Ο «άγνωστος πόλεμος» και το Ξενία Ανδρου

Ο «άγνωστος πόλεμος» και το Ξενία Ανδρου

Κύριε διευθυντά

Με κατάπληξη διάβασα και ξαναδιάβασα στο άρθρο «Ξενία, η χρόνια εκκρεμότητα της Ανδρου», της 7/8/2018, τα εξής: Οτι, ο άγνωστος λοιπών στοιχείων (δικηγόρος; αστυνομικός; υδραυλικός; ιατρός;) Τάσος Μπίρης –σκέτος(!) όπως αναφέρομαι εκεί– συμμετείχα μέσω συγκεκριμένων αρνητικών τοποθετήσεών μου σε θυελλώδη πόλεμο εναντίον του εξαιρετικά αγαπητού σε εμένα, πολύπαθου ξενοδοχείου «Ξενία» της Ανδρου. Μοναδικής αξίας έργο του Αρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος δικαίως θεωρείται από τους συνειδητούς Ελληνες μοντερνιστές (και όχι μόνο) διαχρονικός μέντορας ευρέως αρχιτεκτονικού φάσματος και ειδικότερα σε αναφορά με το συγκεκριμένο ρεύμα. Ιδιαιτέρως όπως αυτό εξελίχθηκε στον τόπο μας κυρίως κατά τις δύο δεκαετίες 1950-1960 και έτσι μας επηρεάζει έκτοτε μέχρι και σήμερα.

Η παραπάνω πληροφορία που δημοσιοποιεί το άρθρο (τουλάχιστον στον βαθμό που αναφέρεται στο πρόσωπό μου και μάλιστα ως πρωταγωνιστή ενός, άγνωστου σε εμένα, θυελλώδους πολέμου για το «Ξενία» της Ανδρου) βεβαιώνω ότι είναι απολύτως ανακριβής. Αντιστρατεύεται μάλιστα και γενικότερες αρχές της διδασκαλίας και της αρχιτεκτονικής μου, γνωστές ανέκαθεν στον ευρύτερο αρχιτεκτονικό χώρο. Διδασκαλία, όπου –στο μέτρο του δυνατού και συχνά υπό δύσκολες συνθήκες– το «Ξενία» της Ανδρου αναφέρεται με έμφαση ως υποδειγματική μοντέρνα ελληνική αρχιτεκτονική και ταυτοχρόνως εξαιρετικά συμβατή με τις διεθνείς αρχιτεκτονικές τάσεις. Και έτσι έγραψε και γράφει ιστορία.

Ηταν μια προσπάθειά μου προκειμένου να ενισχυθεί στο μυαλό των σπουδαστριών και σπουδαστών μου ο καθοριστικός ρόλος του Κωνσταντινίδη στα αρχιτεκτονικά μας πράγματα, ως εμβληματικού «εν τη πράξει» μαχόμενου μοντερνιστή που εμπνέει και εμένα τον ίδιο διαρκώς. Αυτός άλλωστε πιστεύω ήταν και ο λόγος που προσκλήθηκα (προσωπικώς από τον γιο του, Δημήτρη Κωνσταντινίδη), ως ομιλητής κατά την τιμητική παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη (24-5-2011) για την επανέκδοση των τριών βιβλίων του Α.Κ., «Δύο χωριά απ’ τη Μύκονο», «Τα παλιά Αθηναϊκά σπίτια», «Ξωκκλήσια της Μυκόνου», από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Τασος Μπιρης, Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Αθήνα

Απάντηση

Ο συντάκτης του ρεπορτάζ, σεβόμενος απολύτως τα λόγια του εμβληματικού Ελληνα αρχιτέκτονα και πανεπιστημιακού δασκάλου Τάσου Μπίρη, έθεσε την επιστολή υπ’ όψιν του γιου του Αρη Κωνσταντινίδη, Δημήτρη, ο οποίος και παρείχε την ως άνω πληροφορία. Δημοσιεύουμε και την απάντηση του Δημήτρη Κωνσταντινίδη. Προφανώς, η μη διασταύρωση της πληροφορίας βαραίνει τον συντάκτη του ρεπορτάζ.

Δημητρης Αθηνακης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή