Για το Αρχαιολογικό Μουσείο μας ρε γ…

Για το Αρχαιολογικό Μουσείο μας ρε γ…

Κύριε διευθυντά

Ολοι ξέρουμε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο μας στην Πατησίων είναι υπερκορεσμένο και δεν καλύπτει επαρκώς όλες τις περιόδους της αρχαίας ιστορίας μας. Πρέπει να διευρυνθεί, για να παρουσιάζει σε μια συνέχεια (όπως είναι αυτή του ιστορικού χρόνου) όλη την ιστορία μας. Ακούσαμε για σχέδια υπόγειας επέκτασης, τα οποία, ασφαλώς, γρήγορα απορρίφθηκαν. Η άλλη λύση που προτάθηκε είναι η επέκταση του μουσείου στα κτίρια του γειτονικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, έπειτα από εκκένωση των χώρων του τελευταίου και τη μεταφορά των δραστηριοτήτων στου Ζωγράφου. Την πρόταση αυτή διακίνησα έντονα εγώ με τα πενιχρά μου μέσα το διάστημα 2000-2002  (όταν επίκαιρο θέμα ήταν η ανέγερση του Μουσείου Ακροπόλεως). Τότε δεν γνώριζα άλλους «ομοϊδεάτες». Για να διαδοθεί καλά η ιδέα, έγραψα σε πολλούς επωνύμους και αρμοδίους της εποχής (18 τον αριθμό),  μεταξύ αυτών και στους τότε πρύτανη (Θ. Ξανθόπουλος) και αντιπρύτανη (Α. Γ. Ανδρεόπουλος). Να είναι καλά η ξενοιασιά και η γραφειοκρατία της πολιτείας μας και τα κατάφεραν να με κουράσουν και να με σιγήσουν.  Ναι αλλά πριν από ένα χρόνο άρχισα τις «γκρίνιες» πάλι. Απευθύνθηκα αυτήν τη φορά στο υπουργείο Πολιτισμού και με μεγάλη ευχαρίστηση είδα να δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον. Σκαλίζοντας το Ιντερνετ, είδα ότι σήμερα είναι πολλοί που συμμερίζονται την ιδέα, με πρώτη πρώτη την κυβέρνηση, η οποία διά στόματος του τέως αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα υποστηρίζει την πρόταση και θέλει να  την υλοποιήσει το καλοκαίρι του 2019. Εντονη είναι η προβολή της ιδέας και από τη Νεα Δημοκρατία (Μητσοτάκης, Βαρβιτσιώτης, Μπακογιάννης).

Φαίνεται ότι ήλθε η κρίσιμη στιγμή για τη λύση αυτού του προβλήματος. Απευθύνομαι και σε εσένα, αγαπητή «Καθημερινή», «βάλε πλάτη» με τις μεγάλες δυνατότητες που έχεις. Να καμφθούν οι αντιρρήσεις (ηγεσία Πολυτεχνείου), να το υποστηρίξουν και οι φοιτητές.

Υπάρχει «ιδεολογικό» ζήτημα εδώ: η αιτιολόγηση. Για ποιον λόγο «διώχνουμε» το Πολυτεχνείο από την Πατησίων; Οι περισσότεροι το «διώχνουν» για να απαλλαγούμε από τους κουκουλοφόρους. Ντροπιαστική αιτιολόγηση! Εγω το «διώχνω» για να πλατύνω την ελληνική αρχαιολογία, να υψώσω την Ελλάδα στο επίπεδο που της ανήκει. Να δείξουμε με άνεση και αρχοντιά όλη την ιστορική αξία μας. Για να φέρουμε στο μέλλον και τα άλλα αγάλματά μας από την ξενιτιά (Αφροδίτη της Μήλου, Νίκη της Σαμοθράκης, Λαοκόων κ.ά.).     

Κωστας Ζαγκαλης, συνταξιούχος φυσικομαθηματικός, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή