ΕΝΦΙΑ, αυτός ο αδιόρθωτος

Κύριε διευθυντά

Αναμένοντας τον φετινό ΕΝΦΙΑ δεν έχει διορθωθεί κανένα από τα λάθη του. Ενα από αυτά εντοπίζεται στα μεγάλα οικόπεδα στους οικισμούς της χώρας (κάτω των 2.000 κατοίκων και προ του 1923). Αυτά έχουν προκύψει κυρίως από κληρονομιές και ήταν και παραμένουν στην πλειονότητά τους κτήματα.

Σε όσα από αυτά δεν μπορούν να κατατμηθούν, ο ΣΑΟ, δηλαδή ο Συντελεστής Αξιοποίησης του Οικοπέδου, δεν μπορεί να λαμβάνεται όπως στα διπλανά κανονικά οικόπεδα σταθερός, διότι ως γνωστόν ο συντελεστής δόμησης έχει μέγιστο όριο τα 400 τ.μ.

Ετσι, ένα οικόπεδο 700 τ.μ. και ένα οικόπεδο 7.000 τ.μ. που δεν μπορεί να κατατμηθεί, έχουν την ίδια ακριβώς δυνατότητα δόμησης (αξιοποίησης), δεν μπορούν δηλαδή να ξεπεράσουν τα 400 τ.μ. σε κατοικία η μεικτή χρήση. Θα πρέπει δηλαδή να αλλάξει η νομοθεσία και να υπάρχει η δυνατότητα να έχει το κάθε οικόπεδο τον δικό του ΣΑΟ, όπως σε άλλες περιπτώσεις αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ορίζεται.

Σπυρος Λιβανης, Πολιτικός Μηχανικός, Κόρινθος

Oυδείς βλέπει τα σκουπίδια;

Κύριε διευθυντά

Λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα υπάρχει ένα παραλιακό χωριό, ο Αγιος Ιωάννης Θεολόγος – Λοκρίδος, το οποίο προσπαθεί να επιζήσει. Δίπλα του είναι ένας οικισμός, εξαιρετικής ομορφιάς και κάλλους, ο επιλεγόμενος ΟΣΜΑΕΣ, που τον έχει σχεδιάσει ο αείμνηστος Δοξιάδης.

Αμφότεροι οι χώροι βρίθουν σκουπιδιών και παντός είδους βρωμιάς. Μιλάμε για απερίγραπτη κατάσταση. Ο υπεύθυνος δήμαρχος, που στην περίπτωση είναι παντελώς ανυπεύθυνος, κατοικοεδρεύει στην Αταλάντη (20 χλμ. μακριά) και δεν δίνει δεκάρα για το οικτρό θέαμα. Διανύει τη δεύτερη 5ετία του και περί άλλα τυρβάζει. Οι κάτοικοι δείχνουν μία περίεργη ανεκτικότητα, ενώ οι επισκέπτες απορούν: Θα κάνει κάποιος κάτι;

Κωνσταντινος Π. Φραγκος

Υπτγος ε.α., αναλυτής αμυντικών θεμάτων, συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή