Από τα μαθηματικά έως την οικολογία

Από τα μαθηματικά έως την οικολογία

Κύριε διευθυντά

Αναφέρομαι στο άρθρο της 21/3/2018 του εκλεκτού αρθρογράφου κ. Ηλία Μαγκλίνη με τίτλο «Ενας ταπεινός ιερέας» και τον ευχαριστώ για την παρουσίαση του ιησουίτη ιερέα Ζορζ Λεμέτρ, την ιστορία του οποίου αγνοούσα. Βέβαια, οι ιησουίτες μοναχοί ήσαν γνωστοί παλαιόθεν για τις μεγάλες τους γνώσεις στα μαθηματικά, αλλά η τόσο ταπεινή αντιμετώπιση από πλευράς Ζορζ Λεμέτρ είναι πράγματι αξιομνημόνευτη. Με τη σειρά μου θέλω να πληροφορήσω τον εκλεκτό κ. Μαγκλίνη ότι και στην Ορθοδοξία έχουμε πρωτοπόρους και σεμνυνόμεθα για τον «Πράσινο» Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο και τα διεθνούς πρωτοπορίας και φήμης εν Πλω Συμπόσιά του με τίτλο «Θρησκεία, Επιστήμη και Οικολογία», τα οποία συγκέντρωσαν κορυφαίες προσωπικότητες όλων των θρησκειών (περιλαμβανομένων και αγνωστικιστών) και την αφρόκρεμα των ειδικών επιστημόνων. Δυστυχώς αυτά τα συμπόσια παρέμειναν σχεδόν άγνωστα στην ένδοξη χώρα μας, αν και προσείλκυσαν το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών οργανισμών αλλά και των πλέον γνωστών ΜΜΕ όπως το CNN, το BBC κ.λπ.

Είναι αδύνατον να παρουσιασθούν τα αποτελέσματα στον περιορισμένο χώρο μιας επιστολής, αλλά θα σταθώ ενδεικτικά στη γνωστή «1η Πρόταση της Πάτμου», η οποία έκανε δεκτό με ομόφωνη απόφαση κληρικών και επιστημόνων ότι «η ρύπανση του περιβάλλοντος ή η μη φροντίδα του θα πρέπει να θεωρείται αμαρτία» (sin). Η επιστήμη παρέχει τη γνώση και η θρησκεία τα μέσα ευρείας διάδοσης αυτής της γνώσης αλλά και την ηθική της καταξίωση και την κύρωση για την παράβασή της.

Γιαννης Νικ. Νικολαϊδης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή