Οι σημαιοφόροι της κλήρωσης

Οι σημαιοφόροι της κλήρωσης

Κύριε διευθυντά

Σε τηλεοπτικό κανάλι κάποιος δημοσιογράφος μας ενημέρωνε για τη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με προβολή εικόνας και υπότιτλο «Ποιοι έκλεψαν την παράσταση», αφού –κατά την εκτίμησή του– η παρέλαση είναι παράσταση! Την παράσταση λοιπόν «έκλεψαν», όπως διαπιστώσαμε, μόνον αλλοδαποί ή αλλοεθνείς μαθητές, σημαιοφόροι με μαντίλα, χωρίς μαντίλα, μαύροι, μελαψοί, μιγάδες κ.λπ. (δυστυχώς ουδείς Ελλην), αφού για πρώτη φορά σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας οι σημαιοφόροι στα σχολεία είχαν ορισθεί διά κληρώσεως, η οποία ασφαλώς δεν συνιστά επιλογή (εκλογή), αλλά τυχαίον γεγονός.

Το πιο εντυπωσιακό όλων ήταν η απάντηση ενός εγχρώμου κληρωθέντος των μαθητών σημαιοφόρου στην ερώτηση του δημοσιογράφου «πώς αισθάνεσαι σήμερα, που είσαι σημαιοφόρος του σχολείου σου στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου;». Το παιδί απήντησε αυθόρμητα θωπεύοντας το κοντάρι της σημαίας: «Στην αρχή είχα άγχος, φοβήθηκα λίγο, αλλά μετά μου άρεσε… Ηταν… διασκεδαστικό!».

Στην όποια, λοιπόν, ιδεολογική, ιδεοληπτική ή αιτιολογική βάση του υπουργού Παιδείας σχετικά με την κατάργηση της αριστείας ως κριτηρίου επιλογής των σημαιοφόρων στα σχολεία και την αντικατάστασή της με την κλήρωση ας προστεθεί, παρακαλώ, και η διασκέδαση των κληρωθέντων σημαιοφόρων, κατά την ομολογία του κληρωθέντος μαθητή, ως λόγος ή αιτία αυτής.

Τέλος, θα ήταν ίσως σκόπιμο να ενημερώσει κάποιος τον εν λόγω σημαιοφόρο και κάθε πλέον μαθητή ελληνικού σχολείου ότι τα εθνικά ή ιερά σύμβολα, όπως η σημαία μας, που ο τυχερός μαθητής κληρώθηκε να κρατήσει, καθώς και οι πράξεις των προγόνων μας, μόνον διασκεδαστικά δεν υπήρξαν ή είναι: Οι πράξεις γύρω από τα σύμβολα και την υπεράσπισή τους ήταν ηρωικές, εξαιρετικά επώδυνες, συνοδευμένες με θυσίες για τα πατριωτικά ιδεώδη σε βάρος των οικογενειών των υπερασπιστών και του έθνους συνολικώς.

Μπεσσυ Παπασωτηριου-Μπενου, Συμβολαιογράφος ε.τ., Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή