Αριστείδης Αλαφούζος, ένας οραματιστής και της οικολογικής δράσης

Αριστείδης Αλαφούζος, ένας οραματιστής και της οικολογικής δράσης

Κύριε διευθυντά

Είχε προηγηθεί μια επιστολή μου στην εφημερίδα «Καθημερινή» – θυμάμαι σχετικά με προτάσεις μου για διάφορες τεχνικές προς εφαρμογή αναδασώσεων μετά τις δασικές πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί τότε και ειδικότερα από ποιες θέσεις θα έπρεπε να ξεκινήσουν στον κατακαμένο Υμηττό. Ηταν το 1989 όταν με κάλεσε ο Στέφανος Μάνος –υπουργός– και μου ζήτησε να συνεργαστώ με τον Αριστείδη Αλαφούζο, ιδιοκτήτη της «Καθημερινής», προκειμένου να αναπτυχθεί για τις καμένες δασικές εκτάσεις με σύγχρονα μέσα ένα ολοκληρωμένο αναδασωτικό πρόγραμμα με δοκιμαστική πρώτη εφαρμογή του στον Υμηττό, που αν αυτό πετύχαινε, μετά θα γινόταν εφαρμογή και στην υπόλοιπη κατακαμένη δασική Ελλάδα.

Μετά την τηλεφωνική μας επικοινωνία ήρθε στο γραφείο μου στο ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου ο Αριστείδης Αλαφούζος, με πήρε με το αυτοκίνητό του και μαζί μεταβήκαμε στις καμένες θέσεις του Υμηττού από όπου οι προτάσεις μου και με μια σχετική μελέτη θα ξεκινήσεις ένα αναδασωτικό πρόγραμμα.

Στη διαδρομή μού ανέπτυξε την ιδέα του και τη σφοδρή του επιθυμία να βοηθήσει πολλαπλά την αναδασωτική προσπάθεια, γιατί τον πονούσε ως Ελληνα να βλέπει να καίγονται τα δάση μας και να μην αναδασώνονται αυτά άμεσα και να αποψιλώνεται η χώρα. Μάλιστα, μου εκμυστηρεύτηκε ότι πέραν της δικής του προσωπικής και οικονομικής συμμετοχής και συμβολής ήθελε να του υποδείξω τεχνικές εταιρείες και εταιρείες μηχανημάτων που θα μπορούσαν εθελοντικά ή με προσφορές να βοηθήσουν για τον σκοπό αυτό.

Θυμάμαι ότι του υπέδειξα τότε την εταιρεία «Κοντέλη» που αντιπροσώπευε ένα μοναδικό ερπυστριοφόρο μικρό εκσκαφέα ικανό να διαμορφώνει και ανασκάπτει για φύτευση μικρές βαθμίδες σε επικλινή εδάφη. Επειτα από αυτή μας τη συνάντηση επακολούθησε νέα σύσκεψη του Αρ. Αλαφούζου με τον τότε υπουργό Γεωργίας Σταύρο Δήμα και με τη συμμετοχή του δημοσιογράφου της «Καθημερινής» Νικ. Νικολάου. Τότε ρυθμίστηκαν και αποφασίστηκαν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας και συμμετοχής και της Διεύθυνσης Αναδασώσεων του υπουργείου που θα διέθετε τα προς φύτευση υλικά από τα κρατικά φυτώρια.

Σαν ένα πρώτο φυσικό χώρο δοκιμών των μηχανημάτων αναδάσωσης με πρότασή μου ήταν να αρχίσει η δοκιμαστική αναδάσωση από τους ελεύθερους και ανοιχτούς τότε χώρους της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου. Ο Αρ. Αλαφούζος αποδέχθηκε «ασμένως» την πρόταση ως απόφοιτος της Σχ. Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ για την οικολογική ανάδειξη του Ιδρύματος. Τότε ήταν που άρχισε και η εγκατάσταση του σημερινού εκτεταμένου πρασίνου στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου που αποτελεί ένα πνεύμονα για την περιοχή Ζωγράφου αλλά και που διασυνδέει σήμερα το πράσινο του Υμηττού με την πόλη της Αθήνας.

Στη συνέχεια και με την προεδρία του Στέφανου Μάνου ως υπουργού δημιουργήθηκε μια επιτροπή αναδασώσεων με τη συνεργασία υπουργείων, υπηρεσιών αλλά και ιδιωτών μετέχοντος πάντοτε του Αρ. Αλαφούζου ως πυρήνα της προσπάθειας αυτής. Ετσι ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναδασώσεων για τον Υμηττό στην αρχή και κατόπιν με την άμεση συνεργασία και της Διεύθυνσης Αναδασώσεων του υπ. Γεωργίας έγινε αναδάσωση στις ορεινές περιοχές του Περάματος-Πειραιά αφιερωμένες με πρόταση του Αριστείδη Αλαφούζου στους Ελληνες ναυτικούς, ως το άλσος των Ναυτικών μας.

Ετσι, λοιπόν, σήμερα η συνεχής παρουσία του ΣΚΑΪ με πρωτοβουλίες αναδασώσεων και ανάπτυξης στον τόπο μας οικολογικής ευαισθησίας έχουν τις ρίζες τους στον Αριστείδη Αλαφούζο που πρώτος τις οραματίστηκε και τις ενίσχυσε και που τώρα η συνέχισή τους θα αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη του. Αιωνία του η Μνήμη.

Κωστας Κασσιος, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Δασολόγος-Αρχ. Τοπίου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή