Τι μας διδάσκει το ολλανδικό θαύμα

Τι μας διδάσκει το ολλανδικό θαύμα

Κύριε διευθυντά

Επέστρεψα πρόσφατα από την πόλη Αϊντχόφεν της Ολλανδίας, όπου διέμεινα ένα μήνα για να βοηθήσω τα παιδιά μου να οργανώσουν τη νέα φοιτητική τους ζωή σε μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη δυτικοευρωπαϊκή χώρα.

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι η χώρα δεν έχει φυσικό ή ορυκτό πλούτο, όμως η απουσία του συνετέλεσε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο σύστημα πλουτοπαραγωγικής οικονομίας και σε συνδυασμό με την τεχνολογική επανάσταση η Ολλανδία κατάφερε να εξελιχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη αγροτικών προϊόντων μετά τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους παραγωγής όπως «γεωργία ακριβείας». Δηλαδή, η ανθρώπινη ευφυΐα μετέτρεψε μια αδυναμία σε πλεονέκτημα και απέδειξε ότι ο άνθρωπος είναι η πηγή που μπορεί να δημιουργήσει πλούτο. Βέβαια, είναι πραγματικά άξιον απορίας πώς αυτή η τεράστια αγροτική παραγωγή πραγματοποιείται σε μια πολύ πυκνοκατοικημένη χώρα, που η έκτασή της είναι μικρότερη από το 1/3 της έκτασης της Ελλάδας, ενώ το 1/4 του εδάφους της βρίσκεται κάτω από το ύψος της θάλασσας και προστατεύεται με 3.000 χιλιόμετρα υψηλής τεχνολογίας φραγμάτων. Θεωρώ ότι η επιτυχία εντοπίζεται στην άριστη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, με την ανύπαρκτη γραφειοκρατία, δηλαδή, το κράτος έχει δημιουργήσει ένα αξιοκρατικό και σύγχρονο πλαίσιο αξιοποιώντας την ηλεκτρονική επανάσταση, ώστε να μπορέσει το ανθρώπινο ταλέντο να ευοδωθεί και η χώρα να προοδεύσει.

Η δεύτερη και σημαντικότερη παρατήρηση είναι ότι η γνώση συνδέεται άμεσα με τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα. Το Αϊντχόφεν έχει γίνει η ευρωπαϊκή Σίλικον Βάλεϊ καθώς η περιοχή Brainport είναι η έδρα πολυάριθμων τεχνολογικών εταιρειών, και στο περίφημο κέντρο High Tech Campus Eindhoven συμμετέχουν 90 βιομηχανίες και 8.000 ερευνητές, που συνεργάζονται άμεσα ή έμμεσα με ερευνητικά πανεπιστήμια της περιοχής επενδύοντας στην έρευνα και την ανάπτυξη και δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα, ενώ παράλληλα προσφέρουν εργασία σε επιστήμονες με αξιόλογες αμοιβές καθώς σημειωτέον η ανεργία είναι μόλις 3%. Βέβαια, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω τον επαγγελματισμό που επικρατεί στις δημόσιες υπηρεσίες, τις εξαιρετικές υποδομές των πόλεων και των υπερσύγχρονων μεταφορικών μέσων, τους αψεγάδιαστους δρόμους και ποδηλατόδρομους, τα άνετα πεζοδρόμια και το φροντισμένο πράσινο, που κυριαρχεί σε κάθε τετραγωνικό μέτρο!

Το ολλανδικό θαύμα είναι αεροπορικώς μόλις τρεις ώρες μακριά μας και έχει πολλά να μας διδάξει. Αραγε εμείς μετά  τις οδυνηρές δοκιμασίες της κρίσης στη χώρα μας, έχουμε την ωριμότητα και τη θέληση να αλλάξουμε;

Κωνσταντια Τεκα-Ευσταθιου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή