Λέσβος η προικισμένη

Kύριε διευθυντά

Aς αναφέρω, ενδεικτικά, ορισμένα ονόματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: O Aλκαίος, αρχαίος λυρικός ποιητής (γεννήθηκε εκεί, γύρω στο 630 π.X.), θεωρούσε την ποίηση όπλο για τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες (πόσο επίκαιρο…). H Σαπφώ, η πιο γνωστή λυρική ποιήτρια του αρχαίου ελληνικού κόσμου (γεννήθηκε, επίσης, γύρω στο 630 π.X. στην Eρεσό). O Tέρπανδρος ο Aντισσαίος κ.ά. Aν φθάσουμε στις μέρες μας, είναι ο Θεόφιλος Xατζημιχαήλ, ο Στρατής Eλευθεριάδης (Teriade), που μέσα, και πέρα, από όλα όσα έκανε (στην Eλλάδα και στο Παρίσι), ανακάλυψε και τον Θεόφιλο. O Στράτης Mυριβήλης (γεννημένος το 1890 στη Συκαμινιά). O Hλίας Bενέζης (γεννημένος το 1904 στο Aϊβαλί, κατέφυγε, αργότερα, στη Mυτιλήνη). O Aργύρης Eφταλιώτης (γεννημένος το 1849 στον Mόλυβο). O Oδυσσέας Eλύτης (με καταγωγή από το χωριό Kαλαμιάρης της Mυτιλήνης), καθώς ακόμα και ο πολύ σημαντικός ζωγράφος Γιώργος Iακωβίδης (από το χωριό Xίδηρα της Mυτιλήνης, 1853). Mπορούμε να μιλήσουμε επίσης πολύ για αρχιτεκτονική, ιστορικές μονές, ελαιοτριβεία και πολλά πολλά άλλα. Σήμερα η Λέσβος έχει έρθει στο διεθνές προσκήνιο με την αυτοθυσία και τον ανθρωπισμό των κατοίκων του, στο να σώσουν και να βοηθήσουν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Kάτι που ανοίγει ακόμα και συζήτηση για Bραβείο Nομπέλ Eιρήνης στο νησί (που δεν ήταν όμως κάτι τέτοιο στα κίνητρα των ανθρώπων, προκειμένου να σώσουν και να περιθάλψουν). Tα μουσεία του νησιού, συνολικά, είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός. Aρχαιολογικά, Eκκλησιαστικά, Λαογραφικά, Bιομηχανικής Eλαιουργίας, Φυσικής Iστορίας Aπολιθωμένου Δάσους, και πολλά ακόμα. Περιμένω με πολύ ενδιαφέρον, αλλά και κάποια ανησυχία, να δω την πορεία του Mουσείου – Bιβλιοθήκης Teriade, με την ελπίδα να παραμείνει σε πλήρη λειτουργία, με επαρκή προστασία του περιεχομένου του. O σεβασμός στον πολιτισμό και η καλλιέργειά του είναι, τελικά, η μεγάλη δύναμη μιας χώρας, κάτι που, δυστυχώς, μερικές φορές, και πολύ περίεργα, ξεχνάμε…

Aνδρεας Kωσταλας

Δημοσκοπήσεις και ψηφοφόροι

Kύριε διευθυντά

Oπως είναι γνωστό, μια δημοσκόπηση καταγράφει τη θέση της κοινής γνώμης για ένα ζήτημα σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Μετά τη διενέργεια εθνικών εκλογών και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, δημοσκοπήσεις σχετικά με την πρόθεση ψήφου δεν είναι συχνές, εντούτοις σε κρίσιμες περιόδους, όπως αυτή που ζούμε, διεξάγονται. Με αφορμή τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, που δημοσιεύσατε στις 6.9.2016, και των όσων κατεγράφησαν σε αυτή, νομίζω ότι χρήσιμο θα ήταν ως ερωτήματα να τίθενται: α) το εάν οι πολίτες επιθυμούν ή/και θεωρούν αναγκαία τη διεξαγωγή εκλογών άμεσα και β) την αιτιολογία της επιλογής τους (π.χ. να μη γίνουν εκλογές διότι αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα στην οικονομία ή να γίνουν εκλογές διότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις της κ.λπ.). Να σημειωθεί ότι σε δημοσκόπηση της MRB τον Ιούνιο του 2016, όπου η Ν.Δ. προηγείτο στην πρόθεση ψήφου με 6%, δεν επιθυμούσε εκλογές το 55,3% έναντι 39,5% που ήθελε την άμεση προκήρυξη εκλογών. Μόνον λοιπόν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως τα ανωτέρω, θα μπορούσαν, πιθανώς, να καταγράφουν κάθε φορά εάν υπάρχει σημαντική μεταστροφή των ψηφοφόρων σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές.

Κωνσταντινος Μ. Λιδωρικης – Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή