Για την Τουρκία

Κύριε διευθυντά

Διάβασα το σχόλιό σας στο φύλλο της «Καθημερινής» (20/07), δεν θα το έγραφα, ακόμα περισσότερο, σε τέτοιες ώρες, θέλατε να μας επισκεφτεί;

Προφανώς θα ακούσατε τον πρέσβη της Τουρκίας, το πρόσωπό του, τα χείλη του, αναφέρονταν στους οκτώ πραξικοπηματίες οι οποίοι μπήκαν στην Ελλάδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ο σουλτάνος της Τουρκίας, είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας.

Στα έντεκα χρόνια πολιτικής του θητείας πέτυχε ό,τι επιδίωξε, έχει η Τουρκία τους καλύτερους δείκτες οικονομίας, κοινωνικής παιδείας.

Καθημερινά, σμήνη της πολεμικής αεροπορίας πετούν πάνω από την Ελλάδα, φθάνουν στον Πειραιά, πετούν πάνω από τη χερσαία και νησιωτική Ελλάδα. Δεν μπορέσαμε να πλησιάσουμε τις δικές μας πηγές ενέργειας, τα ξερονήσια μας, κι εσείς γράφετε… – σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους που παρακολουθούν από κοντά κ.λπ. Τους ξέρετε και σας το είπαν;  Ο πρόεδρος της Τουρκίας, με ένα κινητό, ιπτάμενος, κινητοποίησε πλήθος πολιτών, την αστυνομία… Αφάνισαν το πραξικόπημα, συνέλαβαν και φυλάκισαν πραξικοπηματίες, μάζεψαν τους περισσότερους κινηματίες στρατιώτες… Εσείς τον προκαλείτε για επίσκεψη;

Πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, απαγορεύσατε να δημοσιεύονται επιστολές μου -ήμουν και είμαι αναγνώστης της «Καθημερινής», πριν καν γνωρίσετε το φύλλο της «Καθημερινής»-, ενοχληθήκατε γιατί  έγραψα ότι ο Γιάνναρης είναι βλάσφημος για την Ελλάδα, ενώ εσείς επιτίθεστε, οδηγείτε  σε απαξία αρχηγό κράτους γείτονος χώρας… Και όμως οι κινηματίες ακινητοποιήθηκαν σε λίγες ώρες!

Δρ Ευαγγελος Ιω. ΛαζαρΙδης

Εκθετοι οι συνταγματολόγοι

Κύριε διευθυντά

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι πρωθυπουργοί όλων των πολιτισμένων χωρών κάθονται στο σκαμνί όταν διαπράττουν κακουργήματα. Ομως, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας οι διεφθαρμένοι πολιτικοί έφτιαξαν στα μέτρα τους ένα Σύνταγμα έτσι ώστε με το καταραμένο άρθρο 86 να εισέρχονται στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ με εξιλέωση των αμαρτιών/εγκλημάτων τους. Το άρθρο αυτό είναι πρωτοτυπία και επινόηση της ελληνικής ραδιουργίας για συγκάλυψη κακουργημάτων και σαφέστατα αντίκειται στο θεμελιώδες άρθρο 4 περί ισότητος. Ο κάθε βουλευτής και υπουργός πρέπει να δικάζεται από τον φυσικό δικαστή όπως ο απλός πολίτης. Το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι κατεπείγον και έπρεπε εδώ και χρόνια να διαγραφεί το κατάπτυστο άρθρο 86. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι εάν δεν υπήρχε το άρθρο αυτό, όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί θα εφοβούντο τα ισόβια και δεν θα παρεβίαζαν τον ποινικό κώδικα κουβαλώντας τις μίζες με τις βαλίτσες. Είμαι επίσης βέβαιος πως εάν δεν υπήρχε το άρθρο 86, δεν θα είχαμε φθάσει στην πτώχευση και στα μνημόνια.

Πελώριες είναι οι ευθύνες των συνταγματολόγων που ευρισκόμενοι σε βαθύ ανατολίτικο λήθαργο δεν αντέδρασαν δυναμικά στον κρίσιμο χρόνο, έτσι ώστε να μην επιτρέψουν στους πολιτικούς να εισαγάγουν το άρθρο 86 που απετέλεσε την ταφόπλακα για την απονομή της δικαιοσύνης. Αφυπνίστηκαν πολύ αργά το 2016 γράφοντας «Ενα καινοτόμο Σύνταγμα», που όμως είναι άνευ αντικρίσματος, διότι το πλήγμα από το άρθρο 86 Συντ. ήταν τεράστιο. Οι ευθύνες των συνταγματολόγων ισοδυναμούν με έγκλημα κατά του λαού και της αρχής της ισότητος και φυσικά θα πρέπει να δώσουν σαφείς εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για την απραξία τους αυτή. Τις αναμένω με ενδιαφέρον.

Γεωργιοσ Τρανταλιδης – Δικηγόρος

H «αμφισβήτηση» του κ. Tσίπρα αγγλιστί

Κύριε διευθυντά

Κατέστημεν μάρτυρες στις 6-6-16, στα εγκαίνια των Ποσειδωνίων, της εις αγγλικήν γλώσσαν ανάγνωσης κειμένου από τον κ. πρωθυπουργό και οι μη παραστάντες εκεί τον ήκουσαν και την επομένην στην τηλεόρασιν των κρατικών καναλιών αναγιγνώσκοντα το εν λόγω κείμενον που προφανώς ήταν γραμμένο ορθά από αγγλομαθή συντάκτην. Ο αξιότιμος όμως κ. πρωθυπουργός εκακοποίησεν κυριολεκτικώς δις… το ρηματικόν επίθετον «disputable», κατά την προσπάθειάν του να το αναγνώσει… μη γνωρίζων, ως εφάνη, και την ακριβή του σημασίαν, έννοιαν και εν γένει εξήγησιν σε ελληνικήν απόδοσιν. Τούτο προκύπτει αβίαστα και εκ της ανάγνωσης και εκ του βαρβαρισμού του, αλλά και εκ του τρόπου εκφοράς του… αλίμονον, ως μη έδει. Βεβαίως έχει κάνει προσπάθειας εν προκειμένω. Μια, όμως, ανάγνωση του κειμένου, προ πάσης εμφάνισής του στο διεθνές κοινόν, θα είναι πάντα ωφέλιμη.  Τω όντι αντελήφθημεν το νόημα του «disputable». Αντελήφθημεν ότι εννοούσε την έννοιαν του αμφισβητήσιμου, του εριστού, του εν αντιδικία γενικώς τελούντος γεγονότος, συμβάντος κ.λπ. εκ του «dispute» προερχομένου, που σημαίνει στην απλή ελληνική γλώσσα αμφισβήτηση, ερις, διαφορά, αντιδικία κ.λπ. (disputation).

Δεν θα έπρεπε όμως ο πρωθυπουργός της χώρας να δίδει εντύπωσιν και… κακού αναγνώστη στο ευρύ κοινόν, πολύ δε περισσότερον στο διεθνές ακροατήριον. Συγγνωστά αληθώς τα λάθη, οι σολοικισμοί, οι βαρβαρισμοί κ.λπ. κ.λπ. Ποίος όμως θα ηδύνατο… να φαντασθεί άλλους παρ’ ημίν παρελθόντας και νυν πολιτικούς μας ταγούς να έχουν πράξει τέτοια ολισθήματα… Οταν είμεθα στα Ποσειδώνια, που αποτελούν τη βιτρίνα μας ως κράτος.

Δημ. Iω. Kαλουτας – Δικηγόρος

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή