Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ενώπιον της Ιστορίας

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ενώπιον της Ιστορίας

Κύριε διευθυντά

Ο πολύτιμος για όλους τους αναγνώστες της «Κ» Φιλίστωρ, στο φύλλο της 5ης Μαρτίου, σελ. 13, υπενθυμίζει τη σθεναρή στάση του σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ, την περίοδο της αναβίωσης του ναζιστικού μιλιταρισμού, 1933-1939, όταν η χιτλερική Γερμανία, «με τρομακτικούς εις έντασιν εξοπλισμούς», απειλούσε, εκ νέου, την Ευρώπη. Η περίοδος αυτή της σταδιοδρομίας του αδιαμφισβήτητου ηγέτη του αντιναζιστικού και αντιφασιστικού αγώνα των ελευθέρων λαών είναι εξίσου σημαντική με την επακολουθήσασα εποποίια του σύγχρονου αυτού τιτάνα του 20ού αιώνα.

Οι άξονες επί των οποίων βασίστηκε η όλη πορεία του «Λέοντα του Τσάρτγουελ», κατά τον προσφυή χαρακτηρισμό της έγκυρης γαλλικής «Le Monde», κατά τα έτη 1933-1939, ήταν δύο: η ισορροπία των όπλων (balance of power), αφενός, και η ανάγκη του επανεξοπλισμού της χώρας του, αφετέρου. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Κ», χαιρέτισε την απόφαση του Εργατικού Κόμματος να μην καταψηφίσει τα αφορώντα την άμυνα κονδύλια. Προσωπικότητα εκτός κανόνων, απρόοπτος και ταλαντούχος, άνθρωπος της υπερβολής αλλά και των αστραπιαίων ενοράσεων, ρομαντικός και ρεαλιστής, συνδύαζε, χωρίς προσπάθεια, το φανταστικό με τη realpolitik, ένας αναντικατάστατος πολιτικός ηγέτης, του οποίου η καριέρα τον οδήγησε από τις φλόγες της βικτωριανής περιόδου στις σκοτεινές ημέρες του Χίτλερ και στην αγωνία του Ψυχρού Πολέμου. Περνώντας από τα πάνω και τα κάτω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διέσχισε την έρημο, στα χρόνια της δεκαετίας του 1930, όταν, μόνος αυτός, προειδοποιούσε, εις μάτην, για το φαινόμενο του ναζισμού και τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε ο Αδόλφος Χίτλερ για την ανθρωπότητα. Καταδίκασε με δριμύτητα τις δύο επισκέψεις του Τσάμπερλεν στον Χίτλερ και στις 5 Οκτωβρίου 1938 εκφώνησε, στη Βουλή των Κοινοτήτων, όταν ήρθε ενώπιόν της η Συμφωνία του Μονάχου, έναν από τους πιο λαμπρούς και μνημειώδεις κοινοβουλευτικούς λόγους που ακούστηκαν ποτέ. Κατήγγειλε την πολιτική του κατευνασμού του Τσάμπερλεν (L’ appeasement) και κατέληξε με την περίφημη φράση: «Στο Μόναχο υπέστημεν μια απόλυτη ήττα». Αδιάλλακτος εχθρός των ολοκληρωτισμών, επέβαλε με την αυτοπρόσωπη παρουσία του στην Αθήνα, τον τραγικό Δεκέμβριο του 1944, όταν ακόμη εμαίνετο ο πόλεμος στην Ευρώπη, την παραμονή της χώρας μας στον ελεύθερο κόσμο. Γίγαντας του 20ού αιώνα, εμβληματική φυσιογνωμία της βρετανικής ισχύος, ηρωικό σύμβολο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ουίνστoν Τσώρτσιλ ανήκει σήμερα περισσότερο στον μύθο παρά στην Iστορία.

Ιωαννης Κ. Θεοδωροπουλος, Δικηγόρος, τ. αντιπρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή