Μυστικισμός, κατάθλιψη κ.ά.

Κύριε διευθυντά

Αναφέρομαι στο άρθρο του κ. Πάσχου Μανδραβέλη με τίτλο «Το παράδοξο της επιλογής» («Η Καθημερινή» 15-16 Απριλίου 2017) όπου σχολιάζοντας το best seller βιβλίο του Αμερικανού καθηγητή της ψυχολογίας στο κολέγιο Swarthmore της Πενσιλβάνια Barry Schwartz «The paradox of choice: Why More is Less», εκδόσεις Harper Perennial, παραθέτει ορισμένα επιχειρήματά του:

«Το επίσημο δόγμα που θέλει περισσότερες επιλογές (προσωπικές επαγγελματικές, υλικές και ερωτικές) μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη ελευθερία για τον δυτικό άνθρωπο, αλλά επίσης σημαίνει και μεγαλύτερη μιζέρια… Οσο περισσότερες επιλογές έχουμε τόσο χειρότερο: γίνεται ευκολότερο να μετανιώνουμε για οποιαδήποτε επιλογή μας και αυτό μας οδηγεί στην κατάθλιψη… οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν περισσότερη ευχαρίστηση και λιγότερη μεγιστοποίηση των υλικών αγαθών». Υπάρχει επιλογή που δεν μας φτωχαίνει, υπάρχει αποποίηση που μας πλουτίζει; Αυτό ήταν το μυστικό των μυστικιστών».  Παραθέτω τον ορισμό της λέξης «Μυστικισμός» από το Le Petit Larousse Illustre 2015: «Θρησκευτική ή φιλοσοφική στάση που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα μιας πλήρους ενότητας με το Θείον ή με το Απόλυτον σε κατάσταση πνευματικής έξαρσης ή έκστασης». Ο Αγιος Γρηγόριος Νύσσης (335-394 μ.Χ.), αδελφός του Μεγάλου Βασιλείου, που θεωρείται ο φιλοσοφικώτερος των αγίων, έγραψε «Το να βρεις τον Θεό, σημαίνει πάντοτε να τον αναζητάς και ποτέ να μην κορεσθείς. Και δεν είναι άλλο να τον ζητάς από το να τον έχεις βρει, γιατί όταν τον αναζητάς ήδη τον έχεις βρει».  Αρα το μυστικό των μυστικιστών είναι η συνεχής αναζήτηση του θείου, του ιερού.

Δρ Πασχαλης Α. Χριστοδούλου, Θεσσαλονίκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή