Σαλαμίνα, Ριβιέρα, πετρελαιοκηλίδες

Σαλαμίνα, Ριβιέρα, πετρελαιοκηλίδες

Κύριε διευθυντά

Πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες συνεχίζουν να ασχολούνται μέχρι τώρα εκτεταμένα με το «ατύχημα» του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», κοντά στη Σαλαμίνα, με τη διαρροή άγνωστης ποσότητας πετρελαίου αλλά και με άλλες λεπτομέρειες του συμβάντος. Παραμένουν, όμως, αναπάντητες μερικές λαϊκές απορίες, γι’ αυτό το «περίεργο» θαλασσινό συμβάν. Κυρίως, από πού είχε πάρει και πού πήγαινε να δώσει το πετρέλαιό του αυτό το πλοίο, ηλικίας 44 χρόνων. Διαφωνούν έντονα η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση για το πόσο γρήγορα παρενέβησαν οι υπεύθυνοι στο ατύχημα, αλλά κανείς δεν απορεί γιατί αυτή η σχετικά μικρή διαρροή πετρελαίου έφθασε έως τώρα τόσο μακριά, μέχρι και την Ανάβυσσο και ίσως θαλασσοδεύει προς το Λαύριο. Με βάση όμως πολύ μεγαλύτερες διαρροές πετρελαίου στο παρελθόν –για τις οποίες γράφει στις 15/9 στην εφημερίδα σας η κ. Τασούλα Καραϊσκάκη, που τις θυμόμαστε οι παλαιότεροι– το πετρέλαιο σε ατύχημα του 1972 στο Αιγαίο ήταν ποσότητας 34.000 τόνων, και, επομένως, έπρεπε να είχε φτάσει και να καταστρέψει τη… Γαλλική Ριβιέρα. Θυμόμαστε, επίσης, ότι ελέγετο στο παρελθόν ότι πολλά παρόμοια παμπάλαια πλοία δεν παρέδιδαν το πετρέλαιό τους στα κρατικά διυλιστήρια ώστε να πληρωθεί φόρος, αλλά το… παρέδιδαν απευθείας σε ιδιωτικά βενζινάδικα. Θυμόμαστε, επίσης, ότι στις 12/5/17 ο συνεργάτης σας κ. Γιάννης Παλαιολόγος είχε γράψει για ένα παρόμοιο επίτευγμα, ότι δηλαδή ένας πατριώτης μας που υποτίθετο ότι είχε διαλύσει δύο παμπάλαια σκάφη του σε διυλιστήριο του Περάματος και χρυσοπληρώθηκε γι’ αυτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση με 1,36 εκατ. ευρώ, αλλά αυτά τα σκάφη του παρέμειναν «ζωντανά» και τα χρησιμοποιούσε για παράνομη αλιεία στη… Σομαλία της Αφρικής. Για παρόμοια θέματα είχε γράψει ο μέγιστος καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Θεοδ. Τάσιος, με τίτλο «Ετεροδοσοληψία» (κοινώς μπαχτσίσι) διευκρινίζοντας για όσους δεν καταλαβαίνουν (μάλλον, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν), ότι αυτή η Ετεροδοσοληψία ταυτίζεται λεκτικά με τη λοβιτούρα, τη μίζα, τη συναλλαγή, το φακελάκι κ.λπ.

Τελικώς, ναι, είμαστε «όμορφος κόσμος, τίμιος, φανταστικά φτιαγμένος». Αναπόφευκτα καταντάμε επίσης να νομίζουμε ότι το θρησκευτικό όνομα του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ»… συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να φτάσει το πετρέλαιο μέχρι τη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα, αλλά «φρόντισε» να μην αποτεθεί στην ενδιάμεσή τους καταπληκτική παραλία η οποία όμως, ως γνωστόν, ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος!

Βασιλης Σωτηροπουλος

Γεωτεχνικός Μηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή