Οι πανεπιστημιακοί και «η» διάταξη

Οι πανεπιστημιακοί και «η» διάταξη

Κύριε διευθυντά

Σε πρόσφατο άρθρο του που επιγράφεται «Η κυβέρνηση διέγραψε χρέη πανεπιστημιακών», ο συντάκτης σας κ. Απόστολος Λακασάς αναφέρεται στη μη απόδοση, από ορισμένους πανεπιστημιακούς, του ποσοστού των εσόδων που απέκτησαν από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος και στη χαριστική διάταξη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, με την οποία διέγραψε μέχρι και τα 2/3 των οφειλών τους. Μου γεννήθηκαν δύο ερωτήματα:

α. Η μη απόδοση των οφειλομένων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα παραβαίνει διάταξη νόμου, άρα είναι παράνομη. Μπορεί ο υπουργός να «αμνηστεύσει» εκ των υστέρων την παρανομία αυτή;

β. Τα έσοδα από την άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος δηλώθηκαν πλήρως στην εφορία (αν δηλώθηκαν) ή περικομμένα κατά το ποσοστό που υποχρεούντο οι συγκεκριμένοι πανεπιστημιακοί να αποδώσουν στα ιδρύματα;

Σημειωτέον ότι η άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος από πανεπιστημιακούς έχει κατ’ επανάληψη καταγγελθεί από τους αντίστοιχους ιδιώτες επαγγελματίες ως αθέμιτος ανταγωνισμός, καθώς οι συγκεκριμένοι πανεπιστημιακοί εκμεταλλεύονται αφενός τον τίτλο τους (ο οποίος σε ορισμένα επαγγέλματα «φέρνει» πελάτες), αφετέρου τον εξοπλισμό των πανεπιστημίων και το δωρεάν φοιτητικό δυναμικό προς όφελός τους.

Δρ Χρηστος Τσατσανιφος, Πολιτικός Μηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή