Ενα παιδί της Κατοχής μιλάει για τον ΕΕΣ

Ενα παιδί της Κατοχής μιλάει για τον ΕΕΣ

Κύριε διευθυντά

Δεν εκπλαγήκαμε, γιατί τον τελευταίο καιρό οι δυσάρεστες εκπλήξεις κατάντησαν καθημερινό φαινόμενο στην Ελλάδα, διαβάζοντας πως ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (ΔΕΣ) έδωσε τελεσίγραφο στον ελληνικό να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του (αλλαγή καταστατικού και άνοιγμα για νέα στελέχη) και στη συνέχεια τον απέβαλε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών! Ετσι εκτός από το ηθικό ράπισμα θα διακοπεί και η τόσο αναγκαία, γι’ αυτό τον καιρό, χρηματοδότηση!

Και να σκεφθεί κανείς πως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.) από την ίδρυσή του το 1877 προσέφερε πλείστες και άριστες υπηρεσίες στη χώρα, στον πόλεμο και στην ειρήνη, ήταν πάρα πολύ κοντά στον ελβετικό που πάντοτε βοηθάει την πατρίδα μας.

Εμείς οι παλιοί, τα παιδιά της Κατοχής δηλαδή, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ με τι πείνα και λαχτάρα περιμέναμε (τη ζοφερή εκείνη εποχή που «…τα σκίαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά»)  στο συσσίτιο του ΕΕΣ τα μπιζέλια ή το χυλό από καλαμποκάλευρο. Βλέπαμε τις εθελόντριες αδελφές και τους ανθρώπους του ΕΕΣ σαν φύλακες αγγέλους! Και ήταν γιατί φύλαγαν κυριολεκτικά το καζάνι από τους «επιτήδειους» που έκλεβαν τα μισοβρασμένα όσπρια, τα στεγνώνανε στον ήλιο και τα πουλούσαν στη μαύρη αγορά! Υπήρχε μάλιστα και σχετικό τραγουδάκι: «Θα πάω να το πω / στον Ερυθρό Σταυρό / πως είσαστε συνέταιροι κι δυο / Εσύ με το ρολό που κλέβεις το χυλό / και κάνεις παπουτσάκι με φελλό».

Υπενθυμίζεται πως παλιότερα πρώτες βοήθειες στην Αθήνα παρέχονταν από το μοναδικό σταθμό του ΕΕΣ που βρισκόταν στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου και τα αυτοκίνητά του μεταφοράς ασθενών τα ονομάζουμε… «πρωτο-βοηθειά!»

Και κλείνοντας υπογραμμίζεται ότι οι Ελληνες ναυτικοί θα είναι πάντα ευγνώμονες στον ΕΕΣ για την ιατρική βοήθεια που τους παρείχε, παρά τις πενιχρές τηλεπικοινωνιακές συνθήκες της εποχής εκείνης, όταν ταξίδευαν στους ωκεανούς.

Ευελπιστούμε πως οι «οι δύο Ερυθροί Σταυροί» θα τα βρουν τελικά μεταξύ τους κι ακόμη θα ξεκαθαρίσει ο δικός μας από τα δικαστήρια και μέσα από τους κόλπους του ΔΕΣ και δικαιωμένος από την ελληνική δικαιοσύνη θα συνεχίσει αλλά επαυξημένα το ανθρωπιστικό του έργο!

Φρίξος Δημου, Πλοίαρχος Ε.Ν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή