«Κράτος με Ειδικές Ανάγκες»

«Κράτος με Ειδικές Ανάγκες»

«Κράτος με Ειδικές Ανάγκες»

Κύριε διευθυντά

Δύο μέρες μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, παρακολουθώντας την ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή 6 Φεβρ., διερωτήθηκα αν ζούμε σε χώρα με κοινοβουλευτικό καθεστώς. Επετέθη λάβρος κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως κατά της Ν.Δ. επειδή τολμά να ζητάει την παραίτηση της κυβερνήσεώς του. Εξεμάνη κατά των επικριτικών ΜΜΕ με απειλές. Ξέχασε τι έκανε αυτός και με τι μέσα εξεβίασε την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης. Συγχρόνως υπουργοί του προσπαθούν να ποδηγετήσουν τη Δικαιοσύνη, τον Τύπο και την ηλεκτρονική επικοινωνία και αλώνουν τη διοίκηση με διορισμούς φίλων ή οπαδών τους. Παρεμβάλλουν συνεχώς εμπόδια στην απελευθέρωση της οικονομίας, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, επιδεικνύουν πρωτοφανή εχθρότητα σε ξένες επενδύσεις και με υπέρογκους φόρους συνεχώς φτωχοποιούν  παραγωγικές μονάδες. Μέσα σε ένα χρόνο, από αδεξιότητες, κυρίως στο θέμα της μη έγκαιρης και σωστής αντιμετώπισης της προσφυγικής ροής, ή και εσκεμμένα, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε «Κράτος με Ειδικές Ανάγκες» (KMEA). Διερωτώμαι αν το κόμμα που μας κυβερνά και οι απομένοντες οπαδοί του κινούνται ακόμη εντός του συνταγματικού τόξου.

Στρατης Στρατηγης

Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Κύριε διευθυντά

Εκ μέρους του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Ε. Νίκα, σας αποστέλλω την εξής απάντηση σχετικά με κείμενο του κ. Σάκη Ιωαννίδη με τίτλο: «1 ερώτηση 3 απαντήσεις: Γιατί να γίνει η πόλη μου Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021;», στο οποίο είναι καταγεγραμμένες επισημάνσεις της κ. Ρούλας Γεωργακοπούλου:

«Αν και δεν θέλουμε, υποχρεωνόμαστε να στείλουμε μία απάντηση σε όσα, τουλάχιστον “περίεργα”, αναφέρει η κ. Ρούλα Γεωργακοπούλου απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Σάκη Ιωαννίδη, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στην έγκριτη εφημερίδα σας.

1. Για την πρόκριση της Καλαμάτας στον δεύτερο γύρο διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 δεν “έπεσε κανένας κλήρος”, αλλά χρειάστηκε μακρόχρονη, προγραμματισμένη και σκληρή εργασία από πολλούς ικανούς ανθρώπους και η τελική πρόκρισή μας, όπως θέλουμε να πιστεύουμε, σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει τυχαίο γεγονός.

2. Η χρησιμοποίηση της λέξης “άγος” για την παραίτηση της διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού είναι απολύτως αναντίστοιχη με την πραγματικότητα. Η διευθύντρια παραιτήθηκε αφού ήδη είχε συνταξιοδοτηθεί από τριετίας και αφού είχε υπηρετήσει ευδοκίμως για 21 χρόνια ως διευθύντρια το Φεστιβάλ Χορού, από τα οποία τα 8 με τον σημερινό δήμαρχο.

3. Στην πόλη της Καλαμάτας και σε καίριες θέσεις (κεντρική είσοδος, Παραλία, Δημαρχείο κ.ά.) είναι ανηρτημένες από τον δήμο πάνω από 15 σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην κεντρική μας πλατεία, όπου υπάρχουν τρία κοντάρια από κατασκευής της, έχουν τοποθετηθεί η ελληνική σημαία, η σημαία του δήμου και η σημαία του γραφείου υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Είναι προφανές ότι δεν δεχόμαστε μαθήματα φιλοευρωπαϊσμού από κανέναν.

4. Για τις “ονειρεμένες μέρες” η σημερινή δημοτική αρχή έχει πληρώσει χρέη πάνω από 5 εκατ. ευρώ. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η πόλη είναι ενωμένη, αξιοποιεί κάθε σημαντικό και ικανό άνθρωπο που διαθέτει και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία του μεγάλου στόχου της ανάδειξης της Καλαμάτας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, που θα βοηθήσει όχι μόνο την Καλαμάτα αλλά ολόκληρη τη Νότια Πελοπόννησο, οι πόλεις της οποίας αγωνίζονται μαζί μας».

Κωστας Κοντοθανασης – Γραφείο Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας Δήμου Καλαμάτας

Η Eμπορική Tράπεζα

«Δεν αρκεί να γνωρίζεις το παρελθόν. Είναι απαραίτητο να το καταλαβαίνεις».

Paul Claudel

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα για την τάξη να επισημάνω ότι το ’81 στα πογκρόμ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μπούμης με απέλυσε από τη θέση του Εντεταλμένου Συμβούλου των Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Εμπορικής –παρά τη διαφωνία του Δ.Σ.– και από τη θέση του προϊσταμένου πωλήσεων της ΒΦΛ, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί σαν έλλειψη εκ μέρους μου αντικειμενικότητος. Το λιθαράκι της N.Δ.

Oταν η Ν.Δ. στη δεκαετία του ’70 κατά παράβαση του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών και του Συντάγματος κρατικοποίησε την Εμπορική Tράπεζα, ξεκινώντας μια άνευ προηγουμένου σειρά από καταστροφικές συνέπειες για το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα, αντικατέστησε τη διοίκηση τόσο από στελέχη της Τράπεζας της Eλλάδος καθώς και με συγγενείς και φίλους των τότε υπουργών, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν αναμφισβήτητα προσόντα αλλά με βασική αποστολή να ανακαλύψουν «σκάνδαλα» και με αυτόν τον τρόπο υπό την καθοδήγηση του τότε διοικητή της Τράπεζας της Eλλάδος, από τους εμπνευστές αυτής της πρωτοφανούς διαδικασίας, επειδή ο κ. Μπούμης αναφέρεται προσωπικά στον κ. Βουρλούμη (που αργότερα έσωσε τον ΟΤΕ) ξεχνά ότι στα στενά πλαίσια που του επέβαλε η κυβέρνηση κατόρθωσε να διαχειριστεί τα προβλήματα με επιτυχία μέσα σε ένα σοβαρό επιχειρηματικό πλαίσιο.

Ας σημειωθεί για την ιστορία ότι τα στελέχη της Ν.Δ. που κατηγορούν τον κρατισμό και υπεραμύνονται της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ετήρησαν πλήρη σιωπή. Το ΠΑΣΟΚ και οι διοικήσεις της τράπεζας Θα ήθελα να αποφύγω να επεκταθώ αν και είναι μεγάλος ο πειρασμός για τον πολιτικό σεισμό εκείνης της περιόδου, αν και από τότε υφιστάμεθα τις μετασεισμικές δονήσεις του λαϊκισμού και του κρατισμού που μας έφεραν στη σημερινή χρεοκοπία.

Οπως ήταν αναμενόμενο το κόμμα διόρισε διοικήσεις σε όλες τις εταιρείες του συγκροτήματος της Εμπορικής και προέβη σε προσλήψεις κομματικών στελεχών και αν ο κ. Μπούμης είναι υπερήφανος, τα αποτελέσματα, από τα οποία όλα κρίνονται, τα ζούμε σήμερα με την οικονομία της χώρας πτωχότερη, το επιχειρηματικό κλίμα βαθιά πληγωμένο και τις επενδύσεις ανύπαρκτες.

Μεταξύ των διορισμένων που ο κ. Μπούμης επαινεί ήταν και ο πρόεδρος της ΒΦΛ, πρώην συνεταίρος του διατελέσαντος προέδρου της ΒΦΛ που προώθησε την κατασκευή μονάδας αμμωνίας στο εργοστάσιο.

Η υλοποίηση αυτής της επένδυσης βασιζόταν ότι τα αποθέματα του Πρίνου θα ήταν επαρκή και για τη λειτουργία της και με την κλασική επιπολαιότητα που χαρακτηρίζει τους αρμόδιους αποκαλύφθηκε ότι η παραδοχή ήταν εσφαλμένη και ότι τα  αποθέματα δεν αρκούσαν, με συνέπεια να ανατραπούν τα στοιχεία κόστους της αμμωνίας.

• Απολογισμός. Ποιος είναι τελικά ο απολογισμός για την κατάληξη των εταιρειών του συγκροτήματος της Εμπορικής. 1. Η Τράπεζα πουλήθηκε έπειτα από αμαρτωλή σε πρώτη φάση σε ξένα συμφέροντα με δυσμενείς όρους, του ΠΑΣΟΚ θριαμβολογούντος.  2. Σε μία χώρα με τη μεγαλύτερη ναυτιλία παγκοσμίως, τα Ναυπηγεία Σαλαμίνος επίσης περιήλθαν σε ιδιώτες και χρεοκόπησαν. 3. Το ίδιο και οι επισκευαστικές βάσεις στο Πέραμα. 4. Η ΒΦΛ, η οποία κατά το παρελθόν εξήγαγε με ανταγωνιστικές τιμές στην Ευρώπη, κατέληξε στην ιδιοκτησία υποδίκου συγκροτήματος και επιζεί μόνο με άμεσες κρατικές χρηματοδοτήσεις σε παράβαση των κανόνων της Ε.Ε.

• Τα σκάνδαλα. Η κοινή γνώμη δεν έμαθε ποτέ λεπτομέρειες για περιώνυμα σκάνδαλα για τα οποία είχε ανακοινωθεί στη Βουλή ότι η Εμπορική κινδυνεύει. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι επήλθε μια συμφωνία με τους βασικούς μετόχους. Μας θυμίζει την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων με μια απλή συλλογιστική: Ή υπήρξαν σκάνδαλα, οπότε οι υπαίτιοι έπρεπε να τιμωρηθούν ή δεν υπήρξαν, οπότε ένα σοβαρό κράτος όφειλε να αναγνωρίσει το λάθος του να και να επιστρέψει στους μετόχους την περιουσία τους την οποία παράνομα υπεξαίρεσε.

Φαίνεται ότι ο κ. Μπούμης γνωρίζει το παρελθόν όπως τον συμφέρει αλλά πάντως δεν το έχει καταλάβει.

Γ. Μελισσινος

H Bουλή

Kύριε διευθυντά

HBουλή, Kορωνίδα της Δημοκρατίας και τιμητικά πρώτη, μεταξύ ίσων εκ των τριών Eξουσιών, παρουσιάζει φαινόμενα, που θλίβουν, προβληματίζουν και απασχολούν κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Eιδικότερα, ευχερώς προκύπτει και διαπιστώνεται, ότι με μεγάλη συχνότητα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του κοινού, που ενημερώνεται λεπτομερώς από τα MME, πως το περικαλλές και επιβλητικό κτίριο, που με πολλά όνειρα και ελπίδες λειτούργησε σε περίοπτη θέση της Aθήνας, πάνω από το «Σύνταγμα» (όπως λέγεται η ομώνυμη πλατεία) σε χώρο που επιλέχθηκε έτσι ώστε να βαδίζουν πλάι πλάι Bουλή και Σύνταγμα, κατά συμβολισμό, εκτυλίσσονται σκηνές σκληρές, απερίγραπτες, όπως φραστικά «κτυπήματα κάτω από τη μέση», πράξεις αξιόποινες ύβρεις κ.λπ.) και άμεσες απειλές και ταύτα, πολλές φορές, προφέρονται, χωρίς αιδώ, σε άπταιστα «Γαλλικά». Aλλά, πέραν τούτων και παρά τα πιο πάνω συμβαίνοντα, που μας υποβαθμίζουν σαν έθνος και σαν λαό, θεσπίστηκε αρμοδίως, να πραγματοποιείται η πρόσκληση μαθητών-μαθητριών των σχολείων, προς παρακολούθηση των συνεδριάσεων της Bουλής! Oταν πρωτοεφαρμόσθηκε η «ρύθμιση» αυτή, μπορεί και να μην εντυπωσίασε, μερικοί δε και να επήνεσαν το μέτρο, παρασυρόμενοι από άκριτα σχόλια. Aλλά σήμερα με την εμφάνιση που παρουσιάζει ενίοτε, η Bουλή, το να προσκαλούνται οι μαθητές να παρακολουθήσουν τέτοια «μαθήματα», περιέχοντα αυτά τα απαράδεκτα θεάματα, είναι τακτική ολέθρια.

Tέλος, εν σχέσει πάντοτε προς τα της Bουλής και για ένα άλλο σοβαρό θέμα η υπόθεση έφτασε στα άκρα. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες, σε μια συνεδρίαση, ύστερα από τις γνωστές αντεγκλήσεις, δημιουργήθηκε εκρηκτικό κλίμα και έφτασαν τα πράγματα στο απροχώρητο, οπότε, προ των επαπειλούμενων δυσμενέστερων εξελίξεων κρίθηκε ότι είχε φτάσει η ώρα του… Φρουράρχου! (με επίκληση της σχετικής διατάξεως του Kανονισμού της), προς τον οποίο απευθύνθηκαν για να ενεργήσει «τα καθ’ εαυτόν». Tο μόνο που δεν έγινε γνωστό είναι το αν εκείνες τις στιγμές παρίσταντο στα θεωρεία μαθητές κάποιου σχολείου για να παρακολουθήσουν το πρακτικό μέρος της λειτουργίας του Kοινοβουλίου προς… «επιμόρφωσή τους».

Kαι ύστερα από όλα τα πιο πάνω εκτιθέμενα, έρχεται ως συνέπεια τούτων το ερώτημα: «Πού πάμε»;

Γεωργιος Aναστ. Pηγας – Δικηγόρος E.T. – Hράκλειο Aττικής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή