Απόδημοι ή ετερόχθονες;

Κύριε διευθυντά

Εξαιρετικές και οι δύο παρουσιάσεις στην εφημερίδα σας του μεγάλου θέματος του αποκλεισμού της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων από το κράτος μας. Η φωνή οδύνης του αστροφυσικού Μηνά Καφάτου («Κ» 31/7) για τους αποδήμους των ΗΠΑ, συμπυκνωμένη στο «δεν μας θέλετε», αλλά και η εξαιρετική έρευνα και οι προτάσεις του Μιχ. Ιωαννίδη («Κ» 24/7) της ομάδας «brain gain» νέων επιστημόνων και επαγγελματιών στη Γερμανία. Είμαστε και πάλι εξαίρεση στην Ευρώπη, αρνούμενοι επίσημα να βρούμε τρόπο να ψηφίζουν στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές ακόμη και οι 427.000 συμπατριώτες μας που εκπατρίσθηκαν από το 2008 και μετά. Οι περισσότεροι είναι ακόμη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς μας καταλόγους και τους αριθμούμε στην αποχή!

Διερωτώμαι αν αυτό που συμβαίνει δεν είναι επανάληψη της διάκρισης των ψηφοφόρων του εκλογικού νόμου του 1844 σε «αυτόχθονες» και  «ετερόχθονες». Δόθηκε τότε δικαίωμα ψήφου με τον σταυρό προτίμησης μόνο στους πρώτους, για να διατηρούν και να νέμονται οι επί Οθωμανών «κοτζαμπάσηδες» τους, ως βουλευτές πλέον, την εξουσία. Μετέτρεψαν από τότε μεθοδικά την Ελλάδα στο «πελατειακό» διογκωμένο και αναποτελεσματικό κράτος που ζούμε σήμερα. Μήπως φοβούνται οι σημερινοί κυβερνώντες ότι οι απόδημοι, «πολίτες» πλέον σε ευνομούμενα κράτη και όχι «πελάτες», ψηφίζοντας θα   λάβουν υπόψη τους και ποιο κόμμα ή ποια κυβέρνηση τους ανάγκασε να εκπατρισθούν;

Στρατης Στρατηγης, Επ. δικηγόρος Δ.Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας          

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή