Να απαντήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Να απαντήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Κύριε διευθυντά

Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ μας διαβεβαίωνε ότι, κόντρα στη λογική, έχει κάποιο μαγικό τρόπο να πείσει τους εταίρους μας να συνεχίσουν τη χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα, χωρίς εμείς να τηρήσουμε τα ήδη συμφωνηθέντα, αλλά, ανατρέποντάς τα, να επαναφέρουμε στα προ συμφωνίας επίπεδα τους μισθούς και τις συντάξεις, να επαναπροσλάβουμε τους κατά συμφωνία απολυθέντες κ.λπ., και όλα αυτά χωρίς επ’ ουδενί λόγω να διακινδυνεύσουμε την παραμονή μας στο ευρώ και στην Ευρωζώνη.

Κατ’ επανάληψη ρωτήθηκαν προεκλογικά: «Τι θα συμβεί αν αυτό δεν το δέχονταν οι δανειστές μας. Εχει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιο plan B;».

Ουδέποτε απάντησαν.

Τώρα που ο μαγικός τρόπος που ευαγγελίζονταν δεν έπιασε και κινδυνεύουμε να βγούμε από το ευρώ και την Ευρωζώνη, δεν είναι υπόλογος ο ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό;

Αναμασά τη «νωπή ετυμηγορία του ελληνικού λαού». Η ετυμηγορία αυτή αφορούσε και τα δύο παραμύθια του  ΣΥΡΙΖΑ: και την τήρηση των «κόκκινων γραμμών» (που το ψήφισαν όσοι δεν είχαν τίποτα να χάσουν και ήθελαν να «ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα»), αλλά και οι άλλοι που πίστεψαν στο δεύτερο παραμύθι, ότι τάχα θα μείνουμε πάση θυσία στο ευρώ (που το ψήφισαν οι αφελείς και οι ανενημέρωτοι). Αυτών των δεύτερων την ετυμηγορία σε ποια από τα παλιά ή τα σινιέ υποδήματά του την έχει γράψει ο ΣΥΡΙΖΑ;  Είμαι πολίτης αυτής της χώρας και απαιτώ από την… κυβέρνηση μία απάντηση (γραπτή!).

Ελενη Γαττου

Ουδέν κακόν αμιγές καλού

Κύριε διευθυντά

Κοντεύουμε να ξεχάσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές με την προγραμματική φαντασίωση ότι θα ηγηθεί ενός αριστερού κινήματος που θα ανατρέψει υφιστάμενες πολιτικές και θα κυριαρχήσει ιδεολογικά στην Ευρώπη.

Σε ελάχιστο χρόνο οδηγήθηκε στο περιθώριο, και ως κυβέρνηση και ως πολιτικός σχηματισμός, λόγω της αδιάλλακτης και αλλοπρόσαλλης στάσης του και της επιθετικής συμπεριφοράς που επέδειξε εναντίον των θεσμικών εκπροσώπων της Ε.Ε.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, όμως. Γιατί οι Ισπανοί ψηφοφόροι μετέβαλαν ταχύτατα τις εκλογικές τους προτιμήσεις, μπροστά στον κίνδυνο να έχει η χώρα τους την τύχη της Ελλάδας. Eτσι το κόμμα των Podemos, δυνάμει σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ στη μελλοντική έφοδο για την κατάκτηση της Ευρώπης, κατρακύλησε δημοσκοπικά από την πρώτη στην τέταρτη θέση, πίσω από το νεόκοπο κεντρώο κόμμα των Ciudadanos, τους σοσιαλιστές και τον Μαριάνο Ραχόι. Podemos σημαίνει «Μπορούμε», αλλά η θεωρία διαφέρει από την πράξη. Η φαντασίωση περί επικείμενης αριστερής ιδεολογικής ηγεμονίας βασίστηκε σε μιαν άλλη φαντασίωση, στη δήθεν συμπαράταξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στον αγώνα εναντίον των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά. Τελικά, καμιά μεσογειακή και καμιά αδύναμη χώρα δεν θέλησε να παίξει το παιχνίδι της εθνικής θυματοποίησης, της τυφλής σύγκρουσης με κατασκευασμένους εχθρούς, της επίρριψης των ευθυνών στους άλλους για οικεία σφάλματα.

Και για το ότι οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι δεν θέλησαν, αντίθετα με την Ελλάδα, να εμφανιστούν ως θύματα υπάρχουν και ιστορικοί λόγοι: την εποχή που η Ελλάδα βυθιζόταν στο σκοτάδι της μακραίωνης τουρκικής κατοχής, στην Ισπανία και την Πορτογαλία ανέτελλε μια λαμπρή περίοδος πολιτικής ισχύος και πολιτισμικής ακμής. Τελικά, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Mιχαηλ Πασχαλης – Kαθηγητής Kλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Kρήτης

Πληρωμές με ΙΟU

Kύριε διευθυντά

Στον διεθνή Tύπο –αλλά και στο Διαδίκτυο– διακινούνται «σενάρια» περί πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων ή/και των συνταξιούχων με υποσχετικές, γνωστές ως IOU. Ως γνωστόν, όμως, αν θέλεις να εξευτελίσεις ένα θεσμό, δώσ’ τον στους Eλληνες. Ας δεχθούμε υποθετικά ότι το «σενάριο» αυτό επαληθεύεται. 

1) Eστω ότι το Δημόσιο αρχίζει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του με IOU και υποχρεώνει τους εμπόρους, τις ΔΕΚΟ και τους ελεύθερους επαγγελματίες να δέχονται τις «υποσχετικές» αυτές. Πληρώνει, λοιπόν, ο δάσκαλος στο πρατήριο βενζίνης με IOU και κατόπιν αγοράζει βενζίνη ο πρατηριούχος με τα IOU αυτά από τα ΕΛΠΕ. Τα ΕΛΠΕ πώς θα πληρώσουν το εισαγόμενο αργό πετρέλαιο, με «υποσχετικές» του πτωχευμένου ελληνικού Δημοσίου; Μήπως θα αγοράσουν από τη Βενεζουέλα; Πώς αντίστοιχα θα γίνουν οι εισαγωγές φαρμάκων από γαλλικές, ελβετικές και γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες;

2) Ποιος θα εμποδίσει κάθε τυπογράφο που δεν τα βγάζει πέρα να ξεπεράσει τις ηθικές αναστολές του και να τυπώνει πλαστά IOU; Καθώς θα πρόκειται για κάτι τελείως νέο και άγνωστο, ελάχιστοι θα ξεχωρίζουν τα πλαστά από τα γνήσια. 

3) Οι επιχειρηματίες που θα πληρώνονται σε «υποσχετικές» θα αρχίσουν να πληρώνουν το προσωπικό τους με τις «υποσχετικές» αυτές για να τις ξεφορτωθούν.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω –σε συνδυασμό με την αφερεγγυότητα του ελληνικού Δημοσίου– θα είναι η ταχύτατη διολίσθηση της αξίας των «υποσχετικών» σε σχέση με το ευρώ, αλλά και κάθε άλλο νόμισμα. Στην ουσία θα πρόκειται για εξαΰλωση των μισθών και των συντάξεων και συνακολούθως για καταρράκωση του ηθικού των δημοσίων υπαλλήλων, αστυνομικών, στρατιωτικών κ.λπ. Oλοι αυτοί θα καταναλώσουν ταχύτατα τις όποιες καταθέσεις τους για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Μετά; Για την καταστροφή που θα έρθει μετά θα φταίνε οι ξένες εταιρείες που δεν δέχονται τα IOU. Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατόν, με την υποστήριξη μάλιστα μιας μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων. 

Kωνσταντινος Z. Mεκος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Οικονομολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή