Φιλελευθερισμός και μεταναστευτικό

Φιλελευθερισμός και μεταναστευτικό

Κύριε διευθυντά

Αυτό που λείπει από το άρθρο «Μια φιλελεύθερη πολιτική για το μεταναστευτικό» (2 Απριλίου 2017) είναι ακριβώς η ουσία μιας τέτοιας πολιτικής. Ο φιλελευθερισμός δεν είναι γενικολογίες που αποφεύγουν να ακουμπήσουν τα προβλήματα. Γιατί η Τουρκία λ.χ. δεν είναι ασφαλής χώρα; Επειδή κάποιοι, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τη χαρακτηρίζουν έτσι θεωρώντας πως την υποβαθμίζουν; Σύροι πρόσφυγες που φεύγουν για την αποφυγή επιθέσεων του καθεστώτος Ασαντ ή για να διαφύγουν από τη δολοφονική μανία του Ισλαμικού Κράτους από τι ακριβώς κινδυνεύουν στην Τουρκία;

Οσοι επίσης φεύγουν από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Υεμένη, το Μαρόκο και η Σομαλία (η συντριπτική δηλ. πλειονότητα των άλλων μεταναστών) από ποιον κίνδυνο επιθυμούν να διαφύγουν στις χώρες τους και γιατί δεν είναι ασφαλής η παραμονή τους στην Τουρκία;  Ο φιλελευθερισμός δεν επιτάσσει κατάργηση συνόρων ούτε βέβαια και διάλυση εθνικών ταυτοτήτων. Ουσιαστικά σημαίνει σεβασμό ατομικών δικαιωμάτων, αλλά και σεβασμό εθνικών νόμων και κανόνων συμπεριφοράς. Οι παράνομες μετακινήσεις πληθυσμών και η απαίτηση εφαρμογής άλλων αρχών, συνηθειών και αξιών σε παραβίαση των όποιων εθνικών νομοθεσιών αποτελούν περιφρόνηση του φιλελευθερισμού. Κι αυτός δεν μπορεί να μένει απαθής…

Ανδρεας Ανδριανοπουλος, Πρ. υπουργός

Μας αναστάτωσε ο Ηνίοχος

Κύριε διευθυντά

Αναρωτιέμαι ειλικρινά ποιος και με ποια νομική κατοχύρωση έδωσε το «πράσινο φως», στο πλαίσιο της λήξης της άσκησης Ηνίοχος, για τη χαμηλή πτήση μαχητικών πάνω από την Ακρόπολη και την Αθήνα στις 4/4/2017 αναστατώνοντας όλους μας που ζούμε και εργαζόμαστε στην Αθήνα, κάνοντάς μας να πιστέψουμε ότι δεχόμαστε επίθεση από τους Τούρκους. Και καλά όλοι εμείς οι κάπως νεότεροι, στις ευπαθείς ομάδες όπως τους γηραιότερους και τις εγκύους σκέφτηκαν άραγε τι λαχτάρα έδωσαν; Νομίζω ότι το θέμα πρέπει να αναδειχθεί με μεγαλύτερη επάρκεια από τον δημοσιογραφικό κόσμο.

Σπυρος Λιτινας, Δικηγόρος Αθηνών

Το «ζάπινγκ» μιας αναγνώστριας

Κύριε διευθυντά

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο από κάθε αντικειμενικό παρατηρητή η κακή ποιότητα των τηλεοπτικών πραγμάτων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Εχουμε τόσο εξοικειωθεί και συνηθίσει σε αυτή την κατάσταση, που ελάχιστοι αντιδρούν, ακόμη και από τον χώρο των πνευματικών ανθρώπων.

Είναι πρωτοφανής η περιφρόνηση καθώς και η σκόπιμη ίσως υποβίβαση του Ελληνα τηλεθεατή και πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε στη νεανική και παιδική ηλικία. Αυτό αφορά κυρίως τα ιδιωτικά κανάλια, που, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, μας βομβαρδίζουν συνεχώς με επαναλήψεις και τηλεοπτικά σκουπίδια.

Οσον αφορά τώρα τη δημόσια τηλεόραση, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Κατ’ αρχάς θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει μια προκατάληψη εναντίον της, όχι μόνον εκ μέρους των ιδιωτικών καναλιών, που θα ήταν ευεξήγητη, αλλά και εκ μέρους εφημερίδων, κομμάτων κ.λπ.

Ακόμα και εκ μέρους της «Καθημερινής», που θεωρείται γενικά σοβαρή και αντικειμενική εφημερίδα.

Ισως σε αυτή την προκατάληψη οφείλεται και η χαμηλή της τηλεθέαση, για να μην την αποδώσω στο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων τηλεθεατών, που έχουν εθιστεί στα ελαφρά και διόλου απαιτητικά προγράμματα.

Με αυτά, δεν θέλω να υποστηρίξω ότι η ΕΡΤ και τα κανάλια της είναι τέλεια και δεν χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης, ιδιαίτερα στον τομέα της ενημέρωσης. Ομως σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια μπορεί ο τηλεθεατής που έχει κάποιες απαιτήσεις να παρακολουθήσει κάτι καλύτερο, έχει τη δυνατότητα ψάχνοντας τα κανάλια ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3 και Βουλή να βρει κάποια θέματα που τον ενδιαφέρουν και αναφέρονται στον πολιτισμό, την τέχνη, την επιστήμη, τη λαογραφία, την ποιοτική ψυχαγωγία καθώς και κάποιες αξιόλογες ταινίες.

Εδώ, ας μου επιτραπεί, ένα ακόμη παράπονο που αφορά την εφημερίδα σας. Γιατί η «Καθημερινή» περιφρονεί το κανάλι της Βόρειας Ελλάδας ΕΡΤ 3 και δεν δημοσιεύει το πρόγραμμά του (που είναι πλούσιο και ποιοτικό κατά τη γνώμη μου πάντα);

Αντί λοιπόν να είμαστε προκατειλημμένοι και να κατηγορούμε διαρκώς τη δημόσια τηλεόραση, καλό είναι να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια που γίνεται εκεί, με καλόπιστη κριτική και εποικοδομητικές προτάσεις, προς όφελος πάντα των Ελλήνων τηλεθεατών.

Μυρσινη Κοντου – Καρκανη, συντ/χος εκπαιδευτικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή