Πέντε ώρες μαρτυρίας σε μία σελίδα;

Πέντε ώρες μαρτυρίας σε μία σελίδα;

Κύριε διευθυντά

Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο του κριτικού ελέγχου και οι κρίνοντες κρίνονται και ιδίως από εκείνους που διακονούν τη δικαιοσύνη επί 47 χρόνια και έχουν στο μητρώο τους εκτός από νομικές μελέτες αγώνα για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα. Κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι η εισαγγελέας κ. Τουλουπάκη δέχθηκε μάρτυρα κατηγορίας προς εξέταση η οποία διήρκεσε μεν 5 ώρες και η παρατεταμένη αυτή χρονικά κατάθεσή του κατέλαβε και χώρεσε μόνο σε… μία σελίδα! Η μία σελίδα για να δακτυλογραφηθεί απαιτούνται όχι περισσότερα από 10 λεπτά της ώρας! Οι υπόλοιπες ώρες πού διατέθηκαν; Γιατί μάρτυρας μιας σελίδας των 10 λεπτών παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο επί πέντε ολόκληρες ώρες;

Το ερώτημα αυτό είναι κρίσιμο και δεν έχει απαντηθεί ακόμα. Ολοι επιθυμούμε κάθαρση του σκανδάλου Novartis, αλλά κάθαρση καθαρή και τίμια. Ψυχή της ποινικής δίκης, καρδιά της είναι η απόδειξη, γράφει ο μεγάλος ποινικολόγος καθηγητής Νίκος Ανδρουλάκης. Ο μάρτυρας όμως είναι ο αιμοδότης αυτής της καρδιάς της δίκης, όταν βέβαια είναι τίμιος, ειλικρινής και φιλαλήθης. Και μάρτυρας σε ανακριτικό γραφείο, για κατάθεση μιας σελίδας μόνο, που παραμένει 5 ολόκληρες ώρες, μυρίζει αναλήθεια, ανειλικρίνεια, αλλά και ηθική αυτουργία σε ψευδομαρτυρία. Η εισαγγελέας του Αρ. Πάγου οφείλει αμελλητί να ερευνήσει το θέμα. Ο μεγάλος συνταγματολόγος Αριστόβουλος Μάνεσης αποκάλεσε τον κώδικα ποινικής δικονομίας «Εφαρμοσμένο Συνταγματικό Δίκαιο» εχθρό της αυθαιρεσίας και δίδυμη αδελφή της δικαιοσύνης.

Μόνο όταν τηρηθεί θα υπάρξει «δίκαια δίκη», διαφορετικά θα υπάρξει δικαστική δολοφονία.

Γ. Σταραντζης

Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο ΣτΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης του «Αρχείου Νομολογίας»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή