Λήμνος, η παράδοση του μουτασερίφη

Λήμνος, η παράδοση του μουτασερίφη

Κύριε διευθυντά

Σε λίγες μέρες η Λήμνος θα γιορτάσει την επέτειο της απελευθερώσεώς της από τον τουρκικό ζυγό, που έγινε στις 8 Οκτωβρίου 1912. Την ημέρα αυτή έφθασε στη Λήμνο ο στόλος μας με ναυαρχίδα το εύδρομο «Γεώργιος Αβέρωφ» και στόλαρχο τον Παύλο Κουντουριώτη και αναίμακτα κατέλαβε τη Λήμνο, διότι μετά την απόβαση ελληνικού αγήματος, ο Τούρκος μουτασερίφης παραδόθηκε χωρίς όρους. Ακολούθησαν οι δύο ναυμαχίες της «Ελλης» και της «Λήμνου», κατά τις οποίες ο στόλος μας, πάντα με τον «Γ. Αβέρωφ» ναυαρχίδα, επέφερε μεγάλες καταστροφές στον τουρκικό στόλο και τον ανάγκασε να κλειστεί στα στενά, από τα οποία δεν τόλμησε να ξεμυτίσει πλέον και δεν μπόρεσε η Τουρκία να μεταφέρει στρατεύματα από την Ασία στο μέτωπο του πολέμου, με αποτέλεσμα τη νικηφόρο προέλαση του στρατού μας, κατάληψη Θεσσαλονίκης κ.λπ. Μετά την απελευθέρωση της Λήμνου, ο Κουντουριώτης απελευθέρωσε και άλλα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Η Λήμνος γιορτάζει την επέτειο αυτή με δοξολογία, παρέλαση στρατού και μαθητιώσας νεολαίας, με μεγάλο ενθουσιασμό.

Σήμερα, το εύδρομο «Γεώργιος Αβέρωφ» είναι πρυμνιοδετημένο στον όρμο του Φαλήρου, αλλά για λόγους συμβολικούς και επιθυμίας των Λημνιών, πιστεύω ότι πρέπει να βρίσκεται πάντα στον Κόλπο του Μούδρου, από τον οποίον εξορμούσε για τις νικηφόρες ναυμαχίες του.

Αλεξανδρα Καραβια – Λαμπαδαριδου, Συνταξιούχος συμβολαιογράφος, Αγία Παρασκευή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή