Μαύρα σύννεφα πάνω από Ευρώπη και Ελλάδα

Μαύρα σύννεφα πάνω από Ευρώπη και Ελλάδα

Μαύρα σύννεφα πάνω από Ευρώπη και Ελλάδα

Κύριε διευθυντά

Δύο βδομάδες προ των εκλογών και στις δραματικές κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας έρχονται να προστεθούν δραματικά γεωπολιτικά γεγονότα που συντάραξαν το Παρίσι, με το μακελειό στην έδρα της σατιρικής εφημερίδας Charlie. Oποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, η χώρα μας, εκεί που πήγαινε να ορθοποδήσει, καταψηφίστηκε η κυβέρνηση από τη Βουλή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Θυμάστε, ψήφισαν «παρών» ανεξάρτητοι βουλευτές της «ευκαιρίας» και κάποιοι άλλοι (ιστορικά τάχα της Αριστεράς πρόσωπα) που τους άφησε στα κρύα του λουτρού ο ηγέτης ενός κόμματος που έτσι κι αλλιώς θα περάσει στην ιστορία σαν ένα συνονθύλευμα αποδρασάντων από το ΠΑΣΟΚ και κάποιων παλαιοημερολογιτών κουμουνιστών.

Εγώ, ως ελάχιστη συνεισφορά στην προσπάθεια να μην οδηγηθεί η χώρα σε μεγάλες ιστορικές, κατά τη γνώμη μου, περιπέτειες, θα προσπαθήσω να δώσω δημοσκοπικά των επικείμενων εκλογών στοιχεία τέτοια, που ναι μεν είναι αναστρέψιμα υπέρ της Ν.Δ., θεωρώ όμως ότι είναι δύσκολο να αναστραφούν μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός έχει την αίσθηση ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Εγώ θα συνεχίσω τις στατιστικές μου αναλύσεις των δημοσκοπικών ευρημάτων και θα δώσω στην καλή μας εφημερίδα πίνακα για δημοσίευση.

Σταυρος Τσουκαντας – Πρώην Γεν. Δ/ντής ΥΠΑΝ

H Xρυσή Aυγή

Kύριε διευθυντά

Εάν ανατρέξει κανείς στον γνωστό ιστότοπο YouTube, θα βρει τον ύμνο της «Χρυσής Αυγής». Της ακρόασής του προηγείται, για μερικά δευτερόλεπτα, εικόνα με μια χρυσή, στεφανωμένη ναζιστική σβάστικα. Θα βρει, επίσης, τον επίσημο ύμνο του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας, το Horst Wessel Lied ή Die Fahne Hoch, αυτόν με στίχους, μεταφρασμένους στα ελληνικά, από το ίδιο κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω εμβατήριο μετέδωσαν οι Γερμανοί από τους ραδιοφωνικούς θαλάμους του Ζαππείου, στις 27 Απριλίου του 1941, μαζί με νικητήριο χαιρετισμό προς τον Αδόλφο Χίτλερ.

Yστερα από τα παραπάνω: Υπάρχουν Eλληνες που θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή στις επικείμενες εκλογές;

Πετρος Στ. Μακρης – Σταϊκος

Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της εφημερίδας «Η Καθημερινή», την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, στη στήλη με τις επιστολές των αναγνωστών, δημοσιεύσατε κείμενο – γνώμη του κ. Κώστα Γ. Τζαμουζάκη, το οποίο δυστυχώς βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ανακρίβειες.

Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω αναγνώστης, προφανώς παραπληροφορημένος, αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ότι το Iδρυμα Ωνάση είναι ο εμπνευστής του έργου Rethink Athens, έργο το οποίο ισχυρίζεται πως δεν διαθέτει Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων και μάλιστα διερωτάται:

«α) Επιτρέπεται ένας ιδιώτης (το Iδρυμα Ωνάση) να αποφασίζει ότι πρέπει να πεζοδρομηθεί ο κεντρικότερος δρόμος της Αθήνας και μάλιστα με χρήματα των φορολογουμένων; β) Επιτρέπεται ένα τόσο σημαντικό έργο να γίνει χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών επιπτώσεων και χωρίς διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό;».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για την καλύτερη πληροφόρηση τόσο του κ. Τζαμουδάκη, όσο και των αναγνωστών σας, οφείλουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Το έργο της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας δεν αποτελεί έμπνευση του Ιδρύματος Ωνάση. Η πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση για πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου διατυπώθηκε το 1983 από το υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, με υπουργό τότε τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση, και ήταν μέρος του Ρυθμιστικού Σχεδίου του 1985.

Η ανάπλαση του Κέντρου με άξονα την οδό Πανεπιστημίου άρχισε να εξετάζεται σοβαρά και συστηματικά από το τέλος του 2009, με κοινή πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου (ΟΡΣΑ) στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΘΗΝA – ΑΤΤΙΚΗ 2014».

Επειτα από δύο χρόνια μελετών και προεργασίας, η ελληνική πολιτεία τoν Απρίλιο του 2011 απηύθυνε αίτημα προς το Iδρυμα Ωνάση να αναλάβει τη χρηματοδότηση και οργάνωση τόσο του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου, όσο και των 33 μελετών που θα πλαισίωναν τη νικήτρια πρόταση για την υλοποίηση του έργου Rethink Athens.

Tο Iδρυμα Ωνάση, λοιπόν, αποδεχόμενο την πρόσκληση της ελληνικής πολιτείας, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που υπεγράφη στις 11/5/2012 από τους υπουργούς ΠΕΚΑ και ΠΟΜΕΔΙ (Αρ. ΦΕΚ 1648), προκήρυξε ανοιχτό ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και κατόπιν ανέλαβε τη χρηματοδότηση, οργάνωση, παρακολούθηση και δωρεά στην ελληνική πολιτεία των αρχιτεκτονικών μελετών του έργου, της μελέτης επέκτασης της γραμμής του τραμ, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη βιοκλιματική μελέτη, σε συνεργασία και με την εποπτεία των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας, ενώ συνέδραμε οικονομικά την εταιρεία «Αττικό Μετρό Α.Ε.» στην εκπόνηση της κυκλοφοριακής – συγκοινωνιακής μελέτης σε συνεργασία με δημοσίους φορείς (ΔΜΕΟ, ΟΑΣΑ).

Ως εκ τούτου, όχι μόνον έχει εκπονηθεί και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κυκλοφοριακή – συγκοινωνιακή μελέτη, αλλά ο κ. Τζαμουζάκης μπορεί να δει από κοντά εκτενή μέρη τους, αν επισκεφθεί το Κέντρο Πληροφόρησης του Rethink Athens, στην οδό Πανεπιστημίου 47-49, όπως τα είδαν και πάνω από 50.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη μεγάλη έκθεση του Rethink Athens στη Στοά Αρσακείου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2014, όπου παρουσιάστηκαν οι 33 οριστικές μελέτες του έργου. Τέλος, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2013 μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας Αττικής, οι πόροι που έχουν δεσμευθεί (και αφορούν στο 95% της χρηματοδότησης του έργου Rethink Athens) θα προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Τζαμουζάκης.

Το Iδρυμα Ωνάση έπραξε στο ακέραιο το χρέος του απέναντι σε ένα αίτημα της ελληνικής πολιτείας, το οποίο φυσικά ενστερνίστηκε, αφού πρώτα εξέτασε ενδελεχώς την τεκμηρίωση τόσο των στρατηγικών στόχων όσο και της αναπτυξιακής διάστασης του έργου.

Aλεξανδρος Mωρελλας – Υπεύθυνος Γραφείου Tύπου Rethink Athens

Φοροδιαφυγή

Κύριε διευθυντά

Ως κάτοικος αυτής της χώρας έχω να πληρώσω υποχρεωτικά: 1. Φόρο Εισοδήματος, 2. Εισφορά Αλληλεγγύης, 3. Τέλος Επιτηδεύματος, 4. ΕΝΦΙΑ, 5. Τέλη Κυκλοφορίας, 6. Ασφάλιστρα αυτοκινήτου, 7. Δημοτικά Τέλη, 8. Κοινόχρηστα πολυκατοικίας, 9. ΔΕΗ, 10. ΕΥΔΑΠ, 11. Αποχέτευση, 12. ΟΤΕ.

Πάνω σ’ αυτά προσθέστε και 23% ΦΠΑ στα έξοδα διαβίωσης.

Οχι υποχρεωτικά αλλά απαραίτητα, χρειάζομαι τις υπηρεσίες, ηλεκτρολόγου, γιατρού, υδραυλικού, συνεργείου αυτοκινήτων, κουρέα, βενζινοπώλη, δικηγόρου και όλων αυτών που είναι απαραίτητοι στη ζωή μας και που αν δεν σου δώσουν απόδειξη πληρώνεις περίπου 30% με 40% λιγότερα.

Σε πιάνει κατάθλιψη και απελπισία, χρήματα δεν υπάρχουν, η σύνταξη μειώθηκε περίπου στα μισά, δανεικά από αξιοπρέπεια δεν ζητάς, ψάχνεις να βρεις χρήματα απ’ όπου μπορείς, γι’ αυτό και δεν πιστεύω ότι υπάρχει Ελληνας που να μη φοροδιαφεύγει.

Προ ημερών άκουσα στο ραδιόφωνο δήλωση υφυπουργού ότι η εξάλειψη της φοροδιαφυγής επαφίεται στη φιλοπατρία των Ελλήνων.

Εντάξει, κύριε υφυπουργέ, το λύσατε το πρόβλημα, όπως ο Αλέξης Τσίπρας θα διαγράψει το χρέος της χώρας και τελειώσαμε.

Μαριος Χριστοφοριδης – Εμποροπλοίαρχος- Χίος

Dancing with the stars

Ι

Κύριε διευθυντά

Προσπαθώ, καιρό τώρα, να βρω μία Job Description για τον εν γένει άγνωστο υποψήφιο βουλευτή εκπρόσωπό μου.

Μπορείτε να με βοηθήσετε να ψηφίσω τον αντικειμενικά καλύτερο;

Π. Πατσιοπουλος

ΙΙ

Κύριε διευθυντά

Διαβάζοντας στις 11/1/2015 την στήλη σας της οποίας είμαι τακτικός αναγνώστης, θα ήθελα να σας επισημάνω τα κάτωθι.

Eχετε απόλυτο δίκιο σε αυτά που αναφέρετε περί προσωπικοτήτων τηλεδημοκρατίας, είστε όμως ανώτερο στέλεχος μιας επιχείρησης που προβάλλει συστηματικά αυτές τις προσωπικότητες (ΣΚΑΪ). Θεωρώ πολύ σωστή την αναφορά σας στην αναζήτηση των βιογραφικών των ανθρώπων που θα επιλέξουμε να μας εκπροσωπήσουν.

Προσωπικά, έχω διαβάσει αρκετά και σε αυτές τις εκλογές έχω καταλήξει σε υποψήφιους πολιτικούς όπως π.χ ο Χάρης Θεοχάρης, η Αντιγόνη Λυμπεράκη κ.ά. Πώς όμως αυτοί οι άνθρωποι θα βρουν τηλεοπτικό χώρο για να ενημερώσουν και ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν χρόνο για να διαβάσουν βιογραφικά; Eχω πολλούς γνωστούς και φίλους οι οποίοι ψήφισαν Χ.Α. μόνο και μόνο διότι έβλεπαν ότι έκαναν φασαρία στα τηλεοπτικά παράθυρα χωρίς να έχουν αναζητήσει τίποτα εναλλακτικό.

Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για ό,τι συμβαίνει ανήκει σε εμάς τους πολίτες, προφανώς λόγω άτυχων επιλογών στην επιλογή των εκπροσώπων μας στη Βουλή. 

Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι και εσείς (ΜΜΕ) έχετε τεράστια ευθύνη για την προβολή θέσεων και πολιτικών και όπως αρκετοί πολίτες κάνουμε την αυτοκριτική μας, καλό θα ήταν να κάνετε και εσείς τη δική σας.

Προσπαθήστε από τη θέση σας να προβάλλετε και να ανακρίνετε δημόσια και εναλλακτικούς υποψηφίους από όλους τους χώρους για να γνωρίσει ο κόσμος ότι υπάρχουν φωνές λογικής που πιθανόν μπορεί να εμπιστευθεί.

(Φυσικά μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου.)

Βασιλης Γιαννικης – Ξάνθη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή