Από τον Μάο στον Καβάφη

Κύριε διευθυντά

Η βελτίωση είναι σημαντική. Από τα τσιτάτα του Μάο Τσε Τουνγκ στην «Ιθάκη» του Καβάφη. Θυμάστε εκείνο το «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»; Αυτό ελέχθη από τον Κινέζο πρόεδρο όταν στη χώρα του επικρατούσαν εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις. Ο πρωθυπουργός το μετέφερε σε χώρα της Ευρωζώνης, προφανώς κατάλοιπο της θητείας του στην ΚΝΕ. Προφανώς επίσης να αγνοούσε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για μια ανθηρή οικονομία, που είναι η τάξη, η σταθερότητα, τα ήρεμα νερά και η αποφυγή μιας διχαστικής ρητορικής. Αυτές είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για επενδύσεις κεφαλαίων.

Ετσι λοιπόν ο ποιητικός οίστρος και το πομπώδες του διαγγέλματος του πρωθυπουργού από την Ιθάκη, είχε μια καβαφική απόχρωση, βαρύγδουπες εκφράσεις και διχαστική αντίληψη. Κάτι εν μέρει ανάλογο είχε επιχειρήσει, όλο στόμφο και μεγαλοστομίες, η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου, η περιώνυμη Κλεοπάτρα. Ετσι έχρισε τον γιο της, Καισαρίωνα, βασιλέα, σχολιάζει ο Καβάφης στο ποίημά του «Αλεξανδρινοί Βασιλείς».

«Αυτόν τον είπαν βασιλέα των βασιλέων» Οι Αλεξανδρινοί ένοιωθαν βέβαια που ήσαν λόγια αυτά και θεατρικά. […] κ’ οι Αλεξανδρινοί έτρεχαν πια στην εορτή […] γοητευμένοι με το ωραίο θέαμα – μ’ όλο που βέβαια ήξευραν τι άξιζαν αυτά, τι κούφια λόγια ήσανε αυτές οι βασιλείες».

Αντωνης Ν. Βενετης

Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή