Δασικοί χάρτες-μνημείο προχειρότητας

Δασικοί χάρτες-μνημείο προχειρότητας

Κύριε διευθυντά

Πρόσφατα αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες Ευβοίας. Δεν είμαι ειδικός, όμως η λογική λέει ότι μια περιοχή χαρακτηρίζεται δασική εφόσον δεν έχει εκδοθεί από τη Δασική Υπηρεσία αντίθετη απόφαση και έχει «δασική βλάστηση». Στη θέση Δήλησο, βόρεια των Ν. Στύρων, όπου η οικογένειά μου έχει ένα αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων, η ευρύτερη περιοχή είχε χαρακτηριστεί ως μη δασική από την εποχή της δεκαετίας του ’80 και έχει ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών. Πολλοί αγοραστές έκτισαν με νόμιμη άδεια τα εξοχικά τους και φύτεψαν οπωροφόρα δέντρα, ελιές κ.λπ. Οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν δείχνουν δασικές όσες περιοχές έχουν δέντρα! Στην ιδιοκτησία μας, το 1/3 του αγροτεμαχίου χαρακτηρίζεται δασικό διότι έχει ελιές (παλιές αλλά και νέες που φυτέψαμε), ενώ τα υπόλοιπα 2/3 μη δασικά. Αντίστοιχοι χαρακτηρισμοί παρατηρούνται και σε γειτονικές ιδιοκτησίες!

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να αναρτώνται επίσημοι χάρτες που δημιουργήθηκαν με χαρακτηριστική προχειρότητα, αφού δεν ελήφθησαν υπόψη οι αποφάσεις των κατά τόπους δασαρχείων ούτε η νομιμότητα των κτισμάτων ούτε και το είδος της βλάστησης.

Βέβαια, αυτά θα διορθωθούν εφόσον υποβληθούν νομίμως αντιρρήσεις, δηλαδή πληρωθεί το μη ευκαταφρόνητο τέλος και υποβληθούν τα δικαιολογητικά που θεμελιώνουν την αντίρρηση. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν θα πληροφορηθούν τον δασικό χαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας τους, αφού νόμιμα έκτισαν και δεν έχουν λόγο ν’ ανησυχούν. Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να υποβάλουν τις αντιρρήσεις, κατά κανόνα θα χρειαστούν βοήθεια ειδικών, δηλαδή το όλο εγχείρημα έχει οικονομικό ενδιαφέρον, αφού η εταιρεία θα μαζέψει αρκετά, αλλά και άλλα επαγγέλματα (δασολόγοι, δικηγόροι, μηχανικοί) θα βρουν απασχόληση σε μια εποχή που η οικοδομική δραστηριότητα έχει τα χάλια της.

Δεν είναι σοβαρά αυτά, απαιτείται άμεση ανάκληση της ανάρτησης και επανάληψη εφόσον γίνει η αναγκαία στοιχειώδης επεξεργασία.

Αλβερτος Μαϊσης

Συνταξιούχος, πρώην δ/ντής ΔΕΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή