Αλλο το μουσείο και άλλο το… ΕΑΜ

Αλλο το μουσείο και άλλο το… ΕΑΜ

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 27ης Σεπτεμβρίου διάβασα το ενδιαφέρον κείμενο της κ. Χριστίνας Σανούδου για την έκθεση που θα γίνει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αναφορικά με την επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυσή του. Εχει τον τίτλο «Εκθεση με… δώρα γενεθλίων στο ΕΑΜ». Και άλλη φορά έχω δει σε κείμενα της «Καθημερινής» οι συντάκτες της να αποκαλούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ΕΑΜ, χωρίς καν διαχωριστικές τελείες ανάμεσα στα γράμματα για να φαίνεται ότι είναι αρκτικόλεξο. Νομίζω πως είναι μια τελείως λανθασμένη ονομασία διότι στους παλαιότερους η λέξη ΕΑΜ φέρνει τραγικές μνήμες εμφυλίου σπαραγμού. Προφανώς θα σας είναι γνωστό ότι το υπουργείο Πολιτισμού με την υπ’ αρ. 20251/Γ1/15.2.2008 εγκύκλιό του προς τους περιφερειακούς διευθυντές σχολείων κ.λπ. καθιερώνει, στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνείδησης και ιστορικής γνώσης, την προσθήκη προσωνυμίας στα σχολεία, αναφερόμενη σε ονόματα προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών που προσέφεραν αναγνωρισμένες υπηρεσίες στον τόπο και στο έθνος και αποτελούν πρότυπα. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τα μουσεία. Η δική μου πρόταση θα ήταν να πάρει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το όνομα ενός από τα μοναδικά εκθέματά του. Π.χ. Μουσείο «Αγαμέμνων» λόγω του εκθέματος της χρυσής μάσκας του Αγαμέμνονος, ή Μουσείο «Κυριακός Πιττάκης» που είναι ο πρωτοπόρος στη διαμόρφωση της ελληνικής αρχαιολογίας, γραμματέας και πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας κ.λπ.

Πολλές φορές έχετε δημοσιεύσει επιστολές μου που αναφέρονται στην τεράστια σημασία του αρχαίου πολιτισμού της Λήμνου και σήμερα κάνω την πρόταση να ονομαστεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο «Μουσείο Ιωάννης Δημητρίου». Είναι το φτωχόπαιδο της Λήμνου που πλούτισε στην Αίγυπτο και χάρισε την πρώτη οργανωμένη συλλογή των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων και 10.000 χρυσά νομίσματα εποχής των Πτολεμαίων στο υπό ίδρυση τότε μουσείο. Ο βασιλεύς Γεώργιος αποδέχθηκε τη δωρεά με το από 4 Αυγ. 1880 Β.Δ. με το οποίο όρισε «η συλλογή να κατατεθεί οριστικώς εν τη ετέρα των αιθουσών της κεντρικής πτέρυγος του ήδη αποπερατωθέντος μουσείου που θα ονομασθεί “αίθουσα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων Ιωάννου Δημητρίου του εκ Λήμνου”». Μπορεί ακόμα να ονομασθεί «Μουσείο Βασιλεύς Γεώργιος», αφού επί της βασιλείας του αποπερατώθηκε η κατασκευή του.

Αλεξανδρα Καραβια-Λαμπαδαριδου, Συνταξιούχος συμβολαιογράφος, Αγία Παρασκευή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή