Τα θαλάσσια σύνορα

Τα θαλάσσια σύνορα

Κύριε διευθυντά

Με έκπληξη άκουσα τον τέως πρωθυπουργό και υποψήφιο ξανά για την πρωθυπουργία της χώρας μας, Αλέξη Τσίπρα, να δηλώνει εμφατικά σε συνέντευξη Tύπου που έδωσε την περασμένη Κυριακή ότι δεν υπάρχουν σύνορα στις θάλασσες. Με όλο τον σεβασμό στη θεσμική ιδιότητά του, θα ήθελα να του υπενθυμίσω ότι η χώρα μας έχει θαλάσσια σύνορα, τα οποία η γειτονική Τουρκία αμφισβητεί συνέχεια και ότι τα σύνορα αυτά τα υπερασπίστηκαν με περηφάνια γενιές Ελλήνων που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν βαρύ φόρο αίματος για να τα υπερασπιστούν. Στο όνομα όλων όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να κρατήσουν τα θαλάσσια σύνορά μας αλώβητα και όσων έταξαν τη ζωή τους στην υπεράσπισή τους, θα περίμενα από τον τέως πρωθυπουργό της χώρας μας να ανακαλέσει τη δήλωσή του αυτή. Και αν έχει το σθένος, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη.

Ιωαννης Χ. Καραθανασης

Aλβανικές προκλήσεις

Kύριε διευθυντά

Aπίστευτο και όμως αληθινό! Tο υπουργείο Πολιτισμού της Aλβανίας με απόφασή του κατεδάφισε τον ιερό ναό του Aγίου Aθανασίου στο χωριό Δρυμάδες της περιοχής Xειμάρρας της Bορείου Hπείρου.

Για τους ορθόδοξους χριστιανούς της περιοχής ο Aγιος Aθανάσιος αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκευτικής τους παρουσίας και μάλιστα δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ, ούτε και στις μαύρες ημέρες του καθεστώτος Xότζα, που μεγάλος αριθμός χριστιανικών εκκλησιών και μοναστηριών καταστράφηκε ή μετατράπηκε σε αποθήκες, στάνες ή κέντρα διασκέδασης. Aναρίθμητα τα δεινά των Eλλήνων του Bορείου Hπείρου από το ανελεύθερο και ολοκληρωτικό καθεστώς του Eμβέρ Xότζα. Mετά την κατάρρευση του άθεου καθεστώτος οι χριστιανοί της περιοχής ξανάχτισαν μια πρόχειρη εκκλησία για τις λατρευτικές τους ανάγκες. Aυτή την εκκλησία του Aγίου Aθανασίου, το κτίσμα των πιστών χριστιανών, η αλβανική πολιτεία αποφάσισε και στις αρχές Aυγούστου κατεδάφισε, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, της Oρθόδοξης Eκκλησίας της Aλβανίας και της ελληνικής διπλωματίας. Kύμα συγκίνησης και νοσταλγίας πυροδότησε η κατεδάφιση του ιερού ναού.

H περιοχή της Xειμάρρας, η οποία περιλαμβάνει περίπου σαράντα χωριά από αρχαιοτάτων χρόνων, κατοικούνταν από γενναίο και φιλελεύθερο ελληνικό λαό. Kατά τη διάρκεια, δε, της Oθωμανοκρατίας συντήρησε άσβεστη επαναστατική εστία αντίστοιχη του Σουλίου και της Mάνης.

Mε την οριοθέτηση των συνόρων του αλβανικού κράτους, το έτος 1913, ακολούθησε και η Xειμάρρα τη μοίρα της υπόλοιπης Bορείου Hπείρου, που παραχωρήθηκε στην Aλβανία και σήμερα κατοικείται από Eλληνες της μειονότητας, των οποίων τα προνόμια γλώσσας, θρησκείας, εκπαίδευσης, ασφάλειας, με τη μέθοδο των μεταρρυθμίσεων υπό της Aλβανίας, έχουν αλλοιωθεί και σημαντικά περιορισθεί.

Σήμερα, η ελληνική μειονότητα της Bορείου Hπείρου αγωνιά για το παρόν και το μέλλον, δεδομένου ότι κινδυνεύει να χάσει τις παραδοσιακές αξίες, τις ηθικές αρχές, τα ιδανικά και το εθνικό όραμα και κάθε ημέρα που περνάει, εγκαταλείπεται, περιφρονείται, υποτιμάται και βυθίζεται στην πνευματική φτώχεια και στη διεθνή απαξίωση και ανυποληψία. Eίναι αδήριτη ανάγκη η ελληνική πολιτεία να κατανοήσει την αγωνία της επιβίωσης του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, την ανασφάλεια που αισθάνεται, την απόγνωση και την απελπισία. Nα ενισχύσει στην περιοχή τα βασικά στοιχεία διατήρησης του ελληνισμού, ήτοι τη γλώσσα, την ιστορική συνείδηση και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Aυτοί οι πυλώνες του ελληνισμού για τη Bόρειο Hπειρο πρέπει να στηριχθούν μόνιμα και σταθερά από την Πολιτεία και την Eκκλησία, την ελληνοσώτειρα του ελληνικού έθνους.

Eίναι καιρός, η επίσημη Aλβανία να εγκαταλείψει τις δόλιες σκέψεις και να σταματήσει να ενισχύει τις κάθε φύσεως προκλητικές ενέργειες εις βάρος του φρονήματος και της χριστιανικής πίστης των κατοίκων της ελληνικής μειονότητας της Bορείου Hπείρου.

Nικολαος Zαρκαδας – υποστράτηγος ε.α. – Θεσσαλονίκη

Να τολμήσουν την αλλαγή

Κύριε διευθυντά

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, σκοπό και στόχο έχουν, που είναι και επιθυμία του ελληνικού λαού, την ανάδειξη στο ελληνικό Κοινοβούλιο βουλευτών που διαθέτουν αρετή και τόλμη, προικισμένοι και με τις απαραίτητες γνώσεις, για να προβάλουν τα εθνικά θέματα και όχι να ασχολούνται μόνο με τον υπολογισμό του εισοδήματος του βουλευτή ή με την πασαρέλα της δημοσιότητας.

Στην κάλπη ισχύει ό,τι και στο ταμείο, μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Οι απλοί άνθρωποι δεν θέλουν τη θεοποίηση των αριθμών και των συμφερόντων των μεγάλων και ισχυρών, ούτε τη λατρεία των δεικτών της οικονομίας, που οι μεγάλοι επιβάλλουν.

Ομως, οι καταστάσεις που επικρατούν σήμερα στην καθημερινότητα είναι η φτώχεια, η κακή παιδεία, η υποβαθμισμένη υγειονομική περίθαλψη, η κοινωνική αναλγησία, ο φόβος, η ανασφάλεια, το άγχος της επιβίωσης, τα οποία είναι χαρακτηριστικά της ζωής μας. Οπωσδήποτε, δεν θέλουμε μια Ελλάδα των ανέργων, των ανασφάλιστων, των φτωχών, των αστέγων και γενικά των απελπισμένων.

Η ελληνική διανόηση με την πλούσια πνευματική της παράδοση, υποχρέωση έχει να κηρύξει και να μεταδώσει την αλλαγή, για να πάμε μπροστά, και να βρουν οι άνθρωποι τις αρετές τους, ώστε να πορευθούν στην κάλπη με πνεύμα ενότητας, κατανόησης και αλτρουισμού.

Μενελαος Καρυωτακης – Ξάνθη

Οι μετανάστες

Κύριε διευθυντά

Θα σας παρακαλούσα να… ειδοποιήσετε την κ. Ρεπούση να γράψει στην Ιστορία που θα διανεμηθεί δωρεάν στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Ελλάδος σε όλα τα σχολικά εγχειρίδια για τον… συνωστισμό που παρατηρείται στην Ειδομένη, στη Λέσβο και στα άλλα νησιά, αλλά και στα παράλια όχι της Τουρκίας, αλλά της Μ. Ασίας, όπως τότε το 1922, για τα πνιγμένα παιδιά τότε και τώρα, για χιλιάδες πτώματα σήμερα και πάντοτε στο βασίλειο του Πλούτωνος, που κατοικεί στη Μεσόγειο και που είναι καταστόλιστη με έγχρωμες φουσκωτές νεκροφόρες και ανθρώπινα ράκη όλων των ηλικιών.

Επίσης, να στείλετε και μια φωτογραφία στην κ. Γαϊτάνη, στον κ. Κούλογλου, στην κ. Αναγνωστοπούλου, από τα ελληνικά γήπεδα μπάσκετ με αναρτημένο το όνομα ξεκάθαρα «Μακεδονία» για τους παίκτες των Σκοπίων –προβάλλει η μπάλα τα εθνικά ιδεώδη και τυφλώνει τους Ελληνάρες– για να χαρούν και να ευχαριστηθούν όλοι αυτοί οι εθνομάχες, που οι ιδέες τους καρποφόρησαν και εμπεδώθησαν .

Κάτι ακόμα: με επίγνωση της διαπίστωσης που σας φέρνω από την πολυάριθμη, πέρα από κάθε φαντασία, Τραπεζούντα και τον Πόντο, που επισκέφθηκα εφέτος, οι Τούρκοι σε 5-6 χρόνια θα κάνουν έναν απλό απογευματινό περίπατο και θα καταλάβουν την Ελλάδα, γιατί δεν τους χωράει λόγω υπερπληθυσμού η γη τους. Ας σημειωθεί ότι στις πόλεις τους δεν κυκλοφορεί κανένας μετανάστης, πράγμα που με κατέπληξε. Τέλος, διερωτώμαι γιατί οι γυναίκες τους ενώ είναι «κατασκέπαστες» γεννούν πολλά παιδιά; Και για να σοβαρευτούμε, γιατί οι μετανάστες, λαθραίοι ή όχι, σε αυτήν την αβεβαιότητα και τη φρίκη του πολέμου γεννοβολούν συνέχεια; Αλλά, για να μην παρεξηγηθώ –και ζητώ συγγνώμη– αντί να τους μοιράζουμε τρόφιμα, πείτε στα κράτη και στις οργανώσεις, καλό θα ήταν να κατεβάσουν ένα καράβι αντισυλληπτικά!

Βουλα Λαμπροπουλου – Kαθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

Περί ιδιωτικής εκπαίδευσης

Κύριε διευθυντά

Με έκπληξη διαπιστώνω τις τελευταίες μέρες την αδικαιολόγητη σιωπή της κυβερνήσεως για την αθέμιτη, αντισυνταγματική, αντιευρωπαϊκή, ανεπίτρεπτη και εξοργιστική επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Επανειλημμένως με επιθετικό και κατηγορηματικό τρόπο, χάρτινες πολιτικές φιγούρες της ελάσσονος Αριστεράς, τάχα αγωνιστές και υπερασπιστές των απλών απροστάτευτων λαϊκών μαζών, προσπαθούν μάταια να επιδείξουν το γνήσιο ριζοσπαστικό, αντιδραστικό, αριστερό πνεύμα τους με φλογερές διακηρύξεις κατά των δυνάμεων του κεφαλαίου, της διαπλοκής και των μονοπωλίων. Αυθαιρέτως και ακρίτως διακρίνουν τον λαό σε εύπορους κεφαλαιοκράτες που κινούν τα νήματα της δράσης και στον ανήμπορο κοσμάκη, ο οποίος θυσιάζεται έρμαιο στον βωμό των ισχυρών συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής του ταξικισμού, που εντείνει και ενθαρρύνει τη διαίρεση και τον διπολισμό του κοινωνικού συνόλου, εμφανίζονται σήμερα τα ιδιωτικά σχολεία ως προνόμιο των λίγων, των κρατούντων και των πλουσίων, το οποίο πρέπει να καταργηθεί και σε περίπτωση που ζητηθεί τεκμηρίωση της απόφασης αυτής, η Αριστερά της προόδου και των συγκρούσεων με το κατεστημένο, θα επικαλεστεί λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπάρχει όμως ένα λογικό άλμα. Στα ιδιωτικά σχολεία, κοιτίδες πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς που ανέδειξαν ηγέτες, ισχυρές προσωπικότητες και εξαίρετους επιχειρηματίες, δεν φοιτούν μόνο γόνοι εύπορων οικογενειών, αλλά και παιδιά από οικογένειες της μεσαίας ή μεσοαστικής τάξης, κάνοντας μάλιστα συχνά χρήση υποτροφιών. Είναι δε χρήσιμο να θυμίσουμε σε κάποιους πως η αναγέννηση και ο διαφωτισμός του ελληνικού έθνους το 1821 έγινε από Eλληνες διανοούμενους της Διασποράς, οι οποίοι φοίτησαν και σπούδασαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, φυσικά πληρώνοντας δίδακτρα. Προσπαθώ λοιπόν να καταδείξω ότι δεν μπορούμε να κατακρίνουμε την ιδιωτική εκπαίδευση δημιουργώντας στερεότυπα και προκαλώντας διακρίσεις. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση, εμπνεόμενη από τις πολιτικές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και ωθούμενη από τις προοδευτικές και ανανεωτικές, κατ’ εκείνη, μαρξιστικές θεωρίες του ισοπεδωτικού εξισωτισμού προς τα κάτω που πλήρως υιοθετεί, αφού κατήργησε την αριστεία προχωράει πλέον ολομέτωπα στη διάλυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο όνομα του ριζοσπαστικού εκσυγχρονισμού, των λαϊκών επαναστάσεων και του κοινωνικού προοδευτισμού. Με αυτόν το τρόπο προσπαθεί να μειώσει, να εξιλεώσει και εντέλει να εκμηδενίσει τις ευθύνες της για το σημερινό επίπεδο της δημόσιας εκπαίδευσης. Η Ιστορία όμως θυμάται και θα θυμίσει σε όσους ξεχάσουν στο μέλλον. Η Ιστορία, όπως και η μνήμη, αδελφώνει το παρελθόν και το μέλλον. Και σήμερα η Ιστορία δακρύζει.

Νικος Καλαντζης – Μαθητής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή