Προτάσεις, όχι μόνον καταγγελίες

Προτάσεις, όχι μόνον καταγγελίες

Κύριε διευθυντά

Αναφερόμενος στην επιστολή του αναγνώστη σας κ. Γρηγόρη Βαρελά στην «Κ» του Σαββάτου 22/7/2017, με τίτλο «Ας δούμε κάποτε την αλήθεια κατάματα», θα ήθελα να τον συγχαρώ για το περιεχόμενο της άριστα τεκμηριωμένης επιστολής του, συμπληρώνοντας ότι συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Δυστυχώς, το μονίμως σχεδόν καταγγελτικό ύφος του κ. Χρ. Γιανναρά, χωρίς προτάσεις βελτίωσης των όσων καταγγέλλει ή με προτάσεις θεωρητικές και ανεδαφικές, δεν βοηθά καθόλου τη χώρα μας. Ουδείς, βέβαια, αμφισβητεί την αξία πολλών κειμένων του, αλλά θα περίμενε κανείς το πνεύμα των όσων γράφει να ωθεί τους Ελληνες προς τη λογική και κυρίως την αυτογνωσία. Αντ’ αυτού ο κ. Γιανναράς ενισχύει την παράλογη και δυστυχώς ριζωμένη, στην πλειονότητα του λαού μας, γνώμη που θέλει να φταίνε όλοι οι άλλοι για τα όσα δεινά μάς συμβαίνουν σήμερα. Θα αναφερθώ μόνο σε δύο «ιστορικές» φράσεις, που ξεστόμισαν δύο γνωστότατοι πολιτικοί μας: «Τσοβόλα δώστα όλα» και «Ολοι μαζί τα φάγαμε». Αυτά, χωρίς άλλα σχόλια.

Γ. Παπαθανασιου, Κηφισιά

Απάντηση

Λυπάμαι, αλλά η επιστολή σας μάλλον απηχεί το βασικό γνώρισμα της κοινωνικής παρακμής: Ο καθένας καταλαβαίνει, διαβάζοντας ένα κείμενο, αυτό που ο ίδιος θα ήθελε και όχι ό,τι πραγματικά λέει το κείμενο. Αν θέλετε να μην εκτίθεσθε, μετρήστε αριθμητικά, σε οποιαδήποτε επιφυλλίδα, πόσες αράδες περιέχουν διαπιστώσεις (που εσείς τις εισπράττετε σαν καταγγελίες) και πόσες πολύ (μα πολύ) συγκεκριμένες προτάσεις.

Χρηστος Γιανναρας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή