«Στην κλίμακα της ευθύνης»

«Στην κλίμακα της ευθύνης»

Κύριε διευθυντά

Ως αναγνώστης της «Καθημερινής» διαβάζω σχολαστικά τα άρθρα όλων των δημοσιογράφων στις σελίδες «Απόψεις». Ο κ. Παντελής Μπουκάλας τις περισσότερες φορές τον τελευταίο καιρό δεν με έβρισκε απολύτως σύμφωνο με τις απόψεις του, όμως θαυμάζω πάντα την ευρυμάθειά του και σέβομαι τις θέσεις του.

Διαβάζοντας στις 17/7 το άρθρο του, θαύμασα την τεκμηριωμένη τοποθέτησή του στο τραγικό στη κυριολεξία φαινόμενο «Βαρουφάκης», που τόσο κακό έκανε στη χώρα μας χωρίς ίχνος ντροπής και μεταμέλειας. Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης εξακολουθεί να δίνει συνεντεύξεις –κύρια ασχολία τους μήνες της υπουργίας του– και να επαίρεται για τις κρυφές και φανερές καταστροφικές δράσεις του κατά της Ελλάδας.  Είμαι συνταξιούχος 80 ετών, που όπως πολλοί άλλοι δεν έχω καταφέρει να εισπράξω τη σύνταξή μου γιατί στην περιοχή που κατοικώ δεν υπάρχει ανοιχτή τράπεζα και δεν αντέχω το καθημερινό στήσιμο στην ουρά για το 50ρικο. Τέλος, ο κ. Τσίπρας με εγκληματική καθυστέρηση στη συνέντευξη στην ΕΡΤ είπε ότι η επαναφορά στη δραχμή θα έκανε τις συντάξεις να επαρκούν μόνο για 3 ημέρες. Για 6 μήνες, όμως, το «Αριστερό τσούρμο» κατά Βαρουφάκη όργωνε, θέριζε και αλώνιζε στην κυβέρνηση ετοιμάζοντας την επιστροφή στη δραχμή…

Αξίζουν πολλά εύγε στον κ. Παντελή Μπουκάλα.

Κυριακος Κυριακοπουλος

Ενημέρωση επιβατών

Κύριε διευθυντά

Πολλές φορές οι επιβάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων, οι Ελληνες κυρίως γιατί οι ξένοι είναι συνήθως εφοδιασμένοι με κάποιον χάρτη, αναρωτιούνται για τα ονόματα των νησιών ή ακτών που ανταμώνουν κατά το ταξίδι τους.

Θα ήταν πολύ χρήσιμη λοιπόν για τους ταξιδιώτες αυτούς η ανάρτηση, σε κάποιον επισκέψιμο χώρο φυσικά, ναυτικού ή γεωγραφικού χάρτη με χαραγμένη και την πορεία του καραβιού βέβαια. Επίσης καλό θα ήταν τα πάμπολλα κουραστικά μηνύματα που ακούγονται συνεχώς από τα μεγάφωνα του πλοίου να διασκεδάζονταν και από κάποια ενημερωτικά του ακολουθούμενου πλου. Οπως, π.χ., τα ονόματα των νησιών ή των ακτών που παραπλέονται, την κατάσταση του καιρού κ.λπ.

Σημειώνεται πως το σύστημα αυτό της ενημέρωσης εφαρμοζόταν στα πλοία της πρωτοπόρου τότε εταιρείας «Karageorgis Lines».

Φριξος Δημου – Πλοίαρχος Ε.Ν

Εθνικό πρόγραμμα ελέγχου για καρκίνο

Κύριε διευθυντά

Ηπρόταση του υπουργείου Υγείας για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για Καρκίνους υψηλής συχνότητας στον γενικό πληθυσμό έρχεται σε μια περίοδο που αντίστοιχα προγράμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά τους. Οι στήλες έγκυρων ιατρικών περιοδικών έχουν κορεσθεί τα τελευταία χρόνια από τις ομηρικές αντιπαραθέσεις επιστημόνων που διαφωνούν γύρω από το θέμα των προληπτικών εξετάσεων, για το αν όντως οι δοκιμασίες αυτές επιμηκύνουν το προσδόκιμο ζωής ή αν βελτιώνουν την ποιότητά της, ψυχολογικά και σωματικά. Οι διαφωνίες αυτές εστιάζονται κατ’ εξοχήν στη μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη με τις συχνά αναξιόπιστες τιμές αυτού του δείκτη, που είναι δυνατό όμως να οδηγούν σε περαιτέρω εξετάσεις και ακατάλληλες θεραπείες. Αμφιβολίες έχουν επίσης εγερθεί και για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού σε χώρες όπου η εφαρμογή του διανύει ήδη την πορεία του.

Η επιτιμητική απόχρωση του προτεινόμενου σχεδίου για πολίτες που θα αμελούν ή και θα αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, έγινε είδηση και στους ΤΙΜΕS του Λονδίνου της 6ης Αυγούστου 2015 (Greece to charge patients who missed tests) με βαρύγδουπες επεξηγηματικές δηλώσεις του τύπου «οι προθέσεις της προτεινόμενης εκστρατείας πρόληψης του καρκίνου είναι έντιμες» (The intentions behind this proposed cancer prevention campaign are honourable).

Δεν είναι του παρόντος η ανάλυση της βιολογίας των όγκων. Υπάρχουν όμως σοβαρές ενδείξεις ότι οι καρκίνοι που διαγιγνώσκονται στα προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων συνιστούν στην πλειονότητά τους νεοπλασίες χαμηλής κακοήθειας, που ενδεχομένως προϋπήρχαν σε αόριστο χρόνο πριν από τη διάγνωσή τους, χωρίς όμως να απειλούν τον ξενιστή. Με τη διάγνωσή τους, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος της «υπερθεραπείας» ενός καρκίνου χαμηλού κινδύνου με τις ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις που συνεπάγονται τέτοιες επεμβάσεις.  Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα δημιουργεί την ευκαιρία να μετατρέπει έναν ανυποψίαστο πολίτη που αισθάνεται καλά στην υγεία του, σε έναν διά βίου ασθενή για έναν όγκο που δεν τον απειλεί! Νομίζω ότι ένα Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν εμπειρίες και πορίσματα από την εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πολλά από τα προγράμματα αυτά εφαρμόστηκαν κάτω από πολιτική πίεση και χωρίς πάντοτε την αδιάσειστη επιστημονική μαρτυρία.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να προτείνω στον κύριο υπουργό, με όλο τον σεβασμό, ένα πρόγραμμα για το οποίο ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ. Και το πρόγραμμα αυτό, το οποίο μπορεί όντως να αποτρέψει ένα καρκίνο –και όχι μόνον– δεν είναι άλλο από την αμείλικτη εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς και δημόσιους χώρους. Αυτός είναι ένας νόμος που επί μία δεκαετία καταστρατηγείται με προκλητική αναίδεια, χειμώνα-καλοκαίρι, σε όλη την Ελλάδα, ακόμη, από ό,τι αναφέρθηκε πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης, και στη Βουλή που ψήφισε τον νόμο! Iσως ο κύριος υπουργός θα επιτύχει όπου απέτυχαν παταγωδώς όλοι οι προκάτοχοί του.

Σπυρος Ρετσας – Παθολόγος – ογκολόγος, τέως διευθυντής Ογκολογικών Κλινικών Λονδίνου

Ο αριβίστας και ο συνεπής

Κύριε διευθυντά

Ο αριβίστας είναι ο κ. Τσίπρας και ο συνεπής είναι ο κ. Λαφαζάνης. Ο πρώτος με ανέντιμα μέσα κατέλαβε την κυβερνητική εξουσία της χώρας, ενώ ο άλλος, από τους δύο, έμεινε σταθερός στις αρχές του. Ο κ. Τσίπρας, ως οπαδός του Ν. Μακιαβέλι, με ψέματα αναρριχήθηκε στην πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Μακιαβέλι έγραψε τον Ηγεμόνα το 1513 (μετάφραση του Ηγεμόνος έχει κάνει ο Νικ. Καζαντζάκης). Εκτοτε, εκείνος που μετέρχεται ανέντιμα μέσα (ψεύδη και απάτες) προκειμένου να καταλάβει την εξουσία, είναι αριβίστας, εφόσον δεν λαμβάνει υπόψη του τις αρχές της εκλογικής αναμέτρησης. Μέχρι σήμερα τον μακιαβελισμό ακολούθησαν από τους παλαιούς ο Καρδινάλιος Ρισελιέ και από τους σημερινούς ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι. Ολοι αυτοί θεωρούνται μακιαβελικοί ή μακιαβελιστές.

Είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι επλανεύθη με τις Μακιαβελικές μεθόδους και τον αδίστακτο τρόπο συμπεριφοράς του κ. Τσίπρα ο ελληνικός λαός και του έδωσε την εξουσία στις 25/1 ε.έ. Είναι απορίας άξιον, εφόσον ο κ. Τσίπρας ανεδείχθη ανίκανος να κυβερνήσει, να ζητά, κρυπτόμενος, την ψήφο του ελληνικού λαού εκ νέου. Οι απορίες μας είναι πολλές, αλλά περιοριζόμαστε σε αυτή την απορία και ελπίζουμε να μην παρασυρθεί ο ελληνικός λαός πάλι. Ελπίζουμε αυτοί που του έδωσαν το δικαίωμα να κυβερνήσει, να επαναπατριστούν στα κόμματα, δηλαδή στις αφετηρίες τους, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της Ν.Δ., είτε του ΚΚΕ. Ετσι θα φανεί ποιοι στήριξαν τον κ. Τσίπρα και του έδωσαν την εξουσία στις 25/1 ε.έ., ενώ τους γέμισε ψέματα, όπως απέδειξαν τα πράγματα, ιδιαιτέρως τα πόσα του καταλογίζει ο κ. Λαφαζάνης.

Δρ Παν. Γ. Φουγιας – Κ. Ασσος

Το μεταναστευτικό

Κύριε διευθυντά

Καθημερινά κατακλυζόμαστε από τα ΜΜΕ με το πράγματι τραγικό πρόβλημα των άτυχων Σύρων προσφύγων που καταφθάνουν κατά χιλιάδες στα ανατολικά νησιά μας, τα οποία αδυνατούν να προσφέρουν «συστηματικά» βοήθεια άλλη από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι δε και άσχημο θέαμα για τους τουρίστες που έρχονται για λίγη αναψυχή και για τους επιχειρηματίες που περιμένουν πώς και πώς το καλοκαίρι για να κινηθεί η αγορά.

Η κυρία «Τάδε», όταν μετεφέρθησαν οι πρόσφυγες στον Βοτανικό, υπεσχέθη και άλλα τέτοια καταλύματα κ.λπ., κ.λπ.

«Oλα καλά, όλα ωραία», αλλά ανάμεσα στους Σύρους που πραγματικά είναι θύματα πολέμου, είναι και πολλοί Αφγανοί και Πακιστανοί, οι οποίοι πληρώνουν πολύ ακριβά τη μεταφορά τους προς τα εδώ. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να ζήσουν «βασιλικά» στις πατρίδες τους. Γιατί λοιπόν έρχονται; Κανείς δεν αναρωτιέται; Αυτοί δεν θα έπρεπε να γίνονται δεκτοί και να τους στέλνουν πίσω! Αυτοί δε που εγκαθίστανται σε καταυλισμούς είναι διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων. Αναλογίζεστε, λοιπόν, τις συνέπειες στο μέλλον(!!!). Και εκείνοι που θα έρθουν κάποια στιγμή από τα νησιά, πού θα εγκατασταθούν; Πάλι στο Πεδίον του Aρεως; Eχετε περάσει τελευταίως από εκεί; Ασφαλώς όχι. (Τους κ.κ. βουλευτάς απασχολούν σοβαρότερα θέματα, όπως οι εκλογές κ.λπ., κ.λπ.) Δεν θα μπορέσετε να σταθείτε ούτε ένα λεπτό! Eνα πάρκο της προκοπής έχει απομείνει στη φτωχή από πράσινο Αθήνα και καταστρέφεται και αυτό. Το θέμα των προσφύγων είναι πολύ σοβαρό και πρέπει η πολιτεία να σοβαρευτεί και να μην επαφίεται στους Γιατρούς του Κόσμου, στον Ιατρικό Σύλλογο και τον ΕΕΣ. Εκτός από ιατρική περίθαλψη, σίτιση και εγκατάσταση (προσωρινή πιστεύω) πρέπει να ενδιαφερθεί η Ε.Ε. σοβαρά, γιατί η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης και η Τουρκία δεν βοηθάει, αντιθέτως, κλείνει τα μάτια στο δράμα αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων.

Ας σκεφτούν οι άσχετοι περί τα μεταναστευτικά, τι έχει δεχθεί η Ελλάς τα τελευταία χρόνια: Ρωσοπόντιους, Γεωργιανούς, Κούρδους, Ουκρανούς, Βαλκάνιους, διάφορους Αφρικανούς, Αιγυπτίους, κ.λπ., κ.λπ.

Oσο για την οικονομία μας, «οι καλύτεροι οικονομολόγοι, μηδέ του κ. ΚΙΜ εξαιρουμένου», δεν βλέπουν ότι η υψηλή φορολογία διώχνει είτε τον κόσμο σε «μετανάστευση» είτε τις επιχειρήσεις σε εγκατάσταση σε άλλες χώρες;

Πόσο λυπάμαι πραγματικά που στη δύση της ζωής μου βλέπω την Ελλάδα να καταστρέφεται από εμάς τους ίδιους και να εξαρτώμεθα από ποιους; Από τους Γερμανούς! Κρίμα και ντροπή!

Ποπη Κοντη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή