Η απλή αναλογική και το όριο του 3%

Η απλή αναλογική και το όριο του 3%

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα από τις φιλόξενες στήλες της «Κ» να επισημάνω ένα θέμα το οποίο, με τη συζήτηση περί απλής αναλογικής, αρχίζει να προβάλλεται, έστω δειλά δειλά, και το οποίο δεν έχει τύχει της ανάλογης προσοχής, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, παρά τους προφανείς κινδύνους που εγκυμονεί. Αναφέρομαι στις κυβερνητικές διαθέσεις κατάργησης του 3% ως εκλογικού ορίου εισόδου κομμάτων στο Κοινοβούλιο. Εμπνευστής της αυτόχρημα καταστρεπτικής, για τα εθνικά συμφέροντα, ιδέας εμφανίζεται ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης, όπως τουλάχιστον υποστηρίζεται από σοβαρά έντυπα.

Το περίεργο στην περίπτωση αυτή είναι ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται την ανάγκη μιας διάψευσης της ολέθριας αυτής ιδέας που του αποδίδεται.

Θεωρούμενος ο «εγκέφαλος» της εκ μέρους των Συριζανέλ ανάλυσης των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων εμφανίζεται, προ του βέβαιου εκλογικού καταποντισμού τους, να εισηγείται διάφορα ευφάνταστα «σενάρια» αναχαίτισης της βέβαιης, και αυτοδύναμης, εκλογικής νίκης της Ν.Δ. οποτεδήποτε γίνουν οι εκλογές.

Φαίνεται ότι έχει ζηλώσει τη «δόξα» του Αγ. Κουτσόγιωργα, που για να αναχαιτίσει τον επερχόμενο, υπό τον αείμνηστο Κ. Μητσοτάκη, εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας, επινόησε το πιο φαύλο, και αισχρό συνάμα, εκλογικό σύστημα, έτσι ώστε συνεχείς εκλογικοί θρίαμβοι με 46, 47 και 48% να μην οδηγούν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση! Το ότι το κατάπτυστο αυτό εκλογικό «μαγείρεμα» οδήγησε στην είσοδο στο Κοινοβούλιο ανεξάρτητου μουσουλμανικού κόμματος είναι μόνο μία από τις απροσμέτρητες βλαβερές συνέπειές του, ή μάλλον η κυρίαρχη. Κλείνοντας, θέλω να πιστεύω ότι οι σώφρονες των κυβερνώντων θα αποτρέψουν το εφιαλτικό αυτό σενάριο.

Ιωαννης Κ. Νησιωτης, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή