Η βάση του 10 και οι επιτυχόντες

Η βάση του 10 και οι επιτυχόντες

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα να εκφράσω μία διαφορετική άποψη για τα «αυτονόητα», απαντώντας στο γράμμα του χειρουργού κ. Γεωργαντά από το Μαρούσι, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 13/4, για τη βάση του 10 στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Διαχρονικό το θέμα, αλλά κάθε τέτοια εποχή, πριν από τις εισαγωγικές εξετάσεις, επαναφέρεται. Πριν από χρόνια, που δεν είχαμε εισαγωγικές εξετάσεις, όσοι αποκτούσαν το απολυτήριο του «λυκείου» είχαν το δικαίωμα να γραφτούν και να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια και στις ακαδημίες. Οταν όμως οι ενδιαφερόμενοι ήταν περισσότεροι από τις θέσεις στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η εγγραφή άρχισε να γίνεται με εισαγωγικές εξετάσεις. Οσοι έχουν σήμερα το απολυτήριο λυκείου δεν χαρακτηρίζονται ούτε απαίδευτοι ούτε αγράμματοι. Εχουν το δικαίωνα να δοκιμάσουν την τύχη τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Αν, π.χ., μια πανεπιστημιακή σχολή θέλει να πάρει 100 νέους φοιτητές, θα τους επιλέξει από αυτούς που ενδιαφέρονται και δήλωσαν την επιλογή τους για αυτή τη σχολή. Θα υπάρχουν, λοιπόν, υποψήφιοι φοιτητές που συγκέντρωσαν βαθμό από το άριστα 20 μέχρι τη μονάδα! Αν ο πρώτος επιτυχών έχει 20 και ο 100ός έχει 6, είναι αυτονόητο ότι αυτούς θα πάρει, διότι δεν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι που να είναι καλύτεροι!

Εχουμε δει μαθητές που μπήκαν με άριστα στα πανεπιστήμια και στη φοίτησή τους κατέρρευσαν.  Μαθητές που μπήκαν με υψηλό βαθμό και ουδέποτε πήραν πτυχίο. Αντίθετα, μαθητές που μπήκαν στα ΑΕΙ με μέτριο βαθμό, διέπρεψαν. Οι αριθμοί δεν προδικάζουν πάντοτε τη θέληση και την ψυχική δύναμη του ατόμου.

Τα πανεπιστήμιά μας έχουν ουσιαστικά προβλήματα. Η βάση του 10 είναι διαδικαστικό θέμα και όχι ουσιαστικό. Το να προβάλλουμε το θέμα ότι μπαίνουν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μαθητές με βαθμό κάτω του δέκα, είναι για τις εντυπώσεις. Η κατάργηση της βάσης του 10 είναι στα αυτονόητα, είναι δίκαιη και η επιλογή των απαιτουμένων υποψηφίων είναι όχι μόνο αντικειμενική αλλά και αναπόφευκτη. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο βαθμός που θα πάρουμε στις εισαγωγικές εξαρτάται, κυρίως, από τα χρήματα που έχουμε για τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα!

Νικος Ματος

Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Γλυφάδα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή