Μαθήματα από το Τσερνομπίλ

Κύριε διευθυντά

Υπερθεματίζω στα όσα γράφονται στην «Κ» για την ιδιαίτερα επικίνδυνη προσπάθεια των κυβερνώντων να ποδηγετήσουν τον Τύπο και τα ΜΜΕ και να φιμώσουν εξαίρετους δημοσιογράφους μη σεβόμενοι την ελευθερία του λόγου. Μοναδικός τους σκοπός είναι η ανενόχλητη εξαπάτηση του λαού με τα ψεύδη τους και η συγκάλυψη της αλήθειας για τα τραγικά δικά τους λάθη στη διακυβέρνηση της χώρας, αποδίδοντάς τα πρώτιστα σε ξένες συνωμοσίες.

Προ ημερών, στις 26 Απριλίου, ήταν η επέτειος της έκρηξης του ατομικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στο Τσερνομπίλ το 1986, στην Ουκρανία. Οι Σοβιετικοί είχαν προ ενός έτους, τότε, διορίσει γεν. γραμματέα του ΚΚΣΕ τον 54χρονο τότε Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Ηταν ο εμπνευστής της Περεστρόικα (ανασυγκρότηση) σε συνδυασμό με την Γκλάσνοστ (διαφάνεια, ελευθερία του λόγου) στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην αρχή απέκρυψε και αυτός τις επιπτώσεις της ραδιενεργού μόλυνσης όλης σχεδόν της Ευρώπης, αποδίδοντάς την σε προσχεδιασμένη καμπάνια δυσφήμησης της ΕΣΣΔ από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Είχαν όμως αρχίσει να λειτουργούν σε επίπεδο κοινωνίας οι μεταρρυθμίσεις του. Ο ίδιος ο Γκορμπατσόφ αργότερα αναγνώρισε ότι το Τσερνομπίλ, «ακόμη περισσότερο από την perestroika που είχα εφαρμόσει, ήταν ίσως η πραγματική αιτία της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενώσεως πέντε χρόνια μετά». Ευτυχώς δεν έχουμε τέτοιο εργοστάσιο στην Ελλάδα, αλλά άλλα ατυχήματα αυτής της κυβέρνησης είναι προβλεπτά. Και διερωτώμαι με τι μυαλό θέλουν, μερικά από τα στελέχη και τους οπαδούς της, να αναβιώσουν εδώ παρόμοιο καθεστώς.

Στρατης Στρατηγης – Επ. δικηγόρος Δ.Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή