Ο ρεαλισμός και η διπλωματία

Ο ρεαλισμός και η διπλωματία

Κύριε διευθυντά

Θέλω να καταθέσω μερικές σκέψεις για το θέμα των Σκοπίων:

α. Η θέση της Ελλάδος δεν μπορεί να μην είναι μια σύνθετη ονομασία. Ο αποκλεισμός του όρου «Μακεδονία», στόχος ίσως εφικτός τη δεκαετία του ’90, δεν είναι πλέον ρεαλιστικός. Σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου έχουν αναγνωρίσει το αποκλειστικό όνομα «Μακεδονία».

β. Το θέμα αυτό δεν πρέπει να λάβει κομματική χροιά.

Ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φαίνεται να λέει ότι είναι ένα πρόβλημα που κληρονόμησε από τους προηγούμενος «επάρατους» και τώρα θα λύσει, ενώ η αλήθεια είναι ότι η λύση θα προέλθει, αν τελικά προέλθει, από την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Ούτε από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, τα οποία κόμματα δεν πρέπει να θεωρήσουν ότι δεν θα υποστηρίξουν κάτι που θα ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια αποδεκτή ονομασία των Σκοπίων είναι υπέρ των μακροχρονίων συμφερόντων της Ελλάδος.

γ. Δεν είναι όμως όλες οι σύνθετες ονομασίες ισοδύναμες. Η μία σύνθετη ονομασία για την οποία έχω σοβαρή αντίρρηση είναι η ονομασία «Νέα Μακεδονία». Ακούστηκε ότι είναι μεταξύ των ονομασιών που συζητά η κυβέρνηση, και με λύπη μου άκουσα ότι ο Γιάννης Μπουτάρης, αυτός ο σπουδαίος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προκρίνει αυτή την ονομασία.

Νομίζω ότι είναι η χειρότερη σύνθετη ονομασία. Διότι παραπέμπει στην αναβίωση της αρχαίας Μακεδονίας (κάτι είναι νέο εν σχέσει με προϋπάρχον παλαιό), και αντιστοιχεί στη δική μας ονομασία ως Νεοέλληνες. Με αυτό τον τρόπο αυτοί θα είναι Νεομακεδόνες, όπως εμείς Νεοέλληνες. Είναι αναγκαίο η ελληνική κυβέρνηση και όλη η ελληνική πολιτεία να θέσει βέτο στην ονομασία αυτή.

Στελιος Νεγρεποντης, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, διατελέσας αντιπρύτανης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή