«Στις δημοκρατίες, δεν βουλεύεται ο στρατός»

«Στις δημοκρατίες, δεν βουλεύεται ο στρατός»

Κύριε διευθυντά

Ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου, πρύτανης των Ελλήνων πολιτικών, ως πρωθυπουργός το 1966 έγραψε και διακήρυξε: «Στις δημοκρατίες ο στρατός δεν βουλεύεται, βουλεύεται η νόμιμα εκλεγμένη δημοκρατική κυβέρνηση και ο στρατός πειθαρχεί στις αποφάσεις και στις εντολές της νομίμου κυβερνήσεως».

Αποφάσεις και διακηρύξεις για το πότε θα «ισοπεδωθούν» βραχονησίδες ή πότε θα βυθισθεί το «Μπαρμπαρός» ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση και σε κανέναν αρχηγό στρατού ή ναύαρχο, ακόμη και σε κανέναν υπουργό Εθνικής Αμύνης.

Ακριβώς μέσα σε αυτό το κλίμα της υπέρτατης έντασης που δημιουργεί η Τουρκία εναντίον της χώρας μας, όσο δικαιολογημένη και αν είναι η οργή και η αγανάκτηση των Ελλήνων και ιδίως των Ενόπλων Δυνάμεών μας –που βρίσκονται κάθε μέρα σε ακήρυχτο πόλεμο– πρέπει οι θεσμικοί ρόλοι να είναι περισσότερο διακριτοί και να μην αλληλοκαλύπτονται στην άσκηση πολιτικής επί εθνικών θεμάτων. Το τι θα κάνει η σημερινή κυβέρνηση, ή η κάθε ελληνική κυβέρνηση, είναι αυτονόητο. Δυστυχώς ο υπουργός Εθνικής Αμύνης «περιορισμένης ευθύνης», παρέσυρε και τον αρχηγό του ΓΕΕΘΕΑ στις γνωστές δηλώσεις του.

Ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου το 1964, ως υπεύθυνος πρωθυπουργός της χώρας, όταν οι Τούρκοι μας απείλησαν με πόλεμο τους απάντησε: «Ο πόλεμος είναι φρενοκομείο. Εάν η Τουρκία μπει πρώτη, εμείς θα την ακολουθήσουμε»! Αυτή την εθνικά υπερήφανη και επιβαλλόμενη απάντηση μόνον ένας πρωθυπουργός μπορεί να τη δώσει στους Τούρκους και ουδείς άλλος. Ούτε ο υπουργός Εξωτερικών, πολύ δε περισσότερο ο υπουργός Εθνικής Αμύνης και οι Ενοπλες Δυνάμεις, διά της φυσικής τους ηγεσίας. Εκαναν λάθος όσοι από την πολιτική ηγεσία και την ακαδημαϊκή – πνευματική κοινότητα επαίνεσαν τη δήλωση. Στη δημοκρατία ο καθένας «εφ’ ω ετάχθη».

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Α. Πάγο και στο ΣτΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας», νομικός συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή