικής. Εξάλλου, οι τράπεζες και άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα τα οποία δανείζουν κράτη και είναι κάτοχοι των ομολογιών τους δεν επιθυμούν την πλήρη εξόφληση του χρέους διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε απώλεια τόκων και λιμνάζοντα τραπεζικά και χρηματοδοτικά διαθέσιμα. Το μόνο που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι η εφαρμογή κατάλληλης οικονομικής πολιτικής εντός μιας χώρας, η οποία θα εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους υπό μορφήν τόκων. Κατά τη γνώμη μου το ύψος του χρέους της Ελλάδος δεν συνιστά πρόβλημα, εφόσον εφαρμοστεί η κατάλληλη πολιτική εξυπηρετήσεώς του και όχι εξοφλήσεώς του. Ας σταματήσουν λοιπόν οι διάφοροι δημαγωγοί να τρομοκρατούν τον λαό, διατεινόμενοι ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει το χρέος της, διότι κάτι τέτοιο δεν συμφέρει τους δανειστές και είναι αδύνατο για οποιαδήποτε χώρα.

Η συνήθης δημαγωγική τακτική των αριστερών και αριστεριζόντων αστών να επιτίθενται στο ΔΝΤ το έχει δαιμονοποιήσει στη συνείδηση του λαού. Το ΔΝΤ δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1945 και η Ελλάδα ήταν από τα πρώτα 28 μέλη του θεσμού αυτού με συμμετοχή στο αρχικό κεφάλαιο σε χρυσό και δραχμές. Παρά τα όσα λέγονται, το ΔΝΤ έχει βοηθήσει πολλά κράτη με ευνοϊκά αποτελέσματα. Ουδείς βεβαίως εμποδίζει τη χώρα να αποσυρθεί από το Ταμείο αν το επιθυμεί. Ο γράφων την παρούσα επιστολή είχε προτείνει στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή να καταφύγει εγκαίρως στο ΔΝΤ και να εξασφαλίσει δάνειο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το οποίο θα είχαν αποφευχθεί οι μετέπειτα οδυνηρές εξελίξεις. Δυστυχώς, η τότε κυβέρνηση επέλεξε να συνταχθεί με τους δημαγωγούς και να απορρίψει αυτή τη λύση.

Κωνσταντινος Α. Θανος – Καθηγητής

«Φταίει μόνο το κεφάλι το κακό μας»

Κύριε διευθυντά

Πνίγομαι από αγανάκτηση και οργή. Την περασμένη Κυριακή, ο εξαίρετος ακαδημαϊκός καθηγητής Θ. Παπαγγελής στο θαυμάσιο και προφητικό άρθρο του:

«Πανεπιστήμιο ανοιχτό προς τα έξω ή διάτρητο από τους έξω;» έγραφε πως στο Κέμπριτζ οι πινακίδες γράφουν «Στους χώρους αυτούς επιτελείται εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παρακαλούμε σεβαστείτε τους». Βέβαια, είναι προφανές πως απευθύνονται σε υπεύθυνους πολίτες, που φοιτούν για να βοηθήσουν τον εαυτό τους και να συμβάλουν στην πνευματική και οικονομική ανάπτυξη και στην προκοπή της χώρας. Είναι δηλαδή ναοί που διαχειρίζονται το πιο πολύτιμο και θεμελιώδες συστατικό, κάθε κοινωνίας: το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Δυστυχώς, η σημερινή οικτρή κατάσταση δείχνει πως το πανεπιστήμιό μας είναι χρόνια διάτρητο κυρίως από τους μέσα, δηλαδή και από τη «συνδικαλιστική φοιτητική νεολαία», η οποία επιμένει να διατηρήσει το πανεπιστήμιο μπάχαλο εσαεί. Αυτοί δεν επιζητούν μόρφωση για να παλέψουν και να προκόψουν, αλλά θέλουν ένα χαρτί που μόλις το πάρουν θα λένε «έγινα πτυχιούχος άνεργος». Πολλές φορές το «πτυχίο» το παίρνουν με το «δημοκρατικό πεντάρι». Ας μην ξεχνάμε πως για πάρα πολλά χρόνια δεν ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των φοιτητικών αρχαιρεσιών από το κεντρικό όργανο αλλά κάθε παράταξη βγάζει τα «δικά της αποτελέσματα». Σε ποια άλλη χώρα γίνονται καταλήψεις; Σε ποια άλλη χώρα χτίζονται οι πόρτες του πρυτανικού συμβουλίου; Σε ποια άλλη χώρα είναι οι τοίχοι γεμάτοι από αντικαπιταλιστικά, αναρχικά και αντιεξουσιαστικά συνθήματα; Μια μικρή προσπάθεια εκλογίκευσης και νοικοκυρέματος με χρήση της τεχνολογίας και συνάντησε ομόθυμη αντίδραση.

Αναμένει κάθε πατριώτης την αντίδραση των πολιτικών φορέων. Λυπάμαι, αλλά πιθανόν να επαληθευτεί η ρήση: «Ελλάδα ο χειρότερος εχθρός είναι ο εαυτός σου».  Oλόκληρη η ανθρωπότητα θαυμάζει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που στηρίχθηκε στον πατριωτισμό και στην αγάπη των πολιτών για τη χώρα τους. Ο Σωκράτης, ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής, ο Φειδίας και τόσοι άλλοι αναφέρουν σε ποιες μάχες έδωσαν το «παρών». Aφηναν τα σπίτια τους, τις πόλεις και τα χωριά και πήγαιναν οι ίδιοι στις μάχες και δεν έστελναν μισθοφόρους αλλά έπεφταν υπέρ βωμών και εστιών και έστηναν τύμβους για τους νεκρούς.

Δυστυχώς, φαίνεται σήμερα όλα γίνονται από μόνα τους, δεν υπάρχει φταίχτης, ούτε υπεύθυνος. Oπως λέει και ο ποιητής: «Φταίει το ζαβό το ριζικό μας! Φταίει το κεφάλι το κακό μας! Φταίει ο θεός που μας μισεί. Δυστυχώς. Φταίει μόνο το κεφάλι το κακό μας». Αν το παραδεχθούμε ίσως σωθεί η χώρα.

Γιαννης Σταυρακοπουλος – πρώην διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή