«Ρε φιλάρα, κούλα, κούλα»

Κύριε διευθυντά

Καταθέτω ένα στιγμιότυπο διάρκειας 45΄, που συνέβη το απόγευμα της Κυριακής 22/10/17 στο Π. Φάληρο, σε δρόμο μονής κατεύθυνσης, με αρκετή κυκλοφορία. Είχαν σταθμεύσει αυτοκίνητα, όπως δυστυχώς συνήθως, στη δεξιά πλευρά του οδοστρώματος και ένα στην αριστερή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει μεγάλο όχημα. Εφθασε ένα αυτοκίνητο-ψυγείο, το οποίο δεν μπορούσε να περάσει και άρχισε ο οδηγός να κορνάρει, όπως και οι οδηγοί της ουράς που είχε σχηματιστεί και γινόταν πανδαιμόνιο. Οι περίοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια, διαμαρτυρόμενοι κατά του ασυνείδητου οδηγού τού αριστερά σταθμευμένου αυτοκινήτου. Η ουρά των αυτοκινήτων οπισθοδρόμησε με δυσκολία περί τα 200 μέτρα και έφυγα από άλλο δρόμο. Επειτα από αρκετή ώρα έφθασε άνετος ο οδηγός και με ειρωνεία απαντούσε σε όσους τον επέπλητταν, λέγοντας ότι ο δρόμος είναι δημόσιος και για όλους! Σε έναν που ήταν κοντά του και του φώναζε, του απάντησε: «Κούλα, ρε φιλάρα»! Αντιλαμβάνομαι ότι το «κούλα» προέρχεται από το cool και το φιλάρα από το φίλε. Δεν γνωρίζω αν κάποιος κάλεσε την Τροχαία, η οποία δεν φάνηκε, αλλά και αν κάποτε ερχόταν, θα άφηνε πρόστιμο κάποιων ευρώ στον οδηγό και θα τελείωνε η αποστολή της Πολιτείας, πάντοτε με υπερβολική ανοχή στους παρανομούντες.

Παραλληλίζω ένα παρόμοιο γεγονός, που μου συνέβη πριν από αρκετά χρόνια στην Αθήνα, με πρωταγωνιστή έναν Αμερικανό οδηγό: Του έκλεισε κάποιος την έξοδο νόμιμης στάθμευσης. Περίμενε 10΄, έβγαλε έναν σουγιά, του τρύπησε δύο από τα λάστιχα, σταμάτησε ένα ταξί και φύγαμε. Τον ρώτησα έκπληκτος και με δυσφορία, πώς μπόρεσε να το κάνει και μου απάντησε: «Σέβομαι μέχρι κεραίας τους νόμους και ακολουθώ με ευλάβεια την αρχή να μη βλάπτω κανέναν, παράλληλα διεκδικώ τα δικαιώματά μου και απαιτώ να αντιμετωπίζομαι με τον ίδιο σεβασμό. Αυτός που μου δημιουργεί το πρόβλημα πρέπει να τιμωρηθεί, αλλά αν το οργανωμένο κράτος και οι υπηρεσίες του, εκ των πραγμάτων, αλλά και λόγω λαθεμένης αντίληψης της έννοιας της ελευθερίας, αδυνατεί να τιμωρήσει, τότε, όταν μπορώ, τιμωρώ εγώ»!

Αν ζητηθούν απαντήσεις για τα παραπάνω γεγονότα από 100 Ελληνες, νομίζω ότι και οι 100 θα μεμφθούν τον πρώτο οδηγό και θα αγανακτήσουν με τον δεύτερο. Με τέτοιους όμως αφορισμούς ποτίζεται η κοινωνική ζούγκλα και ο πολιτισμός κατηφορίζει, πρέπει κάτι άλλο δραστικότερο να γίνει!

Αποστολος Γεωργοπουλος, Π. Φάληρο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή