Μεταθανάτιες ανακρίβειες

Κύριε διευθυντά

Δεν είναι παράξενο ούτε ασύνηθες μετά τον θάνατο γνωστού προσώπου να λέγονται και να γράφονται ανακρίβειες και υπερβολές για το έργο του εκλιπόντος. Ο πρόσφατος θάνατος του καρδιοχειρουργού Χρήστου Λόλα, σε τροχαίο ατύχημα, είμαι βέβαιος ότι βύθισε σε απόγνωση τους συγγενείς του και προξένησε μεγάλη λύπη στους συναδέλφους του, στους φίλους του, στους κάποτε ασθενείς του και τους γνωστούς του. Ως συνάδελφός του, θέλω να προστατεύσω τη μνήμη του από μια ανακρίβεια και υπερβολή που ανέγνωσα σε ειδησεογραφικό σάιτ την επομένη του θανάτου του. Την εξής:

«Ο Χρήστος Λόλας ήταν ο πρώτος διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Ευαγγελισμού».

Η αλήθεια είναι διαφορετική. Με την έναρξη ισχύος του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στη χώρα μας το 1985, στο Θεραπευτήριον «Ο Ευαγγελισμός» συστάθηκαν δύο καρδιοχειρουργικές κλινικές. Διευθυντές αυτών των κλινικών τοποθετήθηκαν οι καρδιοχειρουργοί Φώτης Παναγόπουλος στην Α΄ και Χρήστος Λόλας στη Β΄ Κλινική. Ιδού η ανακρίβεια. Επιπλέον, στην προ ΕΣΥ εποχή και επί πολλά χρόνια λειτουργούσε στον «Ευαγγελισμό» καρδιοχειρουργικό τμήμα, υπό τη διεύθυνσή μου, στο οποίο είχαν πραγματοποιηθεί 3.261 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Από αυτές, 2.767 (85%) ήταν εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς, δηλαδή είχαν γίνει με τη βοήθεια εξωσωματικής κυκλοφορίας. Οι ενδιαφερόμενοι να ελέγξουν και να πιστοποιήσουν τα αμέσως ανωτέρω, παραπέμπονται στο βιβλίο μου υπό τον τίτλο: «Με το χέρι στην καρδιά», που εκδόθηκε το έτος 2000 από τον οίκο Αρμός. Είμαι βέβαιος ότι, εάν τα λανθασμένα στοιχεία είχαν γραφεί πριν από την αποδημία του Χρήστου Λόλα, ο ίδιος θα τα είχε διαψεύσει αμέσως και πλήρως.

Γεωργιος Τολης – Καρδιοχειρουργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή