Διαπλοκή των εξουσιών

Κύριε διευθυντά

Ολα τα φαινόμενα συγκρούσεως και οι προσπάθειες ποδηγετήσεως της δικαστικής εξουσίας από τα ολοκληρωτικής νοοτροπίας μέλη της εκτελεστικής σήμερα, προεξάρχοντος του ίδιου του πρωθυπουργού, οφείλονται κατά την άποψή μου και στο άρθρο 90 παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος και στο δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι  των δικαστικών.

Με το άρθρο του Συντάγματος οι προαγωγές των ανωτάτων δικαστών γίνονται με πρόταση της εκτελεστικής εξουσίας (Υπουργικό Συμβούλιο) και όχι με πρόταση της ίδιας της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μετά δικές της αρχαιρεσίες. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω παλαιούς συναδέλφους που τελικά επέλεξαν δικαστική σταδιοδρομία, οι οποίοι όταν έφτασαν στις ανώτερες βαθμίδες, ήρθαν σε επαφή με κόμματα για να εξασφαλίσουν τη μη παράλειψή τους στην επιλογή των ως ανωτάτων.

Μεταξύ αυτών ήταν κυρίως οι συνδικαλιζόμενοι με τη συχνή τους επαφή όχι μόνο με τους εκάστοτε υπουργούς Δικαιοσύνης αλλά και με πρωθυπουργούς. Χαρακτηριστικότερη και αναίσχυντη περίπτωση του είδους αυτού είναι η τελικά, παρά τις αντισυνταγματικές προσπάθειές της, συνταξιοδοτηθείσα Βασιλική Θάνου.

Στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση και το άρθρο 90, 5 Σ θα πρέπει να αλλάξει και ο συνδικαλισμός των δικαστικών ενδεχομένως να απαγορευθεί. Χειρότερη «διαπλοκή» από αυτήν της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία σε μια δημοκρατία δεν υπάρχει.

Στρατής Στρατήγης, Επ. δικηγόρος Δ.Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT