Μεταξύ πλαγκτού και ρύπανσης

Μεταξύ πλαγκτού και ρύπανσης

Κύριε διευθυντά

Σας γράφω για να σας υπενθυμίσω ότι εκτός από το Αιγαίο γαλάζιο Πέλαγος που έχει τεράστια τουριστική κίνηση, που τη δικαιούται, έχουμε και το πράσινο Ιόνιο Πέλαγος στη δυτική πλευρά της Ελλάδας, που έχει κι αυτό τεράστια ομορφιά και αποτελεί προορισμό, ιδίως στην Κέρκυρα των Βρετανών που την έχουν και μόνιμη κατοικία. Κατά μια θεωρία της μυθολογίας, το Ιόνιο Πέλαγος πήρε την ονομασία του από έναν Ιωνα που ήρθε από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το βασίλειο των Μολοσσών δημιουργήθηκε στην Ηπειρο από τον Μολοσσό, γιο της Ανδρομάχης και του Νεοπτόλεμου, γιου του Αχιλλέα, από όπου καταγόταν και η Ολυμπιάς, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχε στο μαξιλάρι του τον Ομηρο γιατί καυχιόταν ότι κατάγεται από τον Αχιλλέα. Εχω γράψει, παρ’ όλο που είμαι γιατρός, και μια τραγωδία, την «Ανδρομάχη», όπου εξιστορώ όλα τα παραπάνω.

Ας γυρίσουμε στο πράσινο Ιόνιο Πέλαγος όπου έχω μία κατοικία στην περιοχή Κανάλι, 20 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα και περίπου 8 χιλιόμετρα από το Μονολίθι, την καταπληκτική παραλία με μεγάλους λίθους που κρίθηκε ως η μόνη καθαρή περιοχή για θαλάσσιο μπάνιο. Εδώ στο Κανάλι, αν πάτε το πρωί, η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, να την πίνεις στο ποτήρι. Περίπου κατά τις δώδεκα το μεσημέρι έρχονται από τα βαθιά οι φυσαλίδες που στην αρχή λέγαν ότι είναι πλαγκτόν και στη συνέχεια βρέθηκε ότι ήταν ίσως από τα πλοία που κάνουν τις διαδρομές κάθε πρωί στις 8 η ώρα Πάτρα –  Κέρκυρα και αφήνουν απόβλητα που φθάνουν στην παραλία το μεσημέρι. Διαμαρτυρήθηκα, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Μήπως το Λιμενικό, ή δεν ξέρω κι εγώ ποια άλλη αρχή, πρέπει να λάβει μέτρα; Και η Ηπειρος Ελλάδα είναι…

Κωνσταντινος Λ. Μπουραντας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή