Το Brexit, η Ε.Ε., ο Τραμπ και ο Πούτιν

Το Brexit, η Ε.Ε., ο Τραμπ και ο Πούτιν

Κύριε διευθυντά

Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε με δημοψήφισμα την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ενωση με ποσοστό 51%, παρακολουθούμε ένα περίεργο σίριαλ που δεν τιμά ούτε τη Βρετανία ούτε την Ε.Ε., ούτε το δημοκρατικό πολίτευμα.

Η έξοδος αποφασίστηκε χωρίς να προηγηθεί μελέτη της νέας σχέσης σε βασικούς τομείς, όπως η οικονομία και η ελεύθερη ή μη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών.

Αλλά οι πολίτες με κοινό νου διερωτώνται: Μπορεί να αποφασίσει μια χώρα την αποχώρησή της από την Ε.Ε. με ένα μόνο δημοψήφισμα και ποσοστό 51%; Το ποσοστό αυτό αρκεί ίσως να εκλέξει μια κυβέρνηση, αλλά δεν είναι αρκετό για να προσδιορίσει την πορεία της χώρας για τις επόμενες 10ετίες.

Στο οριακό ποσοστό εξόδου από την Ε.Ε. οφείλεται η τρικυμία που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στη βρετανική κυβέρνηση, με παραιτήσεις υπουργών, αμηχανία και πολυγλωσσία. Είναι χαρακτηριστική και η μάλλον μελαγχολική ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα (ρεπορτάζ στην «Καθημερινή» του Π. Παπαδόπουλου).

Υπάρχει νομίζω προφανής παράλειψη των χωρών της Ε.Ε., που δεν έχουν θεσπίσει τη διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την Ενωση. Θα μπορούσε για παράδειγμα να θεσπισθεί μια διαδικασία: Δημοψήφισμα στη χώρα που επιθυμεί την έξοδο, που θα διεξαχθεί με τις θεσπισμένες ευρωπαϊκές (και όχι τις ελληνικές) διαδικασίες, και εφόσον το αποτέλεσμα θα είναι σαφώς υπέρ της εξόδου, της τάξης του 60%, η έξοδος θα δρομολογείται. Εάν όμως το ποσοστό είναι μικρότερο, να προβλέπεται και δεύτερο δημοψήφισμα, σε διάστημα 3 μηνών τουλάχιστον από το πρώτο.

Η εικόνα της Ε.Ε., μετά την απότομη διεύρυνση, δημιουργεί αρκετά ερωτήματα, αφού μερικές από τις νεοεισελθούσες χώρες πληρούν οριακά ή δεν συμμερίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Μήπως πρέπει να θεσμοθετήσουν, οι αιρετοί εκπρόσωποί μας στην Ευρωβουλή στις Βρυξέλλες, μια διαδικασία «αποβολής» χώρας από την Ε.Ε.; Τον τελευταίο καιρό η Ευρώπη δέχεται επίθεση από το δίδυμο Τραμπ-Πούτιν και δείχνει απροετοίμαστη.

Ζούμε σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται καθημερινά. Περιμένουμε περισσότερα από τη δημοκρατικά συγκροτημένη Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κωστας Γ. Τζαμουζακης, Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή