Περί ιχνηλασίας και διαφάνειας

Περί ιχνηλασίας και διαφάνειας

Κύριε διευθυντά

Σε απάντηση άρθρου του συντάκτη σας κ. Π. Μανδραβέλη στην «Καθημερινή» της 21ης Απριλίου, με τον ατυχή τίτλο «Ρουσφέτια παντού…», επισημαίνουμε τα παρακάτω: Η Δράση Εθνικής Εμβέλειας υπό τον τίτλο «Διμερής Συνεργασία Ερευνας και Τεχνολογίας Ελλάδας-Κίνας 2017-2019» υλοποιείται στο πλαίσιο της μακρόχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας και των εν ισχύι διμερών συμφωνιών της χώρας μας με την Κίνα και αφορά αμοιβαία προκήρυξη για την εκτέλεση κοινών ερευνητικών έργων στις δύο χώρες. Η δράση χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕκ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.  Η υποβολή προτάσεων για την ελληνική πλευρά άρχισε στις 26/1/2018 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30ή/3/2018 και ώρα 16.00, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, την οποία διαχειρίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα έκλεισε από τον διαχειριστή του συστήματος την προκαθορισμένη ημέρα και ώρα σύμφωνα με την προκήρυξη της δράσης, ιχνηλατήθηκαν με ηλεκτρονικό τρόπο προτάσεις που δεν είχαν ολοκληρώσει την τελική υποβολή τους.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, υπεγράφη υπουργική απόφαση στις 16/4/2018 που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, για την εκ νέου ενεργοποίηση της πλατφόρμας στις 18/4/2018 και ώρες 9.00-17.00, για όσους χρήστες ήταν ήδη μέσα στο σύστημα σε φάση επεξεργασίας της πρότασής τους και δεν οριστικοποίησαν την ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεών τους. Είναι σαφές επομένως ότι:

• Σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε «παράταση 16+2 ημερών στην υποβολή προτάσεων» και «πλεονέκτημα στους ασυνεπείς». Δεν υπήρξε τίποτα το «μυστηριώδες». Η όλη διαδικασία έγινε με πλήρη διαφάνεια και σε συνεργασία με την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού και με ανάρτηση στη Διαύγεια και στις ιστοσελίδες της ΓΓΕΤ, της ΕΥΔ-ΕΠΑΝΕΚ και του ΕΣΠΑ.

• Η τεχνική λύση που εδόθη αφορούσε φυσικά όλους όσοι ανεξαιρέτως αντιμετώπισαν τεχνικής φύσεως προβλήματα στην τελική υποβολή των προτάσεών τους.

Είναι προφανές ότι οι ισχυρισμοί περί «ρουσφετιών» και «κομματικού κράτους» είναι ανυπόστατοι. Η «γεμάτη κατανόηση ΓΓΕΤ» αντιμετώπισε ως ώφειλε το πρόβλημα με σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης, λαμβάνοντας υπόψη τον διακρατικό χαρακτήρα της πρόσκλησης. Ιδιαιτέρως δε, την υποχρέωση να μην αποκλειστούν από την αξιολόγηση που θα ακολουθήσει εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, για καθαρά τεχνικούς λόγους, προτάσεις οι οποίες έχουν ήδη υποβληθεί στην κινεζική πλευρά.

Δρ Π. Κυπριανιδου, Γενική Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή