Η φύση της δικηγορίας

Κύριε διευθυντά

Ο τακτικός επιστολογράφος σας κ. Νικ. Λ. Γ. Λιναρδάτος διέπραξε ατόπημα με την επιστολή του «Λειτουργήματα και λειτουργοί» («Καθημερινή» 4/5/2016, Γράμματα Αναγνωστών), με την οποίαν επιτίθεται στον πρώην πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινό. Στην «επιχειρηματολογία» του έχω να παραθέσω τον νόμο υπ’ αριθμ. 4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων».

Aρθρο 1 Η φύση της δικηγορίας

1. Ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός. Το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου.

2. Περιεχόμενο του λειτουργήματος είναι η εκπροσώπηση και η υπεράσπιση του εντολέα του σε κάθε δικαστήριο, αρχή ή υπηρεσία ή εξωδικαστικό θεσμό, η παροχή νομικών συμβουλών και γνωμοδοτήσεων, όπως επίσης και η συμμετοχή του σε θεσμοθετημένα όργανα ελληνικά ή διεθνή.

Aρθρο 2 Η θέση του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης. Ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης.

Η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της.

Ο κ. Λιναρδάτος όφειλε να είναι, λοιπόν, περισσότερο προσεκτικός γιατί ο κ. Παξινός δεν «υπονοεί» τίποτε, απλώς αναπαράγει τον νόμο, και συνεπώς το σύνολο της επιστολής δεν έχει κανένα γλωσσικό τουλάχιστον επιχείρημα. Θα είχε αποφύγει την αστοχία εάν είχε μελετήσει επιμελέστερα το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας στο σχετικό λήμμα του οποίου εντέλει αναφέρεται «οι λειτουργοί/υπηρέτες της Θέμιδας».

Μετά ταύτα δεν θα αναφερθώ στα αβάσιμα σχόλιά του. Θα υιοθετήσω, όμως, και θα επαναλάβω την κατακλείδα της επιστολής του «Ορθοφροσύνη απαιτούν οι περιστάσεις. Είναι τόσο απλό! Και τόσο απόκοσμο! Αλλιώς η αριστοτέλεια κάθαρση θα παραμείνει όνειρο.

Μάλλον εφιάλτης». Στην ορθοφροσύνη ελπίζω ότι θα συγκαταλέγει και την έρευνα της αλήθειας και την ορθή μελέτη των πηγών.

Γιαννης Νικολαϊδης – Δικηγόρος, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή