«Το κατάστημά μου στις Καρυές»

«Το κατάστημά μου στις Καρυές»

Κύριε διευθυντά

Παίρνω το θάρρος να σας αποστείλω την επιστολή αυτή, μιας και είμαι σταθερός αναγνώστης της εφημερίδας σας από τα νεανικά μου χρόνια, εκτιμώντας την αξιοπιστία και το υψηλό επίπεδο του περιεχομένου της και των συνεργατών που απαρτίζουν τη συντακτική ομάδα της.

Αρχικώς θέλω να σας ενημερώσω ότι, μετά τις σπουδές μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα τελευταία τέσερα χρόνια διατηρώ μια μικρή επιχείρηση εστίασης στις Καρυές, αναζητώντας διέξοδο στον επαγγελματικό μου προσανατολισμό, κάτι που η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έκανε εξαιρετικά δυσχερές. Επίσης, θέλω να γνωρίζετε ότι τόσο εγώ όσο και η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στο Αγιο Ορος είμαστε άνθρωποι με βαθύ σεβασμό προς την Ιερά Πολιτεία του Αθω και των κανόνων που τη διέπουν. Γι’ αυτό μου προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση η ανάγνωση του φύλλου της Κυριακάτικης «Καθημερινής» στις 23/10/16 και συγκεκριμένα του ένθετου περιοδικού «Κ», στο οποίο φιλοξενείτε το άρθρο του συνεργάτη σας δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα, με τίτλο «Το Αγιο Ορος αλλιώς». Το περιεχόμενο του εν λόγω άρθρου διαπνέεται στο σύνολό του από ύφος που θα το χαρακτήριζα ειρωνικό και μειωτικό για τις δραστηριότητες των επαγγελματιών στις Καρυές, δίνοντας την εικόνα ενός απολύτως εκκοσμικευμένου εμπορικού κέντρου.

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, οι αναφορές που γίνονται στο πρόσωπό μου και στο κατάστημά μου βρίθουν ανακριβειών και ψευδών πληροφοριών που με έχουν καταστήσει υπόλογο στην τοπική κοινωνία του Αγίου Ορους. Συγκεκριμένα, ο κ. Τζίμας, σε αντίθεση με την κοινή δημοσιογραφική πρακτική και δεοντολογία, ουδέποτε μου ζήτησε να του παραχωρήσω συνέντευξη με σκοπό τη σύνταξη κάποιου άρθρου (μάλιστα την επίσκεψη στις Καρυές και την παραμονή του στο κατάστημά μου δεν μπορώ να τη φέρω στη μνήμη μου, ακόμα και το όνομα του εν λόγω κυρίου μού ήταν εντελώς άγνωστο ώς την ημέρα που διάβασα το άρθρο). Η δε φωτογραφία που με παριστάνει να στέκομαι μπροστά στο κατάστημά μου είναι προϊόν λαθροφωτογράφισης, μιας και ποτέ δεν μου ζητήθηκε να ποζάρω και η χρήση της προφανώς δεν έχει τη συγκατάθεσή μου. Τα εντελώς ανυπόστατα ψεύδη περί της παραχωρήσεως ειδικών αδειών ταξί προς το πρόσωπό μου με έφεραν σε δυσμενέστατη θέση έναντι της Ιεράς Επιστασίας και της Ιεράς Κοινότητας, καθώς και των υπολοίπων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές (αναγκάζοντάς με να απολογούμαι).

Σας ενημερώνω ότι η τοπική κοινωνία είναι ιδιαιτέρως αναστατωμένη από το περιεχόμενο του άρθρου και η δυσαρέσκεια μεταξύ των μοναχών και των λαϊκών είναι πολύ μεγάλη. Είναι πραγματικά κρίμα ένα σοβαρό έντυπο όπως η «Καθημερινή» να χαρακτηρίζεται από άρθρα όπως αυτό, ρίχνοντας το ομολογουμένως υψηλό επίπεδό της.

Σας παρακαλώ και σας καλώ κ. Παπαχελά μετά τη σύντομη ενημέρωση που σας έκανα και αφού ερευνήσετε τα καταγγελλόμενα, να προβείτε στις δέουσες ενέργειες για την αποκατάσταση της αλήθειας και της ηθικής – επαγγελματικής μου βλάβης, καθώς και τον έλεγχο του κ. Τζίμα, που είναι ο πρωταίτιος της εν λόγω βλάβης. Μην αμελήσετε τις ενέργειές σας, διότι, όπως καταλαβαίνετε, πρωτίστως διακυβεύεται η αξιοπιστία του εντύπου σας.

Δημητριος Χρυσουλης

ΥΓ.: Σας γνωρίζω ότι προτίθεμαι να ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου έναντι του κ. Τζίμα για την οριστική μου αποκατάσταση.

Οσα δεν είδε ο Ομπάμα

Κύριε διευθυντά

Εβλεπα εικόνες από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, αλλά και τα επεισόδια των αναρχικών γύρω από το Πολυτεχνείο. Και με πλημμύρισαν ανάμεικτα συναισθήματα: χαράς για την παγκόσμιας εμβέλειας διαφήμιση της ιστορικής και τουριστικής Ελλάδας από έναν πολύ αποδεκτό Αμερικανό πρόεδρο, αλλά ταυτόχρονα θλίψης και απογοήτευσης για τη χώρα μου. Με τον άψογο στους λόγους και την εμφάνιση Ομπάμα και πλάι του τον ατημέλητο και καταπονημένο δικό μας πρωθυπουργό να αναμένει δυο λέξεις συμπαράστασης για το χρέος… Λες και περιμέναμε ότι ο καλά προετοιμασμένος και άκρως προσεκτικός Ομπάμα επρόκειτο να μας πει κάτι παραπάνω από αυτό που είπε! Την ίδια εικόνα και ο πρόεδρος της Βουλής μας. Και οι δυο τους πίστευαν προφανώς ότι το να μη φοράνε γραβάτα τούς κάνει «αριστερούς επαναστάτες» στα μάτια των οπαδών τους, όσων δηλαδή τους έχουν απομείνει! Μια εικόνα όμως που κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο… Και όπως λένε «Μια εικόνα χίλιες λέξεις». Ευτυχώς που υπήρχε και ο πρόεδρος Παυλόπουλος, που «συμμάζεψε» κάπως τα πράγματα με την παρουσία και την ομιλία του στα ελληνικά, με ελληνική μάλιστα προφορά…

Είδαμε όμως και άλλες εικόνες, δηλαδή τη μισή Αθήνα αποκλεισμένη λόγω της επίσκεψης Ομπάμα, με φωτιές και καταστροφές στο κέντρο της, με οδομαχίες αστυνομικών και αναρχικών –δυστυχώς σύνηθες πλέον φαινόμενο– με τους τελευταίους να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα, φορτωμένοι με βόμβες μολότοφ, στο ορμητήριο και καταφύγιό τους, τα δημόσια κτίρια του ΕΜΠ, την είσοδο του οποίου οι αστυνομικοί δεν τολμούσαν να περάσουν! Θα έτριζαν τα κόκαλα των Μετσοβιτών δωρητών αν έβλεπαν τη σημερινή χρήση και κατάντια των κάποτε όμορφων κτιρίων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου…

Σημειώστε ότι ο νόμος περί πανεπιστημιακού ασύλου, τον οποίο παλιότερα επικαλούνταν όλοι οι υπεύθυνοι για να καλύψουν την αδράνειά τους, έχει πλέον καταργηθεί από το 2011. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν παραπέμφθηκε κάποιος υπεύθυνος στη Δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος και ανοχή εκτέλεσης εγκληματικών πράξεων: ούτε από τις πανεπιστημιακές αρχές ούτε από την αστυνομία, δηλ. τον υπεύθυνο αστυνομικό διευθυντή μέχρι τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως, αλλά ούτε και από τους αρμόδιους εισαγγελείς, δηλ. από τον εισαγγελέα υπηρεσίας μέχρι τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ας έχουν προκληθεί ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ίσως και εκατομμυρίων ευρώ σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία! Ολοι τους έπρεπε να κάτσουν στο σκαμνί για παρράβαση καθήκοντος. Αλλά δυστυχώς, η εφαρμογή των νόμων χαρακτηρίζει μόνο τις σοβαρές χώρες, όχι τη δική μας που την έχουμε καταντήσει καραγκιόζ μπερντέ…

Σταυρος Α. Αναγνωστοπουλος – Διπλωματούχος ΕΜΠ, Sc. D. ΜΙΤ, ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Πατρών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή