Ας μιλήσουμε ανοιχτά για τον Γιαμαμότο

Ας μιλήσουμε ανοιχτά για τον Γιαμαμότο

Κύριε διευθυντά

Οι παλιοί θα θυμούνται, και όσοι νέοι μελετούν την Ιστορία θα γνωρίζουν, ποιος ήταν ο Γιαμαμότο. Για τους υπόλοιπους αναγνώστες σας αναφέρω ότι ο Γιαμαμότο υπήρξε ο θεμελιωτής, ο οργανωτής και ο αρχιναύαρχος του φοβερού ιαπωνικού στόλου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γιαμαμότο, πριν να κηρύξει τον πόλεμο η Ιαπωνία, έστειλε τα αεροπλανοφόρα του να καταστρέψουν τον αμερικανικό στόλο στο Περλ Χάρμπορ. Επίσης, λόγω του στόλου της, η Ιαπωνία κατάφερε να κατακτήσει ολόκληρη την Ανατολική Ασία. Αλλά ενάμιση χρόνο αργότερα, κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας των Νήσων του Σολομώντος, ο Γιαμαμότο θέλησε να πετάξει, για κάποιο λόγο, προς τη Νήσο Μπουγκενβίλ. Η αμερικανική αντικατασκοπεία όμως υπέκλεψε το σχέδιο πτήσης, με αποτέλεσμα τα αμερικανικά καταδιωκτικά να καταρρίψουν το αεροπλάνο του Γιαμαμότο. Ο άδοξος θάνατος του Γιαμαμότο επηρέασε αρνητικά την έκβαση της ναυμαχίας αλλά κατάφερε και καίριο πλήγμα στο ηθικό των Ιαπώνων, αφού τον θεωρούσαν εθνικό ήρωα. Το πάθημα του Γιαμαμότο έγινε μάθημα για τις ΗΠΑ όπου, βάσει νόμου, ακόμα και εν καιρώ ειρήνης, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ πετάει, τότε υποχρεωτικά ο αντιπρόεδρος βρίσκεται στο έδαφος, ώστε, σε περίπτωση ατυχήματος, να μην υπάρξει κενό εξουσίας.

Ολα τα παραπάνω έφερα στη μνήμη μου όταν έμαθα για τον πρόσφατο ωριαίο εναέριο περίπατο του πρωθυπουργού, που συνοδευόταν (σε δύο άλλα αεροπλάνα) από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον αρχηγό του ΓΕΑ. Και αναρωτήθηκα: Ηταν απαραίτητη αυτή η αεροπορική συνοδεία; Οι εμπλεκόμενοι δεν ξέρουν ότι καθημερινά πολλά οπλισμένα τουρκικά αεροπλάνα αλωνίζουν στο Αιγαίο; Οι εμπλεκόμενοι δεν γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο; Κανείς δεν διδάχτηκε τίποτε από το πάθημα του Γιαμαμότο και δεν σκέφτηκε ότι, αν γινόταν ένα «ατύχημα», τόσο το Στράτευμα όσο και η Αεροπορία μας θα έμεναν ξαφνικά ακέφαλα, με τραγικές συνέπειες;

Τα πράγματα αυτά που συνέβησαν είναι πιστεύω πολύ σοβαρά για να τα αντιπαρέλθουμε. Σκόπιμο νομίζω είναι τέτοιες περιπτώσεις να τις συζητούμε, και να τις κρίνουμε, ώστε να προκύπτουν κατάλληλα συμπεράσματα. Αλλά ας μη συνεχίζουμε. Ο,τι έγινε, έγινε. Ας είμαστε όμως στο μέλλον λίγο πιο προσεχτικοί. Και ας μην ξεχνάμε ότι η προφύλαξη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Νικος Δυοβουνιωτης, Πολιτικός Μηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή