Κύριε διευθυντά

Με βαθύ προβληματισμό παρακολουθώ τις διαμαρτυρίες και αντιδράσεις που προκαλούν τα σχέδια αναπλάσεως και αναπτύξεως της φαληρικής ακτής. Στην» Καθημερινή» της 19ης Ιουλίου 2014, ο συνεργάτης σας, κύριος Δημήτριος Ρηγόπουλος, με ένα πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο προσπάθησε να παρουσιάσει το σημαντικό αυτό σχέδιο. Αμέσως, η καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Ολγα Κατσιαρδή- Hering έσπευσε να διατυπώσει αντιρρήσεις και επικρίσεις.

Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να αναφερθώ σε μια ανάλογη περίπτωση που είχε επίσης προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις.

Πριν από πενήντα χρόνια, μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η εταιρεία Χίλτον, ανήγγειλε την απόφασή της να εγκατασταθεί στη χώρα μας και παρουσίασε τα σχέδιά της για την ανέγερση του πολυώροφου επιβλητικού κτιρίου που θα φιλοξενούσε την επιχείρηση. Ο χώρος όπου προβλεπόταν η ανέγερση του ξενοδοχείου,  φιλοξενούσε μέχρι τότε υπαίθριες αποθήκες της ΔΕΗ και άλλων κρατικών υπηρεσιών. Αμέσως, οι «υπερασπιστές» του αθηναϊκού τοπίου ξεσηκώθηκαν. Με όλη τη βαρύτητα της ακαδημαϊκής του προσωπικότητας, ένας καθηγητής έφτασε να υποστηρίξει ότι η ανέγερση ενός τέτοιου οικοδομικού όγκου αποτελούσε «ύβρη» για την Ακρόπολη, που θα την έκρυβε από τους Αθηναίους!

Αλλοι πάλι (φυσιολάτρες αυτοί) υποστήριζαν, αντίθετα, ότι το υπό ανέγερση ξενοδοχείο θα επισκίαζε τον Υμηττό.

Την ίδια ώρα παρακολουθούσαν, βέβαια, απαθείς τη συστηματική  καταστροφή των πανέμορφων νεοκλασικών που κοσμούσαν τη λεωφόρο Βασ. Σοφίας.

Ευτυχώς, πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ετσι, το έργο ολοκληρώθηκε παρά τις έντονες αντιδράσεις. Το Χίλτον Αθηνών, ευθύς από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας του, έγινε καταλύτης προόδου του ελληνικού τουρισμού. Φιλοξένησε κορυφαίες προσωπικότητες από όλα τα μέρη της Γης και προσέφερε εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Αν τότε η ανέγερση του ξενοδοχείου Χίλτον είχε ματαιωθεί, φοβάμαι πως όλη η πέριξ περιοχή θα παρέμενε μέχρι σήμερα στη θλιβερή κατάσταση που τη γνώρισαν οι παλαιότεροι Αθηναίοι, αν δεν είχε καλυφθεί με κάποιες από τις γνωστές θλιβερές πολυκατοικίες…

Κωστας Χατζιωτης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή