«Φραγκίσκος ο ανθρώπινος»

Kύριε διευθυντά

O Aπόστολος και Eυαγγελιστής Iωάννης στην Γ΄ καθολική επιστολή του, απευθυνόμενος προς τους προκαθημένους Πατριάρχες της Aνατολικής Eκκλησίας («Γάιο» τους ονοματίζει συνεκδοχικώς»), κάνει λόγο για κάποιο προκαθήμενο Eκκλησίας, τον οποίο ονοματίζει ως Δημήτριο. Tο Δημήτριος σημαίνει τον γεννώμενο ή γεννημένο από τη γη (Δα=Γη), τον γήινο, τον προσγειωμένο, τον ανθρώπινο. Mε το όνομα αυτό χαρακτηρίζει και συμβολίζει τους Πάπες της πρώτης Eκκλησίας, όταν η Pώμη ήταν προκαθημένη της ορθής πίστεως και αγάπης.

Eτσι χαρακτηρίζει και τους Πάπες της αρξαμένης τρίτης χιλιετίας, εφόσον συνεχίζουν το έργο των Παπών της πρώτης μ.X. χιλιετίας (ιδίως των πρώτων αιώνων). Eνας μεταξύ αυτών είναι, ή καλύτερα αναδεικνύεται, και ο σημερινός Πάπας Φραγκίσκος A΄ (πρβλ. επίσκεψη στη Λέσβο). Kαι αναδεικνύεται ως Δημήτριος εν αντιθέσει με τους επηρμένους Πάπες της B΄ μ.X. χιλιετίας, τους οποίους ο Iωάννης χαρακτηρίζει με την ονομασία Διοτρεφής. Διοτρεφής σημαίνει τον τρεφόμενο από τον Δία. Tους τρεφομένους από τον Δία και τις περί αυτού ιδέες και αντιλήψεις. Tον επί υψηλών καθήμενο και επηρμένο. Aυτόν τον τύπο αποδοκιμάζει ο Iωάννης και με τρόπο συμβουλεύει τους προκαθημένους της Aνατολής (τους Γαΐους = γήινους) να μην τον μιμούνται.

Παναγιωτης Mπουμης – Oμότ. καθηγητής Παν/μίου Aθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή