Γράμματα Αναγνωστών

Η Τουρκία και οι μετανάστες

Κύριε διευθυντά

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην «Κ» με τίτλο «Η ροή των προσφύγων συνδέεται με την αλλαγή της τουρκικής στάσης» είναι άστοχο. Οι επονομαζόμενοι στο ρεπορτάζ «αξιωματούχοι» δεν ξέρουν τι λένε. Αναμφισβήτητα «δεν κάνουμε τα στραβά μάτια», ούτε «προωθούμε ενεργά την έξοδο». Η Τουρκία αναχαίτισε 500.000 παράτυπους μετανάστες, που επιχείρησαν να φτάσουν στην Ε.Ε., στο διάστημα 2005-2014. Μόνο από τις αρχές του 2015 η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 40.000 μετανάστες από τη θάλασσα και συνέλαβε 86 διακινητές. Η Τουρκία είναι επίσης δραστήρια στα διεθνή φόρα. Εχει εγκαινιάσει την πρωτοβουλία «Παγκόσμια αφύπνιση για τις τραγωδίες των παράτυπων μεταναστών στη λεκάνη της Μεσογείου με ιδιαίτερη έμφαση στους Σύρους αιτούντες άσυλο», ενόψει της 70ής συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Τουρκία θα φιλοξενήσει επίσης την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη στις 23-24 Μαΐου 2016. Εχουμε υποδεχθεί 2 εκατ. Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες από την έναρξη της κρίσης πριν από  πέντε χρόνια, δαπανώντας συνολικά 5,6 δισ. δολάρια. 

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε όσους πρόσφυγες έχουν ανάγκη για ανθρωπιστικούς λόγους και δεν υπάρχει στροφή στη στάση μας. Θα περιέγραφα την κατάσταση σαν ένα σφουγγάρι που ρουφούσε νερά επί πέντε χρόνια και τώρα αναπόφευκτα άρχισε η διαρροή. Φυσικά η απόφαση της φυγής δεν είναι δική μας, είναι των προσφύγων. Οσο εμείς επωμιζόμασταν το βαρύ φορτίο χρόνια τώρα, η Ε.Ε. παρακολουθούσε από ασφαλή απόσταση. Οι έγκαιρες προειδοποιήσεις μας ότι ένα τσουνάμι ανθρώπων θα μπορούσε να φτάσει στις δικές σας χώρες έπεσαν στο κενό. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς περιμένετε να εμποδίσουμε αυτά τα ανθρώπινα κύματα, ενώ όλες οι άλλες χώρες στη διαδρομή απέτυχαν οικτρά να το κάνουν! 

Κεριμ Ουρας – Πρεσβευτής της Τουρκίας

Το νόημα της Δημοκρατίας

Κύριε διευθυντά

Χρόνια τώρα οι πολιτικοί μας δεν χάνουν την ευκαιρία να υμνούν και να υπερασπίζονται, με τα λόγια τη Δημοκρατία. Ομως Δημοκρατία, όπως η ίδια η λέξη σημαίνει, είναι το Κράτος του Δήμου, δηλαδή η εξουσία του οργανωμένου, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό, λαού. Για να υπάρχει, λοιπόν, Δημοκρατία στην πράξη θα πρέπει πρώτα να εφαρμόζεται προς όλες τις κατευθύνσεις, το Σύνταγμα, και έπειτα να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία ανάμεσα στη λαϊκή κυριαρχία (=ψήφος του λαού) και στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ούτε το ένα γίνεται, ούτε το άλλο. Με την πρώτη ευκαιρία καταπατούνται βασικά συνταγματικά δικαιώματα όπως η ισονομία και η ισοπολιτεία (αυτό συμβαίνει προκλητικά εδώ στα Γιάννινα με τα κληροδοτήματα) και δεν υπάρχει η απαιτούμενη αντιστοιχία (λαϊκής ψήφου και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης) την οποία εξασφαλίζει το γνήσιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και η κατάργησή του καλπονοθευτικού μπόνους. Το τελευταίο μάλιστα υπήρξε πάγιο αίτημα της Αριστεράς, και είναι επιτακτικό αίτημα σήμερα.

Σπυρος Εργολαβος – Ιωάννινα

«Αιχμή καταστροφής»

Κύριε διευθυντά

Μου προκάλεσε εντύπωση η φράση του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξη  Τσίπρα που είπε: «Εάν στις προσεχείς εκλογές δεν έχει απόλυτη αυτοδυναμία δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τα πολιτικά κόμματα της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι». Ας δεχθούμε την εκδοχή αυτή ως πιθανή, και εφ’ όσον την εφαρμόσει, εκτός εάν αλλάξει γνώμη μέχρι τέλους, πού μπορεί να οδηγηθεί μετά τις εκλογές η πολιτική κατάσταση της Ελλάδος και εφ’ όσον δεν έχει αυτοδυναμία ο κ. Τσίπρας. Η επιστολή μου αυτή είναι επηρεασμένη από δύο σύγχρονες θεωρίες, τη θεωρία των Καταστροφών και τη θεωρία του Χάους. Οι θεωρίες αυτές αναφέρονται, πέραν του μεγάλου επιστημονικού πεδίου, και στις ανθρώπινες επιστήμες, καθώς και στις κυβερνήσεις κρατών, τις αποφάσεις κυβερνήσεων ή αρχηγών κομμάτων κ.τ.λ. Για το θέμα αυτό είμαι ενήμερος, επειδή την τελευταία οκταετία έχω γράψει δύο επιστημονικά βιβλία. Στις θεωρίες αυτές επικρατεί η αρχή:  «Τα ευαίσθητα αρχικά δεδομένα δεν είναι αναστρέψιμα με την πάροδο του χρόνου». Εχουν όμως μία άτακτη περιοδικότητα, και δεν είναι προβλέψιμα. Το οποίο σημαίνει ότι αν πάρω για κάποιο πολύ σοβαρό πολιτικό θέμα μια απόφαση και μετά το ξανασκεφτώ και αλλάξω γνώμη, η πολιτική κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί δεν μου το επιτρέπει να επανέλθω στο αρχικό ευαίσθητο δεδομένο με αλλαγή γνώμης. Το πολιτικό δυναμικό σύστημα δεν θα βρισκόταν σε μια στατική κατάσταση. Μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα έχουμε άλλα δεδομένα, μη συμπορευόμενα με τα αρχικά ή αποκλείοντα τα αρχικά.

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το πολιτικό δυναμικό σύστημα παρουσιάζει αστάθεια. Ισχύει και το αντίστροφο. Αν ο τέως πρωθυπουργός δεν δεχθεί –αν χρειασθεί– να συμβάλει στον  σχηματισμό κυβερνήσεως με άλλα κόμματα, ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη κυβέρνηση και να παραμείνει υπηρεσιακή κυβέρνηση, περιορισμένης ευθύνης και αρμοδιότητας, και πάλι δεν μπορεί να επανέλθει ομαλότητα στη χώρα, διότι η πολιτική κατάσταση θα είναι ασταθής ή ελεγχόμενα χαοτική σε πρώτη φάση.

Ποιος θα διαπραγματεύεται με την Commission; Την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ; Ποια κυβέρνηση θα ψηφίσει τους Εφαρμοστικούς Νόμους; Διερωτηθήκαμε; Τα χρονικά περιθώρια ασφυκτιούν! Την ευθύνη για τη δημιουργία μιας σταθερής βιώσιμης κυβέρνησης δεν την έχουν μόνον οι αρχηγοί των κομμάτων αλλά και οι βουλευτές που εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό.

Επισημαίνω, εάν τα δύο μεγάλα κόμματα δεν συμφωνήσουν, τότε είναι πολύ πιθανόν, σύμφωνα με τη θεωρία των Καταστροφών, να οδηγηθούμε στη λεγόμενη «αιχμή καταστροφής» με μη ελεγχόμενες εσωτερικές καταστάσεις στην Ελλάδα, πέραν του Grexit. Ευτυχώς η πολυκομματικότητα ευνοεί τον μη διχασμό του ελληνικού λαού και τη δημιουργία βιώσιμης πολυκομματικής κυβέρνησης με αρμονική συνεργασία μεταξύ των κομμάτων.

Ιωαννης Θ. Χαϊνης – Ομ. καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου  

Φοροδιαφυγή και κάρτες

Κύριε διευθυντά

Χρόνια τώρα όλοι μας ακούμε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που δεν γίνεται, και την εκτίμηση του ύψους της (με ποια στοιχεία άραγε;).

Με την εφαρμογή των capital controls μας δίνεται μοναδική ευκαιρία να κάνουμε την ελληνική φορολογική «Επανάσταση». Να πάψουν εντελώς οι αναλήψεις από τις τράπεζες, για τους ιδιώτες, π.χ. για ένα εξάμηνο ή να υπάρξει ένα πολύ μικρό όριο αναλήψεως. Να εφοδιασθούν όλοι με χρεωστική κάρτα με όριο, π.χ., 20 ευρώ για μη χρήση pin. Ολα να πληρώνονται με κάρτα.

Γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ταξιτζήδες, αγρότες, περίπτερα, όλοι θα πληρώνονται με κάρτα. Βέβαια, π.χ. οι αγρότες μπορεί να μην έχουν μηχάνημα, αλλά η αμοιβή τους θα κατατίθεται στον λογαριασμό τους. Ετσι θα πάψουμε να μιλάμε υποθετικά για τα έσοδα των επαγγελματιών αλλά και τις δαπάνες των φορολογουμένων. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για παράνομες  μηχανές, για έκδοση αποδείξεων κ.λπ.

Επίσης θα εξαλειφθεί και η παράνομη παροχή υπηρεσιών από αλλοδαπούς που δεν τηρούν τα νόμιμα. Και οι γέροι στο χωριό; θα πει κάποιος. Μάλλον θα χαρούν γιατί θα κάνουν τις συναλλαγές τους με ασφάλεια και δεν θα κινδυνεύουν να γίνουν θύματα κλοπής. Η εμπειρία μας από τα capital controls είναι ότι τα μετρητά τα χρησιμοποιούμε για πληρωμές μικροποσών και κυρίως για αμοιβή επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν. Εφαρμόζοντας απόλυτα το πλαστικό χρήμα, η κυβέρνηση φέρνει όλους μας στην «ευχάριστη» θέση να πιέσουμε όλους τους επαγγελματίες, ακόμα και τα κέντρα διασκεδάσεως, να πληρώνονται με κάρτα, αφού πρακτικά θα επικαλούμαστε έλλειψη ρευστού (αληθώς ή όχι).

Το προφανές είναι ότι όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα. Για όλα τα πρακτικά προβλήματα που θα προκύψουν,  υπάρχει λύση.

Με τα στοιχεία που θα εξαχθούν, θα χαραχθεί μια δίκαιη και αντικειμενική φορολογική πολιτική και θα παταχθεί επιτέλους η φοροδιαφυγή, ενώ το πλαστικό χρήμα θα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Ανδρεας Καρακωστας – Μαρούσι

Περί υγιών ασθενών

Κύριε διευθυντά

Συγχαρητήρια στον συνάδελφό μου Αθανάσιο Δρίτσα για το σχόλιο-άρθρο του («Η ανακάλυψη των υγιών ασθενών»: «Καθημερινή» 8 Αυγούστου) το οποίο προσυπογράφω ανεπιφύλακτα. Επιπλέον, εκείνος αμφισβήτησε την εγκυρότητα των επιστημονικών συμβούλων του υπουργού, εγώ θα τους ζητούσα να μου επιτρέψουν να τους προτείνω ταπεινά, για παραπέρα ενημέρωση, να παρακολουθήσουν το συνέδριο πρόληψης υπερδιάγνωσης «Preventing overdiagnosis 2015» που οργανώνει το Κέντρο Ιατρικής Βασισμένης σε Τεκμήρια (Centre of Evidence Based Medicine, University of Oxford), που θα πραγματοποιηθεί στις 1-3 Σεπτεμβρίου 2015, στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ (NIH, Bethesda Campus). Επίσης, τους προτρέπω να ανατρέξουν σε σύγχρονα άρθρα (π.χ. του BMJ) και βιβλία όπως το: H. Gilbert Welch, Overdiagnosed: Making People Sick in the Pursuit of Health, Beacon Press 2011.

Τέλος, συνιστώ στον κύριο υπουργό να υιοθετήσει την «πληθυσμιακή στρατηγική πρόληψης» που είναι υποχρέωση της πολιτείας και να αφήσει για τους γιατρούς «τη στρατηγική ατόμων υψηλού κινδύνου» (G. Rose, The Strategy of Preventive Medicine, Oxford University Press 1993).

Δυστυχώς, στην Ελλάδα κυριαρχεί μια διαστροφική συμπεριφορά. Υγιή άτομα προτιμούν να κάνουν εξετάσεις μήπως και έχουν στο σώμα τους κάποια ασυμπτωματική βλάβη (π.χ. όζο στον θυρεοειδή ή αθήρωμα στις καρωτίδες) παρά να συμπεριφερθούν με τρόπο που θα απομακρύνει την ανάπτυξη αρρώστιας. Eτσι, καταναλώνουμε τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων στην Ευρώπη και συγχρόνως έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών, παχύσαρκων και θυμάτων τροχαίων.

Νικος B. Kαρατζας, Δρ Οξφόρδης, Επ. Διευθ. Καρδιολογίας Νοσοκ. «Υγεία», Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Καρδιαγγειακής Υγείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή