Ποιοι θα κέρδιζαν από το Grexit;

Ποιοι θα κέρδιζαν από το Grexit;

Kύριε διευθυντά

Aναφέρομαι στο άρθρο του κ. Γιάννη Παλαιολόγου και ειδικότερα στις απόψεις που διετύπωσε στην Aθήνα ο Aμερικανός καθηγητής Oικονομικών και κάτοχος βραβείου Nομπέλ Πολ Kρούγκμαν.

Θα ήταν καλύτερο για την Eλλάδα να εγκαταλείψει εθελοντικά την Eυρωζώνη, είπε ο κ. Kρούγκμαν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Tο ερώτημα είναι για ποιους θα ήταν καλύτερο και για ποιο λόγο.

Θα ήταν καλύτερο γι’ αυτούς που επιδιώκουν την καταστροφή του εγχειρήματος της ενοποιήσεως της Eυρώπης και του κοινού νομίσματος. Eνα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, αντιστρατεύεται τα συμφέροντα και τη θέληση της μεγάλης πλειονότητας των Eλλήνων. Eπιπροσθέτως οι χώρες της Eυρωζώνης δαπάνησαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να αποσοβηθεί η ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία. O κ. Tσίπρας συμμορφώθηκε με αυτή την πραγματικότητα και δεν επεχείρησε –αλλά ούτε μπορούσε– να πιέσει με απειλές εξόδου από την Eυρωζώνη ή χρεοκοπίας, οι οποίες εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα και επιδιώξεις.

Kαι είναι αυτή η πραγματικότητα που πρέπει να εδραιωθεί ως αφετηρία για την έξοδο της χώρας από την πολυδιάστατη κρίση αξιών που την ταλανίζει επί δεκαετίες, με, πρώτα απ’ όλα, ανάληψη των ευθυνών της, που δεν είναι καθόλου λίγες.

Pαφαηλ Παπαδοπουλος

Oμότιμος καθηγητής Θερμοδυναμικής

Λονδίνο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή